Мнение

Забравяме сектори, които са важни за националната сигурност

21-06-2018 09:32
Веса
Караоланова
vesakaraolanova@gmail.com
Забравяме сектори, които са важни за националната сигурност Нямаме достатъчно инфекционисти, микробиолози и епидемиолози, алармира д-р Ангел Кунчев
Светът отдавна е "без граници" по отношение на заразните заболявания. Мигранската вълна, климатичните промени и профилактичните навици на отделните държави "пропускат" от време на време нетипични за територията вируси. Заразите се научиха да пътуват на хиляди километри и само системата на общественото здраве е способна да ги улови и унищожи навреме. Справя ли се България и какво й липсва като организация, разказва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
- Д-р Кунчев, готова ли е Бъргария да се справи с поредното заразното заболяване "Х"?

- Какъвто и едносричен отговор да дадем, няма да е точен. Ако кажем „не“, не е вярно, защото има възможности, има структури. Ако кажем „да“ – също. Готовността на една страна е функция на здравната й система. Ако работи добре, може рано да разпознае заболяването и да вземе мерки срещу разпространяването му – да намери хората, които са били в контакт със заразата, да ги изолира, да органзира противоепидемични мерки, да предотврати разпространението на заразата и прочие. Сравними са възможностите ни със страните от ЕС и най-вече с тези от Балканите. Има обаче и проблеми.

- От какво естество са те?

- Все по-малките възможности на системата за обществено здраве – преди всичко РЗИ, които трябва да се справят с нещата по места и на централно ниво на специализираните институти – по заразни и паразитни болести, по радиология и радиационна защита, по обществено здраве, които преживяха доста тежки години. Поради дълго задържаните заплати, разликата между заплащането в тези сектори и останалата част на здравната система стана твърде голяма, нови кадри не идваха. От друга страна много добри и утвърдени, както и много млади и надеждни специалисти, напуснаха. Нямаме достатъчно инфекционисти, микробиолози, епидемиолози. Инфекциозните отделения се превърнаха едва ли не в тежест за болниците. Има цели области, като Видин например, където няма инфекциозно отделение. И този процес продължава. Системата на клинични пътеки доведе до това, че има няколко специалности, които генерират приходи и цялото внимание на болниците е насочено към тях. В същото време специалности, които имат отношение към националната сигурност на страната, но не носят приходи, останаха на заден план. Това започна да си личи като възможности, като кадрови ресурс.

Според концепцията One Health в основата на борбата със заразните болести са не само заболяванията по човека, но и тези по животните

- Стана ясно, че понякога има епидемични взривове от малария в Гърция. Доколко България е застрашена?

- Застрашени сме най-вече заради климатичните промени. Това е характерно и за Гърция. След справянето с маларията през 50-те и 60-те години на ХХ век, в някои години имаме по 10-15 до 20 т.нар. вносни случаи. Обикновено това са български граждани, които работят в Африка и Азия или техни граждани, които са студенти или работят у нас. През миналата година например хванахме на много ранен етап 6 случая на малария в най-големия бежански център в Харманли и успяхме да ги изолираме и излекуваме. Така заболяването не се разпространи в страната. И все пак с промените в климата условията за развитие на комари, преносители на малария, стават все по-благоприятни. Гърция също бе постигнала много добри резултати в борбата с маларията, но през последните години вече имат местна малария. Първо разпространенито бе в южните части – Пелопонес, но преди 2-3 години най-големият взрив бе по делтата на Марица в Александруполис. „Вносът” на заболяването е обикновено от нелегално работещите в земеделски стопанства. Взривът в Александруполис се появи сред хора, работещи в овощни градини. В тези общности, където имат хора от различни държави, които работят и живеят в лоши битови условия в близост до водни басейни, вероятността за предаване на такива заразни болести е особено голяма.
- Има ли "движение" на тропическите болести извън типичните за тях райони? Могат ли вирусите да "пътуват"?

- Познатите в миналото тропически болести се придвижват все повече на север. Това се отнася и за треската „Западен Нил”, от която отделни случаи имаше в Унгария, Сърбия, Румъния, имаше и в България. Заболяването протича сравнително леко и скрито и ако не се търси целенасочено, може да не бъде диагностицирано. Друго тропическо заболяване, което се придвижва на север, е треската чикунгуня и вече почти всяка година се откриват случаи в Италия и Франция. Тя се пренася от малки хапещи мушици, известни като папатаци. Заболяването протича като летен грип. Любопитното е, че в Италия заболяването бе пренесено при внос на стари гуми от азиатска страна, предназначени за преработка. В гумите се задържа вода и очевидно е имало ларви, мушиците са намерили добри условия за развитие.    

- Как се съобщава за установените зарази в Балканските страни?

- Има обща система на ЕС. Но се опитваме да поддържаме подобна система и със съседните държави. За мен като епидемиолог, разбира се, е много по-важна бързата информация от Македания, Албания, Косово, отколкото, например, от Исландия. В рамките на една организация като SEEHN (South-Еastern Europe Health Network), която преди около 10 години е създадена от СЗО. В момента обаче се поддържа от страните членки – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония и Израел, както и с проекти от международни организации. През последните години отдаваме специално внимание на концепцията One Health, която се основава на философията, че в основата на ефективната борба със заразните болести са не само заболяванията по човека, но и по животните. Известно е, че зоонозите се разрастват все повече и заболяванията по животните се пренасят и върху човека. В момента има много добра колаборация с ветеринарите от всички страни членки на SEEHN. Благодарение на тази мрежа във всеки един момент знам колко са случаите на морбили в Сърбия, Македония, Албания. А те, за съжаление, са много. След двата „вноса”, които имаше миналата година в „Столипиново” и в Монтана, успокоителното засега е, че в България няма морбили, освен един случай на тийнейджър, дошъл от Лондон, който не зарази никого, защото бе хванат своевременно. Но не знам докога ще бъде така.

Хиперинформираните интернет родители не само взимат решението да не имунизират децата си, но и проповядват за „вредата" от ваксините

- Какво се прави у нас, за да не се предават инфекциозни и паразитни болести от животните на хората и обратно?

- Преди всичко работим съвместно с ветеринарните служби. Основният резервоар на болести са дивите животни – лисици, чакали. От няколко години се организират обработки на големи площи с авиация с ваксина против бяс – от самолетите се хвърлят примамки, които като се ядат, животните получават ваксина. Примамките са малки остри хапки, които миришат на мърша. Докато животното я яде и острата част като драсне устната кухина, то се имунизира. Ефектът е много добър. Когато ловците отстрелват диви животни, те се изследват и става ясно, че ваксиналният вирус присъства. Птичия грип също се следи много внимателно и от ветеринарите. Засега повечето от щамовете на птичия грип трудно преминават у човека.

- Какво е ваксиналното покритие у нас към момента?

- Поне за заразните болести, за които има ваксини, в основата на предотвратяването им е масовата ваксинация. Тя предпазва почти на 99% от разпространението им. Например, оптимистичната ситуация с морбили у нас, при положение, че съседните ни страни горят от епидемии, се дължи именно на ваксинацията. Ако някой иска да тества как работи системата, трябва да вземе най-заразния вирус – този на морбили, и да го хвърли в пловдивския квартал „Столипиново”. Имаше неголям взрив там, но на фона на десетките хиляди в съседните страни, може да кажем, че ситуацията у нас е оптимистична. Освен това ги установихме своевременно, при това – концентрирани само в квартала. Други неимунизирани не бяха установени. Това е резултат от работата на извънредни кампании, на усилията на здравни медиатори, както и на колегите от РЗИ по места. В началото обвързването на социалните помощи с ваксинирането също даваше добър резултат. Неимунизирането сред ромските деца обикновено е или от незнание на родителите, или заради това, че често пътуват с родителите си в чужбина, или от немарливост. Не така обаче стоят нещата с неимунизираните деца на образовани млади български семейства или както напоследък ги наричам хиперинформирани интернет родители. При тях отпорът е съзнателен. Лошото е, че те вземат решение да не имунизират не само своите деца, но и проповядват за „вредата” от ваксините, което е изключително опасно.

-Разширяват ли се антиваксиналните движения у нас?

-Трудно е да се каже, защото създават илюзията за голяма маса. Но като се погледнат числата, не е точно така. Ваксиналното покритие у нас е доста добро, но може и да е по-добро. Първите ваксинации срещу туберкулоза и хепатит Б в родилния дом е 98-99%. С увеличаване на възрастта процентът пада, но все пак за най-важните имунизации може да говорим за 92-93% покритие. Ако имунизацията е под 95% има риск от епидемии.

- Ваксината срещу варицела ще стане ли задължителна?

- Вероятно засега не. Имаше много силен отпор от страна на антиваксиналните движения. Най-вероятно държавата ще осигурява средства и за тези, които желаят, ваксината ще бъде безплатна. Най лошото е, че в момента производителите нямат свободни количества от ваксината и в следващите 1-2 години не можем да осигурим препарата.

Ние – българите, докато не узреем като общество, че имаме задължения към същото това общество, нещата няма да се случат

- Има ли страни, в които ваксината е задължителна?

- Когато се говори за задължителност, трябва да сме внимателни. В много западни страни ваксинацията формално не е задължителна, но има много бариери – приемът в детско или учебно заведение или в университет, в общежитие и прочие не може да се осъществи, ако детето не е имунизирано. Както и за зелена карта за САЩ се изисква имунизационен статус. В Норвегия, например, една от причините дете да бъде отнето от родителите си е да не бъде редовно имунизирано. Така че, въпреки незадължителната имунизация, на Запад покритието е над желаните 95%. Ние – българите, докато не узреем като общество, че имаме задължения към същото това общество, нещата няма да се случат.

- До каква степен България е заплашена от внос на заразни болести от мигранти?

- Те не са „вносители” на някакви екзотични за България и нашите географски ширини зарази. Наистина, има случаи на туберкулоза, на хепатит А, няколкото случая на малария. Освен това, съумяхме да създадем добра организация в бежанските центрове – организират се периодично деакаризация, дезинфекция и пр., колегите от РЗИ осъществяват ежемесечен контрол, има медицински екипи, провежда се имунизация на всички до 18 г. според българския Национален имунизационен календар. Поне засега не се очакват изненади от тази посока, освен, ако няма нова голяма мигрантска вълна.
До 5 млн. тежки случаи на грип в света

До 5 млн. тежки случаи на грип в света

Все повече доказателства свидетелстват за отслабване на имунитета при възрастните, придобит след ваксинация
До 20 ноември идват ваксините против грип

До 20 ноември идват ваксините против грип

За да няма епидемия от морбили, начинът е достигне до 95% имунизация, каза д-р Кунчев
МЗ и РЗИ -Сливен ще обжалват решение на съда

МЗ и РЗИ -Сливен ще обжалват решение на съда

То е по жалба на родителите на Николай Янакиев, който заради липса на задължителни имунизации не бе допуснат на детска градина
Ваксините за пенсионери не са доставени

Ваксините за пенсионери не са доставени

Те ще са налични през месец ноември, каза доц. Ангел Кунчев
Риновируси  ни разболяват сега

Риновируси ни разболяват сега

Те не се предават чрез кашлица, а чрез мръсните ръце, каза проф. Тодор Кантарджиев
Издирили 7000 деца без ваксини

Издирили 7000 деца без ваксини

Всички те са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола
Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Случаите на морбили у нас продължават да растат. Защо се стигна до епидемичните взривове в няколко области, има ли вече опасност от национална епидемия и за какви други заразни болести, трябва да бъдем нащрек със затопляне на времето, попитахме проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
Морбили покоси и медици

Морбили покоси и медици

10 души от медицинския персонал на бившата Окръжна болница в София са се разболели от морили, каза доц. Ангел Кунчев
124 станаха случаите на морбили

124 станаха случаите на морбили

Продължават противоепидемичните мерки, последните заболели са от Самоков, каза доц. Ангел Кунчев
Купуваме по-лесно ваксини за грип

Купуваме по-лесно ваксини за грип

Ще правим съвместни обществени поръчки с останалите страни от ЕС
1 2 3 4 5 ... 9 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019