Хранене

Постът чисти тялото от токсини

18-06-2018 09:00
Бобови храни заместват белтъка от месото, казва проф. Донка Байкова Постът чисти тялото от токсини
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
В момента тече Петровият пост, установен от Православаната църква, който започна на 4 юни. Той е от по-леките периоди на въздържание, през които е позволено да се яде и риба, с изключение на сряда и петък. Постът приключва на 29 юни, когато се празнува Петровден. Неговата цел е духовна и той в никакъв случай не бива да се приема като диета. Постите обаче имат безспорни ползи не само за духа, но и за организма. Какви са те попитахме специалиста по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
По време на пост можем да разтоварим традиционното си меню от животински храни. Временното въздържание от месо, яйца и мляко е полезно за здравето и има благоприятни ефекти. Разбира се това важи за хора, при които ограниченията не са противопоказни. Освен, основната си духовна полза, постът може да се превърне и в детокс терапия. Това обаче ще се случи, ако наблегнем на зеленчуците, плодовете и пием много течности като вода, чай и домашна лимонада. Ако пък прекалим с хляба, ориза и картофите, нищо чудно да качим някое килце отгоре.

„По време на пост на първо място разтоварваме организма. Излъчваме от тялото разградните продукти на белтъчната и мастна обмяна, които в студените месеци на годината са присъствали обилно в менюто ни", обясни за "clinica.bg"специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Разградните продукти обикновено са

 

органични и токсични за организма вещества

Визитка 

Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите български специалисти диетолози. Тя е преподавател по хранене и диететика в Медицинския университет в София. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Зам.-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика.

 

като ацетони, алдехиди, кетони, азотосъдържащи съединения, а всички растителни храни, които доминират по време на пост са с алкализиращо вътрешната среда на организма действие, добави тя. Това означава, че се активира отделителната система и ние увеличаваме възможностите й да се справи с излъчването на съответните разградни продукти. На второ място се задейства и прочистване на ниво бъбреци и храносмилателен тракт. „Излъчваме и ета ксенобиотици - нежелани агенти на околната среда, чужди на организма. Това са тежки метали, физически агенти, идващи от йонизиращи лъчения, присъстващи в атмосферата", обясни още проф. Байкова.

 

Постните храни са богати на минерали,


известни с алкализиращия си ефект, както и на фибри, които спомагат отделителните функции на ниво стомашен чревен тракт. Също така фибрите са абсорбатори, богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

За да се храним пълноценно по време на поста, трябва да подбираме разнообразни продукти. Грешка е да се заложи само на ориз, хляб и картофи, защото по този начин ще заредим организма си основно с въглехидрати, а той има нужда и от белтъци.  Затова е препоръчително да включваме в менюто си растителните белтъци, които в известна степен ще заместят липсата на животинските. Това са зърнените храни, бобовите варива, ядките, семената.

За закуска

 

можем да се спрем на зърнени миксове

 

като смес от овесени ядки, ленено и сусамово семе, а защо не и една чаена лъжичка чия. С нея обаче не бива да се прекалява, защото тя увеличава неколкократно обема си в стомаха и има риск да предизвика тежест, обясни проф. Байкова. Традиционалистите все пак обаче наблягат на хляба. По-добре е той да бъде пълнозърнест и гарниран със зеленчуци – печени чушки, домати, маслини или пък с постни „пастети" като кьопоолу или маслинова паста. По време на Петровите пости има и изобилие от сезонни плодове като череши, ягоди, сливи, които могат да ни заредят с полезни вещества. С тях можем да се подсилим в 10 и 16 ч., напомня проф. Байкова. Ако пък не ни е достатъчно, зърнените храни отново са вариант, както и 30 грама ядки. Така се подпомага обогатяването на енергийния прием. За обяд постещите

 

могат да си приготвят бобова и зърнена храна

 

в един прием, препоръчва проф. Байкова. Те имат възможността да се спрат на изобилие от храни като боб, леща,нахут или пък грах гарниран с ориз, а защо не и елда. В добавка може да се хапнат и 1-2 филийки пълнозърнест хляб. „По този начин аминокиселинната композиция се доближава до тези на белтъчната животинска храна, които са еталон на качество", припомня проф. Байкова.

За вечеря пък е подходящо да се заложи на зеленчукови ястия и в никакъв случай не бива да се прекалява с хляба. По време на Петровите пости е позволено да се яде и риба, с изключение на сряда и петък. Това още повече намалява риска от дефицити и успокоява лекари и постещи, обясни още проф. Байкова. Рибата е богата на омега 3 мастни киселини, на витамин B 12, както и на пълноценен, лесно смилаем белтък. „Прекрасен продукт, който заради цена, присъствие на пазара и вкусови качества не присъства достатъчно в менюто на българина", обясни още проф. Байкова.


Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Защо мозъкът мрази диетите

Защо мозъкът мрази диетите

Какво се случва в мозъка ви всеки път, когато минете на диета, как наистина да се избавим от килограмите. На тези въпроси решихме да потърсим отговор точно преди деня за борба със затлъстяването.
Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Вкусни, ароматни, освежаващи. Динята и пъпешът са съкровища на масата през лятото. Какво ги прави приятел на сърцето, бъбреците и стомаха? И защо са полезни със семките? Попитахме д-р Райна Стоянова.
Фреш вместо енергийна напитка

Фреш вместо енергийна напитка

Независимо дали е време за купон или тежък ден в офиса, мнозина посягат към енергийните напитки. Защо трябва да внимаваме с тонизиращите кенчета и с какво да ги сменим? Отговаря диетологът проф. Донка Байкова.

Преборете жегите с домашна лимонада

Преборете жегите с домашна лимонада

Лятото е сезон, в който природата ни предлага всичко необходимо за ядене, за да може тялото ни да функционира добре. Но кое е най-подходящо за жегите, попитахме д-р Галина Арабаджиева.
Хапвайте череши при анемия и артрит

Хапвайте череши при анемия и артрит

Вкусни, сочни и лековити. Черешите са истински дар за здравето в началото на лятото. Как помагат при безсъние, ставни проблеми и нередовен стомах? И могат ли от приятел да станат враг? Отговаря доц. Светослав Ханджиев.
Как да (не) преядем по Великден

Как да (не) преядем по Великден

Изкушенията на великденската трапеза са изпитание и за най-желязната воля. Но Възкресение не бива да се превръща в маратон по преяждене. Може ли ни е хем вкусно, хем леко? Отговаря проф. Веселка Дулева.
Зеленото меню подмладява с 10 години

Зеленото меню подмладява с 10 години

Марули, спанак, коприва, магданоз, зеле - пролетните листни зеленчуци са извор на живот. Кое ги прави безценен съюзник в битката с рака, стреса, инсулта, инфаркта и алергиите? Разкрива проф. Донка Байкова.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Септември 2024 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм