Коментари

Д-р Дечев е добра новина за здравеопазването

05-07-2018 08:23
За да може обаче да управлява Касата, следва освен отговорности да му бъдат гласувани и повече права, казва Аракадий ШарковД-р Дечев е добра новина за здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg
Д-р Дечо Дечев е кандидатурата на управляващите за нов управител на здравната каса. Подходящ ли е той за поста, кои са най-спешните проблеми, които трябва да реши, ако бъде избран, ще има ли широка обществена и експертна подкрепа, попитахме Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП.

- Г-н Шарков, дали д-р Дечев е удачна кандидатура за управител на НЗОК?

- Смятам, че това е една добра новина за здравеопазването. Д-р Дечев, освен лекар, е несъмнено и добър мениджър, съдейки по добрите финансови резултати на управляваната от него болница „Св. Иван Рилски". Освен това д-р Дечев е добре запознат с дейността на НЗОК, като бивш неин Зам. директор през 2001 г. – а именно в генезиса на ведомството. За да може обаче да управлява Касата, следва освен отговорности да му бъдат гласувани и повече права. Понякога е добре да се върнем към корените, за да изчистим изсъхналите им части и да вдъхнем глътка живот в една нестабилна система.

- На какво се дължи честата смяна на управителите на ведомството, а също и на сектора?

- Здравеопазването е сектор, където са преплетени изключително много интереси. Можем да се изразим художествено, като кажем, че хората, заемащи предни позиции са изправени пред плаващи пясъци, като настъпването на нечий или нечии интереси може да ти коства всичко, в т.ч. и репутацията. Проблемът всъщност е, че всеки говори за реформа, а никой няма политическата подкрепа да я започне. Най-лесно е да уволниш или да поискаш оставката на човек, трудно е да го подкрепиш, когато се налага провеждането на болезнена реформа, защото нека си го кажем честно – в краткосрочен план всяка една радикална реформа показва негативен оттенък, но това е за сметка на дългосрочните позитиви от нейното провеждане. Трябва да гледаме към хоризонта, а не в краката си. Всяко начало е трудно.

- Какви са потенциалните проблеми, пред които ще бъде изправен новия управител на касата, който и да е той?

- В краткосрочен план – проблемът с преразходите за медикаменти, както и навременното заплащане на извърешни дейности в болничната помощ. Що се касае до първото – от декември месец миналата година алармираме, че липсата на реформа в лекарствения сектор ще води до все повече задълбочаване на финансовите проблеми на НЗОК, което естествено ще рефлектира на цялостния държавен бюджет. Вместо да бъде дадено начало на такава, сегашния Надзорен съвет се чуди как да запълни дупките, като отвори кесията (резерва). Веднъж изхарчен – може да очакаме нова актуализация на бюджета през октомври месец. В целия Европейски съюз, както и в САЩ, политиката за реформи при медикаментите е една – прогенеричната. Д-р Дечев е добре запознат с тези проблеми, надявам се да влее свежест в закостенялата система, като направи така, че тя да е в полза на пациентите, а не джобовете на един или друг.

По отношение на заплащането на дейности в болничната помощ – поначало сегашното управление има един голям проблем – липсва му фискална отговорност и здрава ръка в сферата. Абсолюнто неприемливо е да бъде нарушаван опита за установяване на финансова дисциплина от страна на Министерство на здравеопазването. През последните месеци – Министър председателя и Омбудсмана на България се изживяват като еднолични собственици на фиска и раздават от нашите пари на зле управлявани или константно фалиращи дружества. Когато се поддадем на емоции, се взимат безотговорни решения. Има сериозен дебат за това дали Единния финансов стандарт ще сработи до края на годината. Възложени са големи надежди за саморегулация на държавните и общински болници, следва да бъде вменена отговорност и на местните и национални структури като техен принципал.

- Какво мислите за дългосрочните решения на проблемите в сферата?

- Първо, НЗОК е един финансов колос на глинени крака. Второ, сегашният модел в системата е изчерпал своите възможности и генерира дефицити. Също така са намесени твърде много интереси. Нека да видим какво са приготвили от Министерство на здравеопазването и тогава можем да коментираме какви са полезните стъпки и възможности.


Затягат кранчето на фармаиндустрията

Затягат кранчето на фармаиндустрията

В цял свят компаниите стимулират предподсването на по-скъпите терапии, каза д-р Дечо Дечев
Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Готов съм с новия здравен модел, подготвил съм социологическо изследване, за да видя какво е отношението на българските граждани, каза Кирил Ананиев
Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че тя ще започне да ви управлява, каза Хасан Адемов
Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Новият управител обеща касата да приключи 2019 без дефицит, ако се приемат промените му
Гласуват д-р Дечев окончателно

Гласуват д-р Дечев окончателно

Новият управител на касата вече обеща сериозни промени в НЗОК

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Може да разчита на пълната ни подкрепа, защото идеите му за промени са разумни, каза Георги Колев

Промени в системата обеща д-р Дечев

Промени в системата обеща д-р Дечев

Най-добрият начин за контрол е да въвлечем в него пациентите, смята бъдещият управител на здравната каса
Депутатите изслушват д-р Дечев

Депутатите изслушват д-р Дечев

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в зала до края на седмицата

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Избират шеф на здравната каса

Избират шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев е единствената кандидатура за трудния пост

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ