Коментари

Д-р Дечев е удачна кандидатура за НЗОК

03-07-2018 07:38
Проблемът е, че позицията на управител е обезвластена, нужни са промени, смята доц. Георги ЙордановД-р Дечев е удачна кандидатура за НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Д-р Дечо Дечев е кандидатурата на управляващите за нов управител на здравната каса. Подходящ ли е той за поста, кои са най-спешните проблеми, които трябва да реши, ако бъде избран, ще има ли широка парламентарна подкрепа, попитахме доц. Георги Йорданов от БСП.

- Доц. Йорданов, доколко удачна е кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК?

- Кандидатурата на д-р Дечев е изключително удачна, тъй като той има много опит както в МЗ, така и в частни, и държавни структури и в здравеопазването. Проблемът, който аз виждам пред него е, че позицията на управител на НЗОК е доста обезвластена. Решенията се вземат от една структура, която се нарича Надзорен съвет и управителят на касата дори няма глас в нея, само ги изпълнява. Така че той е доста ограничен във възможностите си да управлява. Ние смятаме, че правомощията на управителя на НЗОК трябва да се увеличат и скоро ще внесем законови промени, които да позволят на управителя на касата да участва във вземането на решения, а не само да ги изпълнява.

- Какви други промени ще предложите в това отношение?

- Освен увеличаване правомощията на управителя на НЗОК ще предложим и създаването на Контролен съвет, защото в момента има само Надзорен съвет и управител. Новата структура има място там, където трябва да се контролират решенията и разходването на 3.8 млрд. лв. и в нея е мястото на представителите на всички обществени организации, а Надзорният съвет, който повече изпълнява функциите на управителен, така ще бъде по-ефективна за работа.

- Какво очаквате от новия управител дори и с ограничените правомощия, които има сега?

- Първо очаквам, че той няма да има нужда от време за разучаване на системата. Тя му е до болка ясна, както болничното здравеопазване, така и лекарствата, надявам се и извънболничната сфера. Ще изчакаме да видим какви са и идеите на д-р Дечев за НЗОК, но той се е доказал като човек с визия в българското здравеопазване. Лично аз съм доволен, когато такъв човек поема поста в този момент. Свидетели сме какво стана при предишния управител, надявам се, че сега нещата няма да приключат в рамките на година, както досега се случваше.

- Предишният управител на касата се радваше на широка парламентарна подкрепа, д-р Дечев явно също ще се разполага с такава, това обаче добре ли е с оглед на опита?

- Д-р Дечев определено има фенове във всички парламентарни групи, дали ще има институционална подкрепа във всички групи, така че ще видим. Днес в парламентарната ни група ще обсъдим въпроса как ще действаме при кандидатурата на д-р Дечев, мисля, че тя е добра.

- Кои са най-слабите места в НЗОК, с които очаквате д-р Дечев да се справи?

Най-важното в момента, което може да срути бюджета на НЗОК това е лекарство снабдяването. Парите, които са предвидени от 1 млрд. лв., няма да стигнат. По наша информация около 120 млн. лв. са средствата, които надхвърлят тази сума. Нашите опасения са, че ще се намерят пари от други пера, които ще се прехвърлят за лекарства. Преди няколко дни се каза, че няма средства за изплащане лечението на българи в чужбина, нито за надлимитната дейност на болниците, а се оказа, че касата има 10 млн. лв. излишък за 2017 г. Подозренията ни сега са, че една част от средствата за болници – увеличението на финансирането за 2018 г., няма да бъдат изразходвани, защото бюджетите им останаха същите като миналогодишните. Опасението ни е, че тези пари ще се насочат към лекарствата, ще се борим с всякакви средства това да не се случи.


Затягат кранчето на фармаиндустрията

Затягат кранчето на фармаиндустрията

В цял свят компаниите стимулират предподсването на по-скъпите терапии, каза д-р Дечо Дечев
Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Готов съм с новия здравен модел, подготвил съм социологическо изследване, за да видя какво е отношението на българските граждани, каза Кирил Ананиев
Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че тя ще започне да ви управлява, каза Хасан Адемов
Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Новият управител обеща касата да приключи 2019 без дефицит, ако се приемат промените му
Гласуват д-р Дечев окончателно

Гласуват д-р Дечев окончателно

Новият управител на касата вече обеща сериозни промени в НЗОК

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Може да разчита на пълната ни подкрепа, защото идеите му за промени са разумни, каза Георги Колев

Промени в системата обеща д-р Дечев

Промени в системата обеща д-р Дечев

Най-добрият начин за контрол е да въвлечем в него пациентите, смята бъдещият управител на здравната каса
Депутатите изслушват д-р Дечев

Депутатите изслушват д-р Дечев

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в зала до края на седмицата

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Избират шеф на здравната каса

Избират шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев е единствената кандидатура за трудния пост

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ