Постът чисти тялото от токсини
„По време на пост на първо място разтоварваме организма. Излъчваме от тялото разградните продукти на белтъчната и мастна обмяна, които в студените месеци на годината са присъствали обилно в менюто ни", обясни за "clinica.bg"специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Разградните продукти обикновено са
органични и токсични за организма вещества
Визитка Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите български специалисти диетолози. Тя е преподавател по хранене и диететика в Медицинския университет в София. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Зам.-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика. |
като ацетони, алдехиди, кетони, азотосъдържащи съединения, а всички растителни храни, които доминират по време на пост са с алкализиращо вътрешната среда на организма действие, добави тя. Това означава, че се активира отделителната система и ние увеличаваме възможностите й да се справи с излъчването на съответните разградни продукти. На второ място се задейства и прочистване на ниво бъбреци и храносмилателен тракт. „Излъчваме и ета ксенобиотици - нежелани агенти на околната среда, чужди на организма. Това са тежки метали, физически агенти, идващи от йонизиращи лъчения, присъстващи в атмосферата", обясни още проф. Байкова.
Постните храни са богати на минерали,
известни с алкализиращия си ефект, както и на фибри, които спомагат отделителните функции на ниво стомашен чревен тракт. Също така фибрите са абсорбатори, богати на витамини, минерали и антиоксиданти.
За да се храним пълноценно по време на поста, трябва да подбираме разнообразни продукти. Грешка е да се заложи само на ориз, хляб и картофи, защото по този начин ще заредим организма си основно с въглехидрати, а той има нужда и от белтъци. Затова е препоръчително да включваме в менюто си растителните белтъци, които в известна степен ще заместят липсата на животинските. Това са зърнените храни, бобовите варива, ядките, семената.
За закуска
можем да се спрем на зърнени миксове
като смес от овесени ядки, ленено и сусамово семе, а защо не и една чаена лъжичка чия. С нея обаче не бива да се прекалява, защото тя увеличава неколкократно обема си в стомаха и има риск да предизвика тежест, обясни проф. Байкова. Традиционалистите все пак обаче наблягат на хляба. По-добре е той да бъде пълнозърнест и гарниран със зеленчуци – печени чушки, домати, маслини или пък с постни „пастети" като кьопоолу или маслинова паста. По време на Петровите пости има и изобилие от сезонни плодове като череши, ягоди, сливи, които могат да ни заредят с полезни вещества. С тях можем да се подсилим в 10 и 16 ч., напомня проф. Байкова. Ако пък не ни е достатъчно, зърнените храни отново са вариант, както и 30 грама ядки. Така се подпомага обогатяването на енергийния прием. За обяд постещите
могат да си приготвят бобова и зърнена храна
в един прием, препоръчва проф. Байкова. Те имат възможността да се спрат на изобилие от храни като боб, леща,нахут или пък грах гарниран с ориз, а защо не и елда. В добавка може да се хапнат и 1-2 филийки пълнозърнест хляб. „По този начин аминокиселинната композиция се доближава до тези на белтъчната животинска храна, които са еталон на качество", припомня проф. Байкова.
За вечеря пък е подходящо да се заложи на зеленчукови ястия и в никакъв случай не бива да се прекалява с хляба. По време на Петровите пости е позволено да се яде и риба, с изключение на сряда и петък. Това още повече намалява риска от дефицити и успокоява лекари и постещи, обясни още проф. Байкова. Рибата е богата на омега 3 мастни киселини, на витамин B 12, както и на пълноценен, лесно смилаем белтък. „Прекрасен продукт, който заради цена, присъствие на пазара и вкусови качества не присъства достатъчно в менюто на българина", обясни още проф. Байкова.
Пет съвета за здравословно хранене
След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО.
Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем
Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.