Реформа

Пенсионери и работници с различен ТЕЛК

28-01-2016 16:09
Лекари казват дали си с увреждане, социални експерти определят помощтаПенсионери и работници с различен ТЕЛК


Нов модел за определяне на медицинската експертиза иска да наложи у нас държавата. Причината за промяната са недостатъците на сегашната система, която е прекалено тромава, не предоставя достатъчно възможности на хората с увреждания, за да се върнат в обществото, а същевременно може да се пилеят обществени средства. Дали новият съвместен модел на министерството на здравеопазването и министерството на труда и социалната политика ще бъде по-добър, може да прецените сами.

Разделяне на хората, които се нуждаят от медицинска експертиза на два основни потока и промяна на комисиите, през които трябва да минат, за да я получат. Това са някои от основните промени в модела, който искат да наложат здравното и социалното министерства. Те не са нови като предложения, тъй като под една или друга форма са тиражирани в последните 10 години. За първи път обаче има съгласие между двете ведомства за налагането им. Според двете институции промените ще отпушат сегашната система на ТЕЛК, ще помогнат за реалната интеграция на хората с увреждания в обществото и ще спрат течове в системата за социално подпомагане и осигуряване. Дали това ще стане обаче е спорно.

Предлагаме индивидуален подход

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика

"Ние предлагаме изцяло нов подход и отношение на държавата към хората с увреждания в работоспособна възраст. На всеки човек с увреждане в трудоспособна възраст ще бъде изготвена индивидуална комплексна здравна, трудова и социална оценка на възможностите да се адаптира към новата ситуация в неговия живот. Държавата, чрез различните свои компетентни служби, ще му съдейства активно да се върне на пазара на труда."

Над 200 000 души от всякаква възраст ежегодно се обръщат към системата на ТЕЛК, като броят им се очаква да расте. Малко над една трета се сблъскват със системата за първи път, а останалите за пореден, тъй като медицинската експертиза трябва да се подновява периодично. Крайният резултат е затлачване на системата и недоволство сред потребителите й. Затова властите искат като начало да разделят потока на две части. В едната ще попаднат децата и пенсионерите, а в другата - хората в трудоспособна възраст. Всички тези хора първо ще получават медицинска експертиза, в която ще се определя вида и степента на увреждане. Това също ще се прави по нова скала – на Световната здравна организация, а не според досегашните наредби. Освен това издаването на документа няма да става в специални комисии – ТЕЛК, а при лекар специалист с нужния стаж и калификация. Колко на брой ще бъдат тези медици обаче, на какви критерии ще трявба да отговарят и кой ще финансира дейността им засега не е ясно. След като получат медицинската експертиза, пътят на болните ще е различен в зависимост от възрастта им. Децата и пенсионерите ще бъдат насочвани към Агенцията за социално подпомагане, където ще трябва да получат преценка на помощите, от които се нуждаят, за да се адаптират по-добре в обществото.
Хората в трудоспосбна възраст ще се насочват към НОИ. Към осигурителния институт ще има нови комисии в цялата страна, които ще издават още един документ - експертиза на работоспособността. Тя ще определя възможността им да се трудят. Тази преценка също ще се прави по критериите на Световната здравна организация. Основа за преценката на комисиите за трудоспособността на човека ще бъде медицинската експертиза, която вече са издали лекарите. Ако се налага, комисията ще има право да праща човека на още медицински прегледи. Тези комиии ще са постоянно-действащи и ще се наричат КЕР. В тях ще влиза поне лекар със специалност „трудова медицина", представител на НОИ, на Агенцията по заетостта, на социлната агенция. При необходимост в състава им могат да се включват и лекари със специалност „професионални болести", токсикология, ергономия, психология, социална медицина, физици, химици и др. Идеята е накрая тез хора да кажат какво може д аработи болния човек, от какво има нужда за тази цел, има ли причинната връзка между увреждането и условията на труд и т.н. Ако комисията прецени, че човекът може да се труди, ще го насочи после към агенцията по заетостта, за да му се намери работа или да се обучи. Ако комисията прецени, че човекът не може да се труди, ще го насочи към НОИ за пенсия или към АСП за социални помощи и услуги като рехабилитация.
Не е ясно дали новият модел ще ореже социални приобивки и права на болните хора като лиши част от тях от пенсии или понижи драстично процентите им на увреждане. Властите твърдят, че това няма да се случи. Според социалното министерство хората, на които бъде намерена работа, ще могат да полуават и пенсия. В периода, докато се намери работа пък, ще бъде предвидено обезщетение от НОИ. Подробности засега обаче и тук няма. Дори придобивките да не се орежат, не е ясно как ще се облекчи самото освидетелстане, след като една комисия – ТЕЛК, ще бъде заменена с друга. Най-вероятно властите очакват бързината на обслужване да е по-голяма, тъй като възрастните пенсионери няма да се редят на нея.  


Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Часове на лекар за договор по изключение с НЗОК

Ножицата при заплатите ще расте до 15 пъти само, ако са изпълнени стойностите в КТД, предвиждат текстовете в обнародвания анекс на НРД

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Фелдшерите са малко за съсловна организация

Те са 1800, лекарските асистенти - 130, заедно можем да постигнем много повече, казва Милка Василева
Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

Продължаващото обучение да се обвърже със срокове

За него е нужен ясен регламент, в който да се посочва какво, кога и как трябва да се прави, казва д-р Цветан Райчинов
Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

1 2 3 4 5 ... 108 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ