Хуманност

Младежите на БЧК с уроци по хуманност

14-07-2016 11:41
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Младежите на БЧК с уроци по хуманностДискриминацията към бежанците е много голяма, смята сириецът Мохамед
Снимка: БЧК
Първото в България ,,Училище по хуманност" организира вчера Българският младежки кръст (БМЧК). В дискусиите върху темите за миграцията, дискриминацията, расизма и хуманност взеха участие доброволци, деца и младежи, политици и журналисти, представители на институции, организации и партньори, работещи по проблемите на миграцията. Ето какво споделиха всички те.
Идеята за училището по хуманност се зароди по време на участието на България в международната конференция в Копенхаген, Дания през март тази година, разказва Мария Христова, председател на младежката организация на Червения кръст. От преките наблюдения в работата си тя отчита негативна промяна в нагласите на обществото по отношение на мигрантите. Според Мария Христова гражданските патрули по границите и строенето на огради между съседни държави променя мисленето на хората и провокира страх в тях. Председателят на БМЧК разказва, че дори и младите доброволци, които правят първите си стъпки в организацията са запознати с тези страхове, вменявани от различни институции, медии, политици. ,,Идеята ни с ,,Училище по хуманност" беше децата да видят и другата страна, а не само негативите", обяснява Мария Христова.

Само за миналата година в света има 65 млн. бежанци, което е най-големият поток след Втората световна война, казва проф. Анна Кръстева, преподавател по политически науки към НБУ. Според нея най-потърпевши от този процес са малчуганите. Общо 12 милиона сирийски деца са принудени да напуснат родните места и да не ходят на училище, казва тя.

Какво е да си бежанец споделя от първо лице Мохамед. Той е сириец, избрал да учи в България като емигрант през 2011 г. След военните действия в Сирия обаче се налага да пребивава тук със статута на бежанец. Мохамед трябва да работи в България, за да поеме остатъка от обучението си по медицина, затова става медицински служител към Държавната агенция на бежанците. ,,Нямах избор дали да съм бежанец, страх ме е да си предоставя документите, дискриминацията към бежанците е много голяма", споделя той. От три месеца Мохамед помага като социален работник на други бежанци в нужда и още по-добре разбира добре трудностите, пред които те са изправени.

Освен проблеми, бежанците срещат и разбиране. „Просто трябва да си помагаме и да се обичаме", казва петокласникът Георги Василев от България. Той и всички участници в ,,Училище за хуманност" ще обединят усилията си, за да увеличат броя на хората, които протягат ръка на нуждаещите се. Първата стъпка ще бъде сборникът ,,Малка книга за хуманността", където ще споделят своята хуманна гледна точка.Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
БФС стана част от Международната федерация по фармация

БФС стана част от Международната федерация по фармация

Организацията представлява над 4 млн. специалисти от цял свят
Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Касата глоби болниците за 13 млн. лв.

Нарушенията са по-малко на брой, но по-сериозни, контролната дейност се подобрява, каза Жени Начева
7 болници с увеличени бюджети

7 болници с увеличени бюджети

Надзорния съвет на НЗОК даде официален старт на подготовката за преговори за НРД 2020-2022
Сестри от 2 болници с колективни оставки

Сестри от 2 болници с колективни оставки

Основата причина е ниските заплати, министър Ананиев обеща повече пари за здраве следващата година
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019