Статистика

Половината безплодни бракове са заради мъжа

06-06-2018 11:51
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Половината безплодни бракове са заради мъжаМенопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Около 50% от безплодните бракове се дължат на проблеми при мъжа. Това съобщи проф. Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология в ИСУЛ, по време на форум за репродуктивното здраве. Така той развенча митовете, че в повечето случаи "виновни" за безплодието са жените.
Поне 15% от двойките не могат да постигнат бременност в рамките на една година, допълни статистиката проф. Славов. Затова според него е необходимо да се създаде регистър за партньорите с репродуктивни проблеми.

Причините за стерилитет при мъжете са разнообразни. При около една трета от случаите – 31% става дума за идиопатичен инфертилитет, когато

 

няма ясна установена причина за проблема.

 

„За съжаление нашите опити да спечелим национален проект по линия на ЕС и да изследваме точно тези мъже, да изследваме тези причини, се сблъскаха с невъзможност или с желание тези пари да отидат при по–отговорни ресори", каза проф. Славов. При 8,9% от случаите безплодието при мъжа се дължи на ендокринни фактори. „Трябва да знаете, че след 42 годишна възраст всеки мъж губи по 1% от нивото на тестостерона си", заяви още началникът на Урологията в ИСУЛ.
Той акцентира и върху друг проблем при мъжете, свързан със „задържани тестиси". Около 7,8% от момченцата се раждали с този проблем, който

 

трябва да се установи до 3–годишна възраст,

 

за се преодолее. „Тук е мястото да спомена, че ние имаме опит в скринингови прегледи по училищата и детските градини. С помощта на образователното министерство и подкрепата на г-жа Фандъкова, кмета на София, имахме възможността да организираме такива прегледи на място с всичките информирани съгласия на родителите за ранно установяване на проблема", каза проф. Славов.

Шефката на болница "Св. София" д-р Гергана Коларова пък разказа как има изместване във възрастта на първата менструация и навлизането на жената в менопауза. Ако преди девойките са имали цикъл за първи път на 13 г., сега това се случва година и половина по-рано.

Менопаузата пък подранява с около пет години.

Ако жената е влизала в климакс на около 52 години, сега това се случва средно на 47 години. Д-р Коларова разказа, че когато при нея дойде пациентка на 50 години и каже, че още има менструация, това е сигнал, че има миома на матката. „Матка, която не ражда деца, ражда миоми", каза д-р Коларова. Тя разказа как в семействата много по–лесно се говорело с момчетата на сексуални теми, отколкото с момичетата. Така тийнейджърките чели неверни данни в интернет и идвали на лекар стресирани. „Така

 

ние изграждаме системи хипохондрички

 

още от тийнейджърска възраст. Това е много сериозен проблем", каза шефката на болница „Св. София". Имаме крещяща нужда училището да засили възпитателната си роля, призова тя. Зам.–министърът на образованието Таня Михайлова обясни как сексуалното образование вече е по–сериозно застъпено в учебните програми.

В своето приветствено слово, което бе прочетено в началото на форума, вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че между 10-15% от двойките имат проблеми със зачеването.

Зам. – социалният министър Султанка Петрова пък обяви, че около 300-400 хил. двойки у нас имат репродуктивни проблеми.


Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2018