Напредък

В "Св. Георги" лекуват рак с кибернож

15-07-2016 09:43
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
В При нас няма забавяне на лъчетерапията, казва д-р Мария Влайкова
В средата на тази седмица Клиниката по лъчева терапия на най-голямата университетска болница в страната „Свети Георги" отпразнува своя 50-ти рожден ден. На какво могат да разчитат пациентите й днес, какво планират специалистите занапред, попитахме началникът на клиниката д-р Мария Влайкова.
- Д-р Влайкова, колко болни на година преминават през вашата клиника?

- Всяка година през Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги" преминават 2000 до 2500 пациенти. Разполагаме и с най-големия брой места – 50 легла, три от тях – активни, за метаболитна брахитерапия. И за разлика от общинските онкоцентрове ние приемаме с направления пациенти от цялата страна, не само от Южна България.

Визитка

Д-р Мария Влайкова е новият началник на Клиниката по лъчева терапия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Тя е главен асистент в Катедрата по клинична онкология към Медицински университет - Пловдив, а дългият си 33-годишен опит в тази медицинска област е натрупала именно в клиничното звено, коeто сега ръководи. 


Друго, което смятам, че е уникално, но и изцяло в синхрон със стандарта за лъчелечение на онкопациентите и фактът, че единствено при нас записването и планирането на пациентите става в рамките на една седмица, т.е. няма забавяне на лъчетарапията. В много други лъчетерапевтични центрове в страната и региона се чака от 1 до 3 месеца, а наскоро при нас дойде и пациент, чиято терапия е забавена с 4 месеца. При пациентите с онкологични заболявания от първостепенно значение е лъчевата терапия да започне до 1 месец след операция. В противен случай заболяването може да напредне или да се появят далечни метастази.

- С какви диагнози са най-често пациентите, които постъпват при вас?

- Работим с най-тежките случаи в онкологията, като се започне от туморите на главата и шията, туморите на белия дроб, на простата, на млечните жлези, на шийката и тялото на матката, също така първични костни тумори, костни и мозъчни метастази, тумори в детската възраст и всички хематологични заболявания, които подлежат на лъчелечение. Клиниката по лъчетерапия на УМБАЛ „Свети Георги" има дългогодишен опит и с пациенти по палиативни програми - провеждаме противоболково лечение при костни метастази, палиативно лъчелечение на централната нервна система при мозъчни метастази, както и лъчева терапия при медиастинален синдром.

- Какви съвременни методи на лъче-лечение предлага клиниката?

- Разполагаме с два линейни ускорители за лечение с фотони и ускорени електрони. При всички пациенти има 3D планиране, Имаме и сектор за метаболитна брахитерапия с ниски и високи активности. Имаме апарат за интраоперативно лъчеление, доставен по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. По същата програма в края на 2015 г. в клиниката е инсталирана най-модерната система за роботизирана стереотактична радиохирургия, позната под наименованието кибер-нож. Апаратурата е част от проекта „Създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Свети Георги" – Пловдив", финансиран с 22 млн. лв. по ОПРР.

- Какво представлява кибер-ножът, единствен ли е той в България за момента и в какви случаи е удачна употребата му?

- Да, този апарат е единствен в страната и се различава от другите апарати за радиохирургия по това че извършва роботизирана стереотактична радиохирургия. И може да се използва за лъчелечение на много малки по размер тумори или метастази във всички части на тялото. Той извършва роботизирана стереотактична радиохирургия и при лъчетерапия с него се използват над 200 лъча. Те се насочват с прецизност до 1 милиметър и по този начин се постига най-слабо облъчване на периферната тъкан. Уредът има възможност да работи от над 120 ъгъла, без да се налага пациентът да мести. С кибер-ножа могат да бъдат лекувани тумори и метастази на мозъка, на гръбнака, тумори на меките тъкани, на хипофизата, артериовенозни малформации и други.

Тази уникална апаратура е монтирана в специално преустроена и реконструирана сграда, в непосредствена близост до основната сграда на Клиниката по лъчева терапия. В същата сграда предстои изграждане на още две помещения – за нов линеен ускорител и 4D-компютърен томограф-симулатор.

- Имате ли нужда от друга техника?

- На този етап, след пълното оборудване на новия високохнологичен център, ще имаме нужда от още един линеен ускорител, с който да може да се извършва лъчетерапия с модулиране по интензитет, обемно модулиране и радиохирургия. Тоест стремежът ни е да продължим да прилагаме най-модерните методи за лечение.

- По ваши наблюдения, увеличават ли се случаите на онкологични заболявания в последните години?

- Наистина се наблюдава увеличение на онкоболните. Не мога да си обясня обаче защо нараства процентът на пациенти в напреднал стадий и основно на пациентите в четвърти стадий, когато вече почти в цялата страна има съвременна диагностична апаратура.

- Къде е най-честата локализация на тумори?

- За съжаление най-често срещани са случаите на пациенти с метастатични тумори в кости, бял дроб и мозък.

- Какво да правим, за да не стигаме до такива тежки диагнози?

- Най-важна е ранната профилактика и воденето на здравословен начин на живот. А когато бъде открито заболяването, да може да се извърши своевременно и правилно лечение.

- В "Александровска" тази седмица обявиха, че започват и лечение, не само диагностика, с изотоп. Какво да очакваме при вас?

- След лицензирането и пускането в експлоатация на киберножа и новия сектор за метаболитна брахитерапия, очакваме да остане време да помислим за лъчеление с други иновативни методи – например с алфа емитери.

- На какво могат да разчитат при вас пациентите?

- Гарантираме своевременно и адекватно лъчелечение с 3D планиране и, разбира се, пациентите могат да се доверят на добрия опит и на квалификацията на персонала на Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги". Екипът на клиниката има опит повече от 10 години в работата с най-модерната апаратура за лъчелечение. В клиниката ни работят 4-ма лекари с над 30-годишен стаж, някои от тях са и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив, и 3-ма физици с над 10-годишен опит.

Ежедневно през двата линейни ускорителя преминават около 100 пациенти.Как да преглътнеш диагнозата „рак”

Как да преглътнеш диагнозата „рак”

Когато чуеш "рак", сърцето първо спира за миг-два, след това се появяват въпросите „Защо на мен?" и „Къде сбърках?". А накрая – успоредно с химиотерапията, операциите и падането на косата, започва и борбата.
Ракът на простатата поразява и без симптоми

Ракът на простатата поразява и без симптоми

Подмладява ли се простатният карцином? Кои са мъжете в най-висок риск? Какъв е "златният стандарт" в лечението? И пълноценни мъже ли са пациентите след операцията? Отговаря известният уролог проф. Иван Дечев.
 Коя е най-добрата диета при рак?

Коя е най-добрата диета при рак?

Защо онкоболните трябва да ограничат колбасите и захарта? И кои са храните, които подсилват организма при химио- и лъчетерапия? Отговорите дава проф. Донка Байкова.
Метаболитна брахитерапия вече и в Пловдив

Метаболитна брахитерапия вече и в Пловдив

Лъчелечението с радиофармацевтици спасява пациенти с тумори на щитовидната жлеза и костни метастази
9 от 10 с рак на белия дроб са пушачи

9 от 10 с рак на белия дроб са пушачи

1,5 млн. души погубва белодробният карцином всяка година. А прогнозите са, че до 2020 г. ще поразява с 20-30% повече и по-млади хора. Има ли лек срещу епидемията от рак на белия дроб? Отговаря д-р Михаил Шиндов.
Поправят ДНК, за да надхитрят рака

Поправят ДНК, за да надхитрят рака

Учени от Харвард откриха как да забавят стареенето на клетките и да направят лъчетерапията по-щадяща. Проучванията им може да излетят и в Космоса - след като от НАСА харесаха "щита" им срещу радиация.
Бърза писта за лъчелечение в Пловдив

Бърза писта за лъчелечение в Пловдив

Терапията започва до 3 дни, от април в "Св. Георги" ще заработи и кибернож
Без цигари срещу рак на маточната шийка

Без цигари срещу рак на маточната шийка

Защо ракът на маточната шийка погубва по една българка на ден? Кои жени са в рисковата група? И кога карциномът е 100% лечим? Отговаря акушер-гинекологът д-р Начко Чалманов.
Атакуват рака с лъчи още при операцията

Атакуват рака с лъчи още при операцията

Иновативен метод на лъчелечение при рак на гърдата приложиха за първи път в „Александровска".
Апарат улавя рака в началото

Апарат улавя рака в началото

Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020