Предложения

БЛС иска такса „джипи" да стане 4.20 лв.

19-07-2016 17:06
Медиците ще настояват да могат да отписват пациенти от листите сиБЛС иска такса „джипи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Потребителската такса отново да се обвърже с минималната заплата ще поиска Българският лекарски съюз от властта и политическите партии. Това става ясно от срещите, които съсловната организация е провела със сдруженията на общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ.

В момента таксата за преглед при джипи е 2.90 лв., ако тя отново стане 1% от минималната заплата, както беше преди 4 години, ще скочи на 4.20 лв. Причината е, че междувременно най-ниската трудова надница стана 420 лв. Точно заради това през 2012 г. Кабинетът отвърза редица здравни и социални плащания от минималната заплата и започна да я увеличава. Така обаче се замразиха приходите на лекарите.

„Участниците в обсъжданията подкрепиха възстановяването на обвързването на потребителската такса с минималната заплата за страната с оглед частично компенсиране на инфлацията", се казва в протокола след срещите на БЛС.

Промяната на таксата не е единствената промяна, за която ще настоява БЛС. Джипитата и специалистите ще прегледат дейностите, които могат да отпаднат от основния пакет на касата, в случай, че се наложи „той да се намали заради недостатъчното финансиране с наличния ресурс", се казва в протокола. Също така медиците ще искат да отпадне ангажимента на джипитата за осигуряване на 24-часова непрекъснатост на здравните грижи. Друго желание на медиците ще бъде общопрактикуващите лекари да могат да се отказват от пациентите си, като ги отписват от листите си. Освен това лекарите да имат право да отказват да запишат пациент в практиката си.

Реално остойностяване на медицинските дейности и отказ от въвеждането на генерично заместване или изписване на лекасртва са сред другите желания на БЛС. Вместо фармацевтите да имат право да заменят медикаментите, които са определили докторите, съсловната организация предлага да се определи цена на реимбурсация за всяка диагноза. Дали и колко от предложенията на лекарите ще станат факт, зависи от одобрението на управляващите.


МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

40% от българите с ИТМ над норма

40% от българите с ИТМ над норма

Близо 500 милиона лева здравни разходи генерират на бюджета заболяванията, свързани със затлъстяването
Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Те ще са за заплати, уверение за това са получили от синдикат „Защита" по време на срещата си със здравния министър д-р Галя Кондева, съобщи Красимир Митов
Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

Проф. Момчил Мавров предлага две решения – механизъм за контрол на разходите, ако се налага и чрез намаляване на цените на КП, или актуализация на бюджета на фонда

Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

1 2 3 4 5 ... 500 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ