Нормативи

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

01-06-2018 13:45
Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опитБърза писта за клиниките до парите за ин витро
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лечебните заведения, които досега не са работили с Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), ще могат да сключват договори с него и без да са имали предишен опит. Такава възможност предвиждат последните промени в Правилника за работата и организацията на ЦАР. Новите редакции са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, а общественото им обсъждане ще продължи от 1 до 30 юни.
Проектът въвежда облекчения при кандидатстването за финансиране, без да променя нововъведените в началото на годината критерии, така че и новосформирани центрове за асистирана репродукция да могат да се възползват от публичния ресурс. Достатъчно е към момента на кандидатстването да разполагат с

екип от специалисти, постигнали висока успеваемост

на ин витро процедурите в опита си досега в други лечебни заведения. "Важно е да отбележим, че носители на достигнатото ниво на професионализъм и професионален успех в медицината, при осигурени всички други условия, регламентирани в медицинските стандарти по отделните медицински специалности (оборудване и апаратура), са екипите от специалисти, осъществяващи съответната медицинска дейност", посочват в мотивите си от здравното министерство. 
Промените на практика ще позволят на всяка клиника, която отговаря на изискванията за финансиране, но досега не е извършвала дейности по асистирана репродукция, да получи договор с ЦАР, ако назначи добър екип. Досега това не беше възможно, тъй като новите правила изискваха доказан опит и минимално постигната успеваемост в ин витро процедурите. 
За да не се разпадат вече създадени екипи пък, се въвеждат допълнителни изисквания за персонала. Според тях

минимум 2/3 от специалистите трябва да са работили заедно 

в друго лечебно заведение преди да бъдат наети в клиниката, която ще кандидатства за финансиране пред ЦАР. По този начин новосформираните болници няма да могат да "крадат" единични кадри от свои конкуренти, за да сформират нови екипи. В хипотезата на новия правилник те ще трябва да наемат цяла група хора, които се познават, работили са заедно и са постигнали конкретни резултати в областта на асистираната продукция.
"В същото време, за да се предотврати възможността за превратно тълкуване и прилагане на тази правна възможност, с предложените промени в Правилника се предвижда резултатите, постигнати от медицинските екипи, да се отчитат

само от лечебното заведение, в което те работят към момента

на кандидатстване за договор с Центъра за финансиране на дейността по асистирана репродукция, но не и от лечебното заведение, в което тези екипи са работили преди това", уточняват от Министерството на здравеопазването. 

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ