Превенция

Сменяме дозата на хапчето за кръвно според сезона

19-07-2016 10:26
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Сменяме дозата на хапчето за кръвно според сезонаРазходката пази сърцето здраво, съветва доц. Добрин Василев
Летните жеги често са изпитание за всички ни. На хората със сърдечно-съдови проблеми обаче те създават по-големи неприятности. Освен избягване на жегите през деня, те трябва да се погрижат и за правилната дозировка на лекарствата си след консултация със специалист. Какво още да правим, за да се предпазим от инциденти в горещото време и как да се грижим за сърцето си всеки ден, попитахме началника на Клиниката по кардиология в Александровска болница – доц. Добрин Василев.

Хората със сърдечно съдови заболявания са изключително чувствителни към промяната в атмосферните условия. Летните жеги са предпоставка за обостряне на някои от оплакванията им. Причината е, че високите температури предразполагат към обезводняване на организма, а от там и
Визитка

Доц. Добрин Василев е завършил Медицински университет Плевен през 1998 г. 2011 година придобива специализация по кардиология в Медицинска академия в София. Специализация по инвазивна кардиология по образователен грант на Европейската асоциация за перкутанни сърдечно-съдови интервенции. Член е на - Европейското дружество по кардиология; Българско дружество по интервенционална кардиология и няколко международни клуба. От 2014 година е началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница.

до сгъстяване на кръвта. Това от своя страна провокира и големи вариации в артериалното налягане, което основно води до усложнения.При хора с доста напреднало сърдечно-съдово заболяване, практически това може да провокира един остър инцидент, например инфаркт.

„Важно е да се знае, че сърцето не може да бъде разглеждано отделно от цялата система. И онова, което усещаме като дискомфорт при него, всъщност идва от съдовете които го хранят. Промените в сърдечно-съдовата система директно водят до промяна в сърдечния мускул и функцията на сърцето." - подчертава доц. Добрин Василев. Практически всички спазми, тежест, задух, са всъщност признак на влошено кръвоснабдяване. С повишаването на околната температура, съответно и на телесната, се учестява сърдечната дейност, повишават се и изискванията от кислород и енергия на сърцето. Това автоматично води до повишена опасност от провокиране на коронарни инцидент.

Най-честите усложнения от жегите са хипертонични кризи, обострена сърдечна недостатъчност, изостряне на исхемична болест, инфаркти и прединфарктно състояние. Дехидратацията и съдоразширяването са опасни и за хора, които имат проблеми с вените, а лятото е поредната предпоставка за обостряне на заболяването им.

За да избегнем подобни проблеми трябва да се стремим да бъдем в зона на температурен комфорт. Най-добре е да се ограничат излизанията във времевия интервал между 10 ч. и 17 ч. За да се избегне дехидратацията трябва да се приемат повече течности – най-добре чай и вода с умерена температура. Хората, които взимат обезводняващи лекарства, задължително трябва да се консултират с личните си лекари или наблюдаващите ги кардиолози, за да се коригира дозата на медикамента. В случай, че се наблюдава и вариране в артериалното налягане, трябва да се консултират и с лекуващия ги кардиолог за корекция в останалите лекарства. „Смяната на лекарствата не е препоръчителна, освен ако състоянието на пациента не го предполага, тоест не са настъпили драстични изменения. Но трябва да се коригират дозите, защото често през зимата и лятото нуждите на организма са различни. Така че, колкото и да му е неприятно на българина, той трябва да свикне с мисълта, че е необходимо да ходи на лекар, когато има медицински проблем. Не бива да чака до последно, когато последиците могат да се окажат фатални, и да се лекува сам." - коментира още специалистът.

Хора с проблеми със сърдечно-съдовата система не е добре да шофират в жегите, защото неразположенията им ги правят опасни на пътя.

Предразположените към ниско кръвно също трябва да пият повече течности. Те също не трябва да са ледени, а с умерена температура. През лятото всички трябва да са още по-внимателни с алкохола, защото той води до дехидратация. Същото важи и за бирата, която понякога използваме като питие за охлаждане в жегите.

Независимо дали имаме медицински проблем или не, за да пазим сърцето си в добра форма трябва да правим няколко прости неща всеки ден. Основното е да не забравяме движението, защото тъкмо то спомага за разнасянето на кислорода до всички органи в тялото ни чрез кръвоносната система. Движение, отказване от вредните навици като цигари и прекаляване с алкохола, са най-добрата профилактика. „Поне 30 минути на ден разходка с умерен ход, спиране на цигарите и балансиран начин на хранене, е най-доброто, което човек може да направи за сърцето си. Като не бива да забравяме, че през лятото е добре да се разхождаме по-рано сутрин или вечер след 18 ч." - съветва още специалистът.Нови случаи на коронавирус в Европа

Нови случаи на коронавирус в Европа

170 са починалите в Китай, над 7700 са с доказано заболяване, съобщиха световните информационни агенции
Увеличават заплатите  УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Увеличават заплатите УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Началниците на клиники и отделения ще взимат 1400 лева
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
Всеки десети с увреда от лечение

Всеки десети с увреда от лечение

500 човека годишно в Германия умират от лекарска грешка, съобщи акад. Владимир Овчаров
Обявиха места за специализация по урология

Обявиха места за специализация по урология

3 са те в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов", по две има в Сливен и Пловдив
Novartis придоби американска компания

Novartis придоби американска компания

Фармацевтичната фирма обяви преди два месеца, че ще участва в преговорите с 9,7 милиарда долара
Отложиха средствата за новата болницата в Ямбол

Отложиха средствата за новата болницата в Ямбол

Правителството отмени постановление от 9 май с което МЗ трябваше да внесе 8 милиона лева в капитала на лечебното заведение
Кабинетът отпусна 12 милиона лева за ваксини

Кабинетът отпусна 12 милиона лева за ваксини

Средствата са за предоставяне на допълнителен трансфер от Министерството на здравеопазването на НЗОК
Измина година на смели крачки за добри каузи

Измина година на смели крачки за добри каузи

Не успях да намеря съгласие за нов здравноосигурителен модел, казва министър Ананиев
23 - дневна битка за живота на бебе Александър

23 - дневна битка за живота на бебе Александър

Бебето се прибра у дома, съобщи д-р Здравка Пиронова, началник на неонатологичното отделение на МБАЛ Пазарджик
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020