Интервю

Само 33% от възрастните ходят на профилактичен преглед

07-06-2018 08:02
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Само 33% от възрастните ходят на профилактичен прегледИзнасянето на дейности от болничната към извънболничната помощ трябва да продължи, казва д-р Галя Йорданова
Националният рамков договор дава повече възможности за профилактика на пациентите и нови моменти за джипитата и лекарите специалисти. Също така в последния месец БЛС постави проблеми и заяви конкретни искания свързани с вторичните прегледи и специализираната извънболничната медицинска помощ. Какво е развитието по тези въпроси, попитахме директора на дирекция "Извънболнична медицинска и дентална помощ" в НЗОК д-р Галя Йорданова.
- Д-р Йорданова, новият национален рамков договор дава повече възможности за профилактика. Какви резултати очаквате?

- С Националния рамков договор в областта на профилактиката е регламентирано едно пълно проследяване на здравословното състояние на деца и на възрастни. Основните промените сега са при лицата над 18 години.

Целта е проследяване на пътя на пациента – от първото посещение на профилактичния преглед до преминаване през следваща стъпка, ако лицето е в рискова група, до взимане на мерки да не се стигне до развитие на заболяване. Ако при профилактичния преглед или по друг повод се установи, че пациентът страда от хронично заболяване, той има право да бъде диспансеризиран при общопрактикуващ лекар или при лекар – специалист с цел по нататъшно проследяване на състоянието и недопускане на усложнения. 

За миналата година здравноосигурените лица над 18 години, които са минали профилактичен преглед, са някъде около 33%

От 1 април тази година НЗОК заплаща и вторичен профилактичен преглед. Целта е да се проследи състоянието на лица, които са в риск от развитие на заболявания на сърдечно съдовата система, на захарен диабет, на злокачествени заболявания, т.е. социално значимите заболявания. И следващата стъпка е не само да се следи състоянието, а да се направи допълнителна консултация със специалист, когато този риск е висок. Идеята е да се вземат мерки навреме, за да не се достигне до тези заболявания. След вторичния преглед всъщност има два пътя – пациентът продължава да се наблюдава от личния лекар или при висок риск да бъде насочен за консултация при лекар специалист по профила на риска. В първичния профилактичен преглед има строг обхват от изследвания и дейности, които назначава личният лекар. Данните от анамнезата, прегледа и изследванията се отразяват в карта за оценка точно тези рискови фактори за формиране на групи на лица с риск от развитие на заболяванията. Това са отчетни документи към НЗОК и разбира се подлежат на контрол. Всяко лице над 18 години, на което му е извършен профилактичен преглед, отчетен към НЗОК, трябва да има в медицинския софтуер, такава карта за оценка на риска.

- Какъв дял от българите всъщност посещават личния си лекар, за да им се направи профилактичен преглед?

Визитка

Д-р Галя Йорданова работи в Националната здравноосигурителна каса от 2003 г. като началник на отдел. През 2006 г. става директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ". Магистър е по икономика и по медицина с придобита медицинска специалност.

- Профилактиката е право и задължение на всеки. За миналата година лицата над 18 – годишна възраст, които са здравноосигурени и са посетили общопрактикуващ лекари за профилактичен преглед, са някъде около 33%. Това е една тенденция от много години назад. Движи се в тези рамки – от 33 до 35%. В последните 10 години този дял е достигал най–много до 38%. Затова е много важна ролята на медиите, институциите и на НЗОК за информираността на пациентите. Такава информираност, разбира се, се предоставя и от общопрактикуващите лекари, има я и на сайта на НЗОК. Всеки един пациент може да получи и информация под формата на онлайн консултация на горещия телефон или разбира се писмено. Може да получи не само информация, а когато смята, че не е получил това, което му се полага, да пусне сигнал, да зададе въпрос и да са направи проверка по случая. Възможно е и чрез личния си код за достъп да види какво има в здравното му досие, какво е получил като медицинска помощ за профилактика и прочие.

- Защо по-голямата част от възрастните здравноосигурени пропускат профилактичния преглед? На какво според вас се дължи тази тенденция и спазват ли се законовите санкции при пропуск?

- Един определен процент от здравноосигурените възрастни посещават личния лекар за профилактичен преглед. Дали 33% е много или малко не мога да кажа. Делът при децата до 18 годишна възраст е много по-висок. Пропускането на профилактичния преглед от страна на възрастните може да се дължи на редица субективни и обективни фактори. Но въпросът доколко здравноосигурените лица спазват своите права и задължения не трябва да е насочен към НЗОК. Функциите на здравната каса не включват осъществяване на контрол и налагане на санкции, било то финансова глоба или прекратяване на здравноосигурителни права в рамките на един месец, както е предвидил законодателя. Тези въпроси трябва да бъдат насочени към други институции.

- Има ли обстоятелства, при които личният лекар няма да получи пари от НЗОК за проведен вторичен преглед. За какво трябва да внимават джипитата?

- Ако едно лице е в рискова група от дадено заболяване, например от захарен диабет, то не може да бъде едновременно диспансеризирано за същото заболяване. Т.е. няма как да има вторичен профилактичен преглед и за рискова група, и за диспансеризация за едно и също заболяване. Един от двата случая, т.е. верният, подлежи на контрол. Лице, което вече е диспансеризирано или страда от същото заболяване не може да бъде включено в рискова група. Също така за лица, за които няма отчетена карта за оценка на рисковите групи до края на втория месец следващ отчетния, вторичният преглед не се заплаща или ако е заплатен, се сваля първичният профилактичен преглед.

Няма как да има вторичен профилактичен преглед едновременно за рискова група и за диспансеризация за едно и също заболяване. Един от двата случая ще подлежи на контрол

- Българският лекарски съюз (БЛС) имаше определени критики, свързани с неясноти около провеждането и отчитането на вторичния профилактичен преглед и предложиха указание. Успяхте ли да се разберете с тях по въпросите, които поставиха?
-
В тази връзка имаше среща между Българския лекарки съюз и НЗОК. Има изготвени указания, които са качени на сайта и са подписани от двете институции. Ние изчистихме някои от нещата, които не бяха уточнени и се оказа, че има и софтуерни проблеми, но не от страна на НЗОК. Междувременно могат да възникнат и нови въпроси и грижи. Всяко нещо, което е ново, води след себе си и казуси. Така че сме готови в оперативен порядък да продължим да се срещаме и да решаваме въпросите.

- БЛС поискаха и 15% от бюджета на НЗОК за Специализираната извънболнична помощ (СИМП), както изнасяне на дейности от болничната помощ към СИМП. Ще се случи ли това и какво смятате за исканията им?

- Това са въпроси, свързани с промяна в основния пакет в Наредбата за здравни дейности. Така че моето лично експертно мнение е, че е хубаво да продължи процесът на изнасяне на дейности от болнична помощ в СИМП в амбулаторни процедури. Не е нужно пациентът да бъде хоспитализиран за всичките тези дейности, за които медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика позволяват да се извършат и в извънболнична медицинска помощ. Първо, така разходите ще бъдат по–малко и второ пациентът по никакъв начин не е ощетен. Напротив, и за него е по-добре, защото няма да има нужда да бъде в болнична стая.Поръчката за линейки пак в застой

Поръчката за линейки пак в застой

Жалба до ВАС възпрепятства възобновяването й, казаха от здравно министерство
Българки с 12 медала от турнир за онкоболни

Българки с 12 медала от турнир за онкоболни

Химнът ни изправи на крака публиката в Рим, в надпреварата участваха отбори от шест държави
До седмица внасяме здравната карта в съда

До седмица внасяме здравната карта в съда

Трусовете в българското здравеопазване продължават. Новата Национална здравна карта е факт, въпреки недоволството срещу нея, но междувременно НЗОК остана без управител. Очакват се нов модел на финансиране и вероятно нови правила за работата на общинските болници. Какъв ще е ефектът на "реформата" върху тях, попитахме д-р Неделчо Тотев. 
Регулация за маркетинга на джънк фуд

Регулация за маркетинга на джънк фуд

Редица държави членки имат проблем със задължително прилагане на оценките за здравни технологии, каза Кирил Ананиев
Рестарт на търга за линейките

Рестарт на търга за линейките

Жалбата от фирмата с капитал от 100 лв. е отхвърлена, казват от КЗК
Фонд „Здраве” подпомага медици в Добрич

Фонд „Здраве” подпомага медици в Добрич

Заделени са 20 000 лв. през 2018 г. за възстановяване на такси за обучение и разходи за наем
Клиничните изпитвания с по-малко бюрокрация

Клиничните изпитвания с по-малко бюрокрация

Промени в наредбата на здравното министерство намаляват административната тежест за заявители и възложители
Търсят шеф на „Света Петка” във Велинград

Търсят шеф на „Света Петка” във Велинград

Документи се подават до 3 септември, конкурсът е насрочен за следващия ден в сградата на МЗ
И болницата в Габрово осъди НЗОК

И болницата в Габрово осъди НЗОК

Здравната каса трябва да възстанови неплатена надлимитна дейност за 41 833 лв. през декември 2016 година
Пациентите с нов представител в НЗОК

Пациентите с нов представител в НЗОК

Пламен Таушанов от БАЗП влиза в надзора на мястото на адвокат Андрей Дамянов
1 2 3 4 5 ... 99 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018