Красота

Бързото отслабване - мит или реалност?

19-06-2018 09:50
Постигането на добрата фигура преди всичко трябва да е здравословноБързото отслабване - мит или реалност?
Clinica.bg

press@clinica.bg
Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, пробват се и монодиети - консумира се само един вид храна - примерно само ориз или само плодове и зеленчуци, или се прави подбор по хранителни вещества - само протеини, само въглехидрати. Използват се също чайове, лекарства. Но се получава временно отслабване, после теглото се възстановява и даже надхвърля предишното. Може ли тогава да се постигне бързо отслабване, което да се задържи? Може.

Преди всичко в понятието "бързо" трябва да се влагат реалистични, умерени очаквания, за да не рискуваме здравето си. Видимо може да се отслабне за седмица - до 6 на сто. За 2 седмици може да се намали до 8 процента от теглото. А след това отслабването да продължи, докато се стигне до желаните килограми и те да останат за постоянно. За година теглото може да се намали до 30 на сто от теглото.Отслабването трябва да се проведе здравословно. Това включва както подбор и редуване на храните, така и двигателна активност. Което пък означава да се изградят полезни навици във всекидневието за хранителен и двигателен режим.

Човек трябва да приема разнообразна храна, която да му доставя всички необходими вещества - включително и "ужасните" въглехидрати и мазнини, защото те участват във важни процеси в организма.


Наред с това е необходимо да се отърве от "кухите" калории, които приема, без да са необходими за организма му и "се трупат на склад" по корема, ханша, бедрата. Този премерен прием на енергия трябва да се съчетае с разхода й, който да надвишава приема, което става с физически дейности.

Което в крайна сметка означава да се състави цялостен план за дневния режим и да се спазва като навик, за да не се върнат килограмите.


Специализираната помощ е с най-сигурен ефект


За съставянето на цялостния план за здравословно, бързо и трайно сваляне на килограми, е добре да се потърси специализирана помощ. Има клиники с дългогодишна практика и опит в програмите за намаляване на теглото.

И храните, и начинът на хранене, и физическите дейности трябва да са съобразени с особеностите на дадения организъм.


Това включва здравословно състояние, пол, възраст, физически и психически възможности. В клиниките персоналните планове се съставят на база актуални прегледи на място, като се взема пред вид и досегашната медицинска документация.

Има и лекарски контрол през цялото време на едноседмичния или двуседмичен курс за отслабване. Престоят там дава практически пример за начина на живот, а със съветите на специалистите това става и в дългосрочен план.

Правилният хранителен режим с правилни хранителни навици допринасят около 70 на сто за отслабването. Това включва видовете храна, съчетанията, времето на хранене, редуване и т.н. Определеният общ калориен прием за деня трябва да се разпределя на редовни балансирани хранения с разнообразни ястия. Не е вярно, че месото "е забранено", просто в менюто се включват нетлъсти меса и риби. Консумират се също постни ястия, яйца, сметана, плодове, зеленчуци, приемат се сокове от свежи плодове, жива вода и др.


За физическите дейности не е нужно човек да се занимава с тежък физически труд или да прави силови и еднообразни натоварвания в салоните.

Според нагласата и възможностите си, хората могат да редуват развлечения - танци, аеробни игрови гимнастики, разходки, плуване, преходи сред природата по разнообразни терени в паркове или градски околности, кратки екскурзии, включващи и ходене пеш, др.

Този цялостен подход подобрява метаболизма, мускулите се заздравяват, физическата издръжливост се повишава, вдига се тонусът. Намаляват рисковете от болести, свързани с многото килограми - заболявания на кръвоносната система и сърцето; диабет, костни и ставни проблеми, дихателни, на жлъчката, хронични киселини и т.н.


Превърнете своите мечти в цели

Превърнете своите мечти в цели

Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
70% от българите се имат за здрави

70% от българите се имат за здрави

9% са лежали в болница през 2019 година, а над 60 на сто са търсили личния си лекар, сочи Европейското здравно интервю
Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Балчик наложи мораториум на 5G мрежата

Отлагането на изграждането й е заради подписка на граждани
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

1 2 3 4 5 ... 7 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ