Внимавайте, кърлежът ни бие упойка!

Затова „инспекцията" по тялото на себе си, на децата и на домашните любимци е ефективна мярка. Освен климатът, безстопанствените животни също оказват влияние на „развъждането" на кърлежи, обяснява още д-р Кунчев. Той е категоричен, че, ако се открият навреме е
по-добре сами да се опитаме да ги извадим.
„Ако е впит скоро, пада сам с леко поклащане. Препоръчвам го, защото е ключово времето. Колкото е по – дълго стои в организма, над 24 – 48 часа, толкова вероятността да предаде зараза е по – голяма. Ако го махнем първите няколко часа, шансът да се заразим е минимален", обясни д-р Кунчев. За изваждането са ни необходими ръкавици, така че ръката да бъде защитена и да не пипаме кърлежа директно. „Операцията" по отстраняване става с леки поклащания, като трябва да се внимава да не се скъса или смачка, защото нарушаването на неговата цялост, създава условия за заразяване. По същият начин го изваждат и лекарите, но ако е по – дълбоко впит се използва пинсета.
Бабината рецепта за вадене на кърлеж с олио обаче не е никак препоръчителна. Макар да се е наложила като традиция, специалистите я отхвърлят. „Наше изследване показа, че кърлежът има една химицера на гръбчето и оттам диша. Като го намажеш с олио мястото се отпуска се, но задушавайки се кърлежът повръща и при повръщането също отделя причинители и
се увеличава шансът от заразяване",
обясни Кунчев.
След като сме установили кърлеж по тялото си е важно да се наблюдаваме. Не всяко ухапваме носи риск от заразяване. Марсилската треска и лаймската болест са основните заболявания, които може да ни предаде кърлеж. Марсилската треска е разпространена основно по долината на Марица, Южно Черноморие - Хасково, Пловдив, Пазарджик, Бургас. Докато лаймската болест е доста по–широко разпространена в София, Северна България и т.н..
Ако седмица след ухапването на засегнатото място се появи зачервяване, то започне да расте и да избледнява в средата, това са симптоми за лаймска болест. „Включването на обикновен антибиотик покрива риска от инфекция и предотвратява късните прояви на лаймската болест, от които всъщност се опитваме да се предпазим, защото в началото самото заболяване не е кой знае какво, грипоподобно е и можем да не го разпознаем. Но понякога със закъснение, не просто от месеци, с понякога с десетки години дава усложнения в различни системи, най-вече в нервната", обясни д-р Кунчев.
Въпреки високите температури той призова, ако ходим в планината или сред зеленина, облеклото ни да покрива тялото и да сме със закрити обувки. Това предпазва и от змии. Климатът тази година
доведе и до бум на влечугите
и увеличаване на ухапванията от змии. Те обаче са основно смокове и водни змии, които не крият особени рискове. У нас им само две отровни змии и това са пепелянката и усойницата, уточни д-р Кунчев.
Лятото е и сезонът на ентеровирусите, които са типични сезона, но вълната от тях предстои. В момента сме в преходен период, в който изпращаме зимните зарази и очакваме летните. „Последната седмица има известно повишение на заболелите от респираторни вируси. Вероятно това ще е последната тяхна проява за този сезон и то е свързано със значителните промени във времето, значителният спад на температурите, твърде високата амплитуда на сутрешните и обедни температури. Това поставя на голямо изпитание имунитета и организма, тъй като той се влияе от всичко", обясни д-р Кунчев. Той добави, че протичането на вирусите е леко и дори нямало да се отрази на статистика, защото, ако човек не е с някакви други тежки заболявания или пък малко дете, надали ще отиде на лекар за такова състояние. Вирусите отшумяват естествено за два – три дни и протичат с болки в гърлото. И докато тези зарази се предават по въздушно капков път – чрез кихане, кашляне, говорене и т.н. то при ентеровирузите нещата стоят по друг начин. „Те в огромната си част се предават по фекално орален механизъм, което означава, че
трябва да погълнем немалко количество от вируса,
за да възникне заболяване - с вода, храна, със замърсени ръце, с неизмити плодове. Те не се разпространяват чак толкова лесно. Но ако има храна, която носи вируса, в един колектив тя прави епидемични взрив от всички, които са консумирали. Ако е вода, заразата е още по – широка", обясни д-р Кунчев. Той обясни, че през последните години с подобряването на личната хигиена броят на епидемичните взривове е намалял. Това обаче се случва по Черноморието, но не заради по- специфични условията, а защото на малка площ се концентрират много хора, което в съчетание с жегата носи повече рискове.
Особено внимателно трябва да подбираме местата, от които се храним. Не бива да купуваме сандвича си от продавач, който видимо е в недобро хигиенно състояние, около който няма мивка, където да си измие ръцете или хладилник, където да държи месото и сосовете. В такъв случай има риск да се заразим. Добрата лична хигиена също е водеща. Ако нямаме условия да си измием ръцете с вода и сапун е добре да ползваме мокри кърпички или гел за дезинфекция.
Летните вируси удрят обикновено в стомаха.
Клиничната картина е лека, протичат с повръщане и диария и отшумяват за два – три дни. Вирусът може да отшуми и без лекарства, само със спазване на диета. Когато не натоварваме храносмилателната си система с тежка храна, организмът се възстановява и без лекарства. Важно е обаче да приемаме течности. Вирусът може да засегне по – тежко децата под 5-6 годишна възраст, защото дори и леката диария и повръщане ги обезводнява. Ключово е и при тях да се възстанови водният баланс. Ако отказват да приемат течности през устата, се стига до система, която много бързо ги възстановява.

Грипът трайно намалява

Противогрипните мерки паднаха навсякъде

Отит и синузит са усложненията на грипа

Грипната епидемия подмина София

Удължават противогрипните мерки във В.Търново

ЕCDC предупреди за риск от полиомиелит

Грипна епидемия и в Сливен

Първи случай на денга за 2025 г. у нас

София в епидемия следващата седмица
