Хуманност

Младежите на БЧК с уроци по хуманност

14-07-2016 11:41
Дискриминацията към бежанците е много голяма, смята сириецът Мохамед
Снимка: БЧК
Младежите на БЧК с уроци по хуманност
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Първото в България ,,Училище по хуманност" организира вчера Българският младежки кръст (БМЧК). В дискусиите върху темите за миграцията, дискриминацията, расизма и хуманност взеха участие доброволци, деца и младежи, политици и журналисти, представители на институции, организации и партньори, работещи по проблемите на миграцията. Ето какво споделиха всички те.
Идеята за училището по хуманност се зароди по време на участието на България в международната конференция в Копенхаген, Дания през март тази година, разказва Мария Христова, председател на младежката организация на Червения кръст. От преките наблюдения в работата си тя отчита негативна промяна в нагласите на обществото по отношение на мигрантите. Според Мария Христова гражданските патрули по границите и строенето на огради между съседни държави променя мисленето на хората и провокира страх в тях. Председателят на БМЧК разказва, че дори и младите доброволци, които правят първите си стъпки в организацията са запознати с тези страхове, вменявани от различни институции, медии, политици. ,,Идеята ни с ,,Училище по хуманност" беше децата да видят и другата страна, а не само негативите", обяснява Мария Христова.

Само за миналата година в света има 65 млн. бежанци, което е най-големият поток след Втората световна война, казва проф. Анна Кръстева, преподавател по политически науки към НБУ. Според нея най-потърпевши от този процес са малчуганите. Общо 12 милиона сирийски деца са принудени да напуснат родните места и да не ходят на училище, казва тя.

Какво е да си бежанец споделя от първо лице Мохамед. Той е сириец, избрал да учи в България като емигрант през 2011 г. След военните действия в Сирия обаче се налага да пребивава тук със статута на бежанец. Мохамед трябва да работи в България, за да поеме остатъка от обучението си по медицина, затова става медицински служител към Държавната агенция на бежанците. ,,Нямах избор дали да съм бежанец, страх ме е да си предоставя документите, дискриминацията към бежанците е много голяма", споделя той. От три месеца Мохамед помага като социален работник на други бежанци в нужда и още по-добре разбира добре трудностите, пред които те са изправени.

Освен проблеми, бежанците срещат и разбиране. „Просто трябва да си помагаме и да се обичаме", казва петокласникът Георги Василев от България. Той и всички участници в ,,Училище за хуманност" ще обединят усилията си, за да увеличат броя на хората, които протягат ръка на нуждаещите се. Първата стъпка ще бъде сборникът ,,Малка книга за хуманността", където ще споделят своята хуманна гледна точка.


Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Вероятно Националната здравноосигурителна касата няма да има затруднения с изплащането им, казва Красимир Грудев
Решението на КС има директен ефект

Решението на КС има директен ефект

Трябва да приключи и спряното дело във ВАС, но са налице редица правни механизми, с които може да се ревизират финансовите параметри на НЗОК - резерв, трансфери, казва проф. Дарина Зиновиева
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 112 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ