Превенция

Сменяме дозата на хапчето за кръвно според сезона

19-07-2016 10:26
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Сменяме дозата на хапчето за кръвно според сезонаРазходката пази сърцето здраво, съветва доц. Добрин Василев
Летните жеги често са изпитание за всички ни. На хората със сърдечно-съдови проблеми обаче те създават по-големи неприятности. Освен избягване на жегите през деня, те трябва да се погрижат и за правилната дозировка на лекарствата си след консултация със специалист. Какво още да правим, за да се предпазим от инциденти в горещото време и как да се грижим за сърцето си всеки ден, попитахме началника на Клиниката по кардиология в Александровска болница – доц. Добрин Василев.

Хората със сърдечно съдови заболявания са изключително чувствителни към промяната в атмосферните условия. Летните жеги са предпоставка за обостряне на някои от оплакванията им. Причината е, че високите температури предразполагат към обезводняване на организма, а от там и
Визитка

Доц. Добрин Василев е завършил Медицински университет Плевен през 1998 г. 2011 година придобива специализация по кардиология в Медицинска академия в София. Специализация по инвазивна кардиология по образователен грант на Европейската асоциация за перкутанни сърдечно-съдови интервенции. Член е на - Европейското дружество по кардиология; Българско дружество по интервенционална кардиология и няколко международни клуба. От 2014 година е началник на Клиниката по кардиология на Александровска болница.

до сгъстяване на кръвта. Това от своя страна провокира и големи вариации в артериалното налягане, което основно води до усложнения.При хора с доста напреднало сърдечно-съдово заболяване, практически това може да провокира един остър инцидент, например инфаркт.

„Важно е да се знае, че сърцето не може да бъде разглеждано отделно от цялата система. И онова, което усещаме като дискомфорт при него, всъщност идва от съдовете които го хранят. Промените в сърдечно-съдовата система директно водят до промяна в сърдечния мускул и функцията на сърцето." - подчертава доц. Добрин Василев. Практически всички спазми, тежест, задух, са всъщност признак на влошено кръвоснабдяване. С повишаването на околната температура, съответно и на телесната, се учестява сърдечната дейност, повишават се и изискванията от кислород и енергия на сърцето. Това автоматично води до повишена опасност от провокиране на коронарни инцидент.

Най-честите усложнения от жегите са хипертонични кризи, обострена сърдечна недостатъчност, изостряне на исхемична болест, инфаркти и прединфарктно състояние. Дехидратацията и съдоразширяването са опасни и за хора, които имат проблеми с вените, а лятото е поредната предпоставка за обостряне на заболяването им.

За да избегнем подобни проблеми трябва да се стремим да бъдем в зона на температурен комфорт. Най-добре е да се ограничат излизанията във времевия интервал между 10 ч. и 17 ч. За да се избегне дехидратацията трябва да се приемат повече течности – най-добре чай и вода с умерена температура. Хората, които взимат обезводняващи лекарства, задължително трябва да се консултират с личните си лекари или наблюдаващите ги кардиолози, за да се коригира дозата на медикамента. В случай, че се наблюдава и вариране в артериалното налягане, трябва да се консултират и с лекуващия ги кардиолог за корекция в останалите лекарства. „Смяната на лекарствата не е препоръчителна, освен ако състоянието на пациента не го предполага, тоест не са настъпили драстични изменения. Но трябва да се коригират дозите, защото често през зимата и лятото нуждите на организма са различни. Така че, колкото и да му е неприятно на българина, той трябва да свикне с мисълта, че е необходимо да ходи на лекар, когато има медицински проблем. Не бива да чака до последно, когато последиците могат да се окажат фатални, и да се лекува сам." - коментира още специалистът.

Хора с проблеми със сърдечно-съдовата система не е добре да шофират в жегите, защото неразположенията им ги правят опасни на пътя.

Предразположените към ниско кръвно също трябва да пият повече течности. Те също не трябва да са ледени, а с умерена температура. През лятото всички трябва да са още по-внимателни с алкохола, защото той води до дехидратация. Същото важи и за бирата, която понякога използваме като питие за охлаждане в жегите.

Независимо дали имаме медицински проблем или не, за да пазим сърцето си в добра форма трябва да правим няколко прости неща всеки ден. Основното е да не забравяме движението, защото тъкмо то спомага за разнасянето на кислорода до всички органи в тялото ни чрез кръвоносната система. Движение, отказване от вредните навици като цигари и прекаляване с алкохола, са най-добрата профилактика. „Поне 30 минути на ден разходка с умерен ход, спиране на цигарите и балансиран начин на хранене, е най-доброто, което човек може да направи за сърцето си. Като не бива да забравяме, че през лятото е добре да се разхождаме по-рано сутрин или вечер след 18 ч." - съветва още специалистът.Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

Днес Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилник на българските медици
Да помогнем на Марти

Да помогнем на Марти

Необходими са 120 000 евро за животоспасяваща костномозъчна трансплантация
Мотивират националните консултанти

Мотивират националните консултанти

Целта е те да се отзовават безотказно при спешните случаи, се посочва в мотивите на МЗ
Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019