Коментари

Добре е децата да опитват екзотични храни

12-06-2018 15:14
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Добре е децата да опитват екзотични храни В условията на глобална миграция храносмилателната им система ще е по-подготвена, казва проф. Донка Байкова
Новите рецепти за храненето на децата в забавачките влизат в сила от есента. Те позволяват в менюто да се включват и някои по–нетрадиционни храни, които не са типични за нашите географски ширини, като киноа и авокадо. Какъв е смисълът от тези промени и ще изместят ли „модерните" храни традиционните нашенски продукти, попитахме специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Екзотичните храни в детското меню са прекалено малко. Аз съм спокойна, защото те са една възможност за замяна на традиционните продукти с малко по-екзотични видове модерни ястия и кулинарни изделия. Те са само няколко на брой. При 430 рецепти, те са по –малко от 10 и са само една алтернатива.
Ако децата не пробват тук, със сигурност при засилените миграционни процеси по настоящем в глобален мащаб, ще опитат тези храни в чужбина и тогава ще има риск за храносмилателната им система. Добре е според нас те да знаят вкуса на екзотични, популярни храни. Ето защо в малки количества, много рядко, добре е те да присъстват в менюто. Но

това в никакъв случай не е нито традиция,

нито заместване. Това може да бъде само алтернатива на нашите традиционни продукти.

Киноата е абсолютна алтернатива на просото. То става модерно през последните години, а преди сме имали традиция в консумацията на просеник. Експертите по хранене и диететика казваме, че ако просото е с 20% белтък, киноата е с 14%, но зависи от сорта. Освен това просото е биологично чиста храна, която не изисква намеса на химически средства за растителна защита, тъй като тя расте по хълмовете. И обратното - киноата е екзотична за нашето хранене зърнена култура, аналог на просото, но идва от географски ширини, за които констатираме, че често пъти са  със съмнителна безопасност, третирани по най-различен начин.

През последните години

 

авокадото и джинджифилът се наложиха

 

на нашия пазар. Авокадото е екзотично и доста скъпо, а негов аналог са маслините, които са по-нискокалорийни и имат малки различия в състава. Ние свикнахме с маслините, произходът им е от чуждите съседки и ние вече ги приемаме като нашенски храни, типични за балканския модел за хранене. Има възможност авокадото да бъде включвано от време на време в детското меню, но понеже е много скъпо, средствата не позволяват. Авокадото е богато на мастни киселини с добър спектър, както ОМЕГА 6, така и ОМЕГА 3, един

 

много хубав състав от полезни мазнини.

 

В новите сборници рецептите са модернизирании. Те изключват изобщо добавени мазнини, просто захари, кайма и колбаси с ниски качества и хранителка стойност, не присъстват технологии като сиропиране и т.н. Сборникът е модерен и е съобразен с физиологичните норми за хранене на населението, които след 15 години през 2018 г. бяха актуализирани. Той може да се ползва от майките и у дома.



Втори взрив на трихинелоза

Втори взрив на трихинелоза

Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът?

Как да разберем чист ли е зехтинът?

Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол

В кръчмите продават алкохол без бандерол

Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон

Два класа с натравяне след коледен купон

Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма

Ядем риба три пъти под норма

Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия

Обида отключва анорексия

Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София

Опасният спанак и в София

Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
Спряха от продажба спанак с отрова

Спряха от продажба спанак с отрова

Всички граждани, закупили пакетирани листа от по 500 гр., сорт Горила, произведен в Пловдив, да не го консумират, казват от БАБХ
Проверяват млечните продукти в училище

Проверяват млечните продукти в училище

Нарушителите на доставките по европейската схема ще бъдат спрени, уверяват от Фонд "Земеделие"
17% от младите с хранителни разстройства

17% от младите с хранителни разстройства

Специалистите сме разтревожени от увеличаването на случаите на анорексия и булимия, каза проф. Донка Байкова
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Март 2019