Ортопедия

Ортопедът - приятел на децата

13-06-2018 12:40
Профилактичните прегледи при специалист продължават до завършването на растежа, казва доц. Атанас Кацаров Ортопедът - приятел на децата
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Всяка стъпка е важна. Особено първата. Още от раждането родителите носят огромна отговорност за всеки етап от развитието му. Костната система при децата е различна от тази на възрастните. И е важно, докато детето расте и укрепва, да се следи всеки момент – прохождането, първите обувчици, видовете спорт в училище, стойката при писане и четене, травмите. По темата се обърнахме към доц. Атанас Кацаров, един от най-добрите специалисти у нас, детски ортопед и травматолог.

През годините думата “профилактика” е приемана често, като едно добро пожелание. Факт е обаче, че тя е ключова и изключително важна. Специалистите наблягат на нея и през годините все повече родители оценяват ранните прегледи и навременната диагностика като жизненоважни стъпки в израстването на здраво и стабилно дете. ”Профилактичните прегледи започват от най-ранна възраст.

 

Още в рамките на първия месец на бебето

 

е задължителен ортопедичният преглед на тазобедрените стави, на опорно-двигателния апарат. Както и всички останали профилактични системи. Затова има грижа личният лекар на детето, той го изпраща на ортопед. Задължително е. Но лошото е, че не се спазва. Най-добре е до края на първия, компромисно до края на втория месец, тазобедрените стави да се видят на ехограф», съветва доц. Кацаров.

Прегледът е важен, защото точно в този период се формират ставите и когато това не става "по правилата", 

се появява опасно състояние - луксация.

Вродената луксация е позната още като дисплазия, тоест недоразвита ямка на таза, в която влиза ябълката. При това състояние ямката не е достатъчно дълбока, за да поеме ябълката, и ставата на практика изпада. Когато проблемът се открие навреме, може да се коригира в рамките на месец или два със специални гащи или система от гащи и каишки. Ако диагностицирането обаче закъснее, както често се случва, се преминава към по-неприятата терапия с гипсове или оперативни корекции, допълва доц. Кацаров. По думите му ранната профилактика може да доведе до много добри резултати, а късното диагностициране и нелекуване на проблема води до инвалидизация в бъдеще.  

Затова е изключително важно децата редовно да посещават ортопед. След първоначалната консултация в първия месец след раждането,

 

Визитка 

Д-р Атанас Кацаров е специалист ортопед - травматолог Завършва медицина през 1998г. във ВМИ - София. Придобива специалност по ортопедия и травматология през 2003 г., а две години по-късно и докторска степен. В периода 1998 - 2017 работи в болница " Н.И.Пирогов", като в продължение на три години е шеф на Клиника по детска ортопедия и травматология. Понастоящем работи в МЦ "Ортомедика".

следващата «контрола» е между 4-ти и 5-ти месец,

 

за да се види как се развиват тазобедрените стави и съответно как се развива опорно-двигателният апарат. Тогава се дават и съвети относно стоежа на детето, приема на витамин Д, на калций, гледа се тонусът на мускулатурата, формата на главичката, движението, рефлексите. Следващият преглед е около навършването на първата годинка, когато нормално децата прохождат самостоятелно, без помощта на родителите.

Срещите с ортопеда продължават и около 3-годишна възраст, когато се оформят сводовете и стъпалат на детето. «Физиологичният дюстабан, или физиологичното плоскостъпие, могат да бъдат регистрирани горе-долу до тази възраст. Естествено това не е математика, за да кажем, че на три години и един ден трябва да има свод. Важно е да се види опорно двигателният апарат, стоежът на детето, походката и задължително ходилата. Ние използваме един специален апарат и когато детето стъпи на него, виждаме дали е започнало оформяне на сводчетата”, обясни доц. Кацаров.

По думите му прегледите продължават и  

 

когато детето тръгне на училище

 

Изследвания показват, че 60% от децата в училищна възраст имат проблем с костно-мускулната система, а почти 13% от децата на възраст между 7 и 9 години страдат от гръбначни изкривявания, които по-късно оказват влияние на здравния статус на децата. «Редно е всяка година да се гледат учениците за неправилна стойка, походка, плоскостъпие. Да се види дали има завъртане на петите, как стъпват като цяло децата, колко са активни. Проверява се също приемът на витамин Д, оценява се ставната подвижност. Това е задължително при учениците, общо взето всяка година. Преди имаше такива профилактики заради училищните лекари, но от доста години насам ги няма. В последните 15-20 години децата се раждат изключително често със слабост на съединителната тъкан. Те са много гъвкави, много пластични, с много добре развити стави. Явлението засяга цяла Европа, но никой не знае защо това е така. Вероятно от хормоните в храната”, коментира специалистът.

Профилатичните прегледи продължават

 

до завършване на растежа на децата.

 

При момичетата това се случва малко по-рано - около 15-16-годишна възраст. Докато момчетата растат и до 18-годишна възраст. «Говорим за по-специалният скелет на тялото, не за оформянето на черепа, главата. Но до тази възраст е хубаво да продължават прегледите. Защото при един завършил растеж са възможни различни външни корекции (стелки, ако е плоскостъпие), или корсет, физически упражнения за изправяне на стойката и закрепването, лечебна физкултура или изправителна гимнастика. Те могат да влияят до тази възраст, докато се оформя костният скелет”, уточнява доц. Кацаров.

 

Проходилки и бънджита

 

Пазарът е залят от огромно количество забавни и уж улесняващи прохождането стоки. Често ние, родителите, се поддаваме и в желанието си хем да сме спокойни вечер, хем детенцето ни да има “каквото имат другите”, купуваме от всичко по малко. Специалистите обаче са на друго мнение. “Аз лично съм против проходилките, ластиците, бънджитата. Защото те водят до забавяне на прохождането, пречат на създаването на правилна походка, забавят изправянето на крачетата. Изобщо по-скоро е комерсиално използването на такива уреди”, казва доц. Кацаров.

 

Обувки "по мярка"

 

“Много е важно какви обувки избираме за децата, като почти всички родители ме питат каква марка да са или откъде да ги купят. Това е нормално, защото по нашите магазини търговците избират най-евтиното и не винаги най-удачното. Важното е на какви характеристики отговарят, тоест съветът ми е да не сеизбира обувка, която просто изглежда добре. Тя трябва да отговаря на една основна характеристика – да има твърд форт. Фортът е тази част на обувката, която е над петата, над подметката, която държи петичката на детето изправена. Тя трябва да е по-твърда, за да се компенсира еластичността на ставичката, която е под глезена. Много често виждаме тийнейджърки с криви крака, защото не им е обръщано внимание, когато е трябвало”, коментира специалистът.

 

Движение и спорт

 


Често се втурваме да записваме децата си на всичко, което поискат. Или се поддаваме на нещо, което е хит в момента. Разнообразието е хубаво нещо, но за правилното развитие на децата е добре да подберем и правилния спорт. ”Когато става дума за обща физическа подготвка и тонус, когато детето няма амбиции да става шампион, тогава е подходящ спорт който да развива цялото тяло - плуване, тенис, лека атлетика, волейбол, баскетбол, танците дори. Хубаво е да опита няколко неща и да избере, но да има желание, защото тогава се постигат добри резултати. Когато имаме неправилен стоеж и се налага включването на упраженения в ежедневната двигателна активност, например, лечебна физкултура, тогава аз препоръчвам да се отделят десет минути сутрин и десет минути вечер и всеки месец по няколко пъти да се посещава кинезитерапевт или група, в която се правят правилно упражненията.

Полезен е всеки един спорт, който е симетричен.


Който развива и двете половини на тялото. Лека атлетика, плуване. Когато има гръбначни изкривявания или неправилен стоеж, се избягват волейбола и баскетбола”, коментира доц. Кацаров.

Ако родителите забележат промени у децата си или нещо специфично, което ги притеснява, трябва да се обърнат към специалист. Така ще спестят на себе си и на децата си безброй тревоги и дискомфорт. Куцане или неправилна походка, изкривяване на стойката, болки в крайниците или гръбнака, лесно "изваждане" на стави (лакти, колене), "щракане" или болка в ставите, подуване или изкривяване, болки в прасците и подбедриците, коленни болки, завъртане на ходилата навътре, неправилно израстване на ноктите на краката, плоскостъпие, болки при бърз растеж. Много от проблемите са поправими, при това без задължително корекцията им да натоварва детето.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ