Иновации

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

12-06-2018 09:19
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изпробват ДНК тест за рак на простататаИзследване на слюнката открива високорискови гени, способни да засегнат един на всеки 100 мъже
Ракът на простатата може да се открие със слюнчен ДНК тест, твърдят английски учени, предаде BBC. Те са изследвали 140 000 мъже и са открили 63 нови генетични вариации, способни да повишат риска от рак на простатата. Проучването им е публикувано в Nature Genetics и е финансирано от Националния институт по рака в САЩ с подкрепата на Европейския съвет за научни изследвания, Cancer Research and Prostate Cancer във Великобритания.
В момента няма единен диагностичен метод, който със сигурност да открива злокачественото заболяване. Кръвните тестове PSA често са фалшиво позитивни, а понякога дори пропускат най-агресивните форми на рак. Затова задължително се комбинира с биопсия и подробни прегледи, обясняват специалистите. За сравнение, ДНК тестовете на слюнка могат да открият високорискови гени, за които се смята, че засягат един на всеки 100 мъже.
Новите ДНК тестове са разработени от група международни учени в Института за изследване на рака (ICR - Institute of Cancer Research) в Лондон. Те са изследвали 40 000 мъже и са открили
=
63 нови генетични вариации,
=
способни да повишат риска от рак на простатата. Огромното предимство на новия диагностичен метод е, че комбинира тези вариации с повече от 100 други, отнасящи се до злокачественото заболяване.
"Като изследвахме в дълбочина генетичния код на мъжете, открихме жизненоважна информация за генетичните фактори, които предразполагат индивидите към рак на простатата. Благодарение на това можем да проследяваме и наследения риск", коментира онкогенетикът в ICR проф. Рос Илиис. Според него по този начин биопсии ще се правят само на пациентите с най-висок риск, което ще облекчи не само болните, но и самите специалисти. Освен това тестът ще помага ракът да се открива по-рано, съответно и да се лекува по-качествено, коментират експертите и предлагат тестът да бъде включен в националните програми за скрининг на рак на простатата.
Проучванията за ефективността на новото изследване продължават и догодина към тях
.
ще се включат нови 5000 мъже.
.
Работата на международните учени по разработването на ДНК тестовете дава полезна информация и за различните форми на рак на простатата и за евентуалната роля на имунната система, която може да бъде активен участник в най-съвременните терапии. Следващата стъпка е това проучване да се развие дотолкова, че да помогне за създаването на тестове, които да идентифицират мъжете с най-висок риск да развият заболяването и това да се приложи в грижата за пациентите.


Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Прецизността е ключова за раковия регистър

Прецизността е ключова за раковия регистър

Той е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020