Обрат

Борисов срещу акциза за бездимните цигари

04-07-2018 18:10
Премиерът поиска да се оттегли законопроекта за облагането им чак от СолунБорисов срещу акциза за бездимните цигари
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бездимните цигари няма да поскъпват. За оттеглянето на законопроекта за облагането им с акциз се обяви лично премиерът Бойко Борисов.

От 1 октомври 2018 г. управляващите предвиждаха у нас да се въведе акциз за бездимните цигари. Той трябваше да е като за класическите – 109 лв. на хиляда къса плюс 25% от цената. В момента акцизът за нагреваемите тютюневи изделия е 152 лв. за кг. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове бяха внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Ако се приемат, цената на бездимните цигари ще скочи на 10 лв. Срещу промените скочиха производителите на този вид цигари и част от депутатите.


Единствената цел на законопроекта

беше да се повиши събираемостта в държавата и бездимните цигари да бъдат равнопоставени на обикновените, подложени на акциз, обясни Борисов от Солун, където ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Той разкритикува и позицията на партии, които се противопоставят на мярката. Сред тях са ВМРО, ВОЛЯ и БСП.


Ако не се наложи акциз, ще се образува

загуба за бюджета, допълни премиерът. В Солун той ще обсъди ускоряването на реализацията на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на държавите в региона с Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич. Тема на срещата ще бъде и задълбочаването на регионалната стабилност.


Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май
Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
За да няма рак - Европа без тютюн!

За да няма рак - Европа без тютюн!

Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи  в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенето
Подкрепи „Европа без тютюн

Подкрепи „Европа без тютюн"

В подписката трябва да се включат 1 млн. души, сред които и 12 000 българи, за да се активира Европейската комисия
Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

Искат поне 15% ръст на акцизите на цигарите

За токова първоначално увеличение настояват от „Коалиция за живот без тютюнев дим", повишението ще доведе по-добро здраве и повече приходи в хазната
Първи сме по пушене в Европа

Първи сме по пушене в Европа

Надминали сме и Гърция, граждански организации стартират акция сред  политиците под наслов „Да избавим България от тютюневия гнет"
28 проекта в конкурса

28 проекта в конкурса "Посланици за здраве"

Те са на ученици от цялата страна, а целта на инициативата на МЗ е превенция на пушенето, ниската физическа активност и др.
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ