Позиция

НЗОК трябва да има действащ управител

08-06-2018 12:16
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
НЗОК трябва да има действащ управител Трябва да се спази законът, а той е категоричен, щом отсъства повече от три месеца, трябва да се отиде към процедура за неговото освобождаване, казва Григор Димитров
Нова сага се оформи около евентуалното освобождаване на проф. Камен Плочев от поста управителя на НЗОК. След като членове на Надзорния съвет на Касата казаха, че той е подал оставка, самият Плочев опроверга информацията и заяви, че просто е уведомил, че ще отсъства по болест поне още месец. Предстои днес Надзорът на Касата да реши дали да подаде до Народното събрание препоръка за избиране на нов управител или да изчака оздравяването на професора. За коментар по темата потърсихме Григор Димитров от БСК. Той е представител на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК.
Най – важното е да се изпълни изискването на Закона, а той е категоричен. Щом отсъства повече от три месеца, трябва да се отиде към процедура за неговото освобождаване, още повече, че той в писмото си казва, че ще продължи още един месец, но не се знае дали ще е само толкова. Затова законодателят е взел съответното решение за три месеца.
а
Проф. Плочев е коректен към нас

и казва „Да, три месеца съм отсъствал и имам още един".

Аз ще подкрепя да се спази Закона, а той е категоричен. Ние не взимаме решение за неговото назначаване, но можем да кажем да се спази изискването на закона, което казва „обективно невъзможно да изпълнява задълженията си като управител за срок по – дълъг от три месеца. Това е законовата норма. Три месеца са минали и се казва, че няма да бъдат три, а повече. При това положение, моите уважения към проф. Плочев, но

 

НЗОК не може да няма управител.

 

Още повече да не забравяме, че сме месец юни и започваме да правим новия бюджет на НЗОК. Този, който ще прави бюджета на касата, трябва да бъде човекът, който ще го изпълнява и ще отговаря за него. Освен многото други неща, това ме тревожи най – много.

НЗОК трябва да има действащ управител, който да носи отговорност. След един месец депутатите излиза отпуск и като се върнат септември, докато го изберат ще стане октомври, а тогава ще се приема бюджета. Предстои един много важен акт – бюджетът за следващата година. Моето дълбоко убеждение е, че той трябва да бъде представен от този, който ще отговаря за неговото изпълнение. Иначе ще назначат един управител и той ще каже, аз няма да отговарям за този бюджет, да отговаря този, който го е правил. Не е ли така? Въпросът е принципен. Не става дума за симпатия или антипатия, че някой спорил с някой или не спорил. Има законово изискване и трябва да се спазва.Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

С ваша помощ българските семейства сбъдват мечтите си да бъдат родители, казва Кирил Ананиев
Вариантите не работят за пациента

Вариантите не работят за пациента

Никой не каза как да задържим сестрите и лекарите тук, казва Пламен Радославов от КНСБ
Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Финансирането e редно да бъде целево-от МЗ или МВР, а не от НЗОК, казва д-р Иван Маджаров
Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Не очакваме отпор, защото никой няма да бъде ощетен, впоследстие може и други лечебни заведения да влезнат в тази група, казва д-р Асен Меджидиев
Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Настояваме да премахнат помещенията за пушене на българските летища, казва д-р Маша Гаврилова
Не съм правил справка дали законът се преповтаря

Не съм правил справка дали законът се преповтаря

Ще търся подкрепа от кабинета за финансовото обезпечаване на реформата, каза Бисер Петков
И психолозите искат власт и гарантирани доходи

И психолозите искат власт и гарантирани доходи

Проблемът е, че този тип регулиране е антипазарен, осъжда се и от българските и от европейските институции, казват от ИПИ

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019