Нормативи

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

01-06-2018 13:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Лечебните заведения, които досега не са работили с Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), ще могат да сключват договори с него и без да са имали предишен опит. Такава възможност предвиждат последните промени в Правилника за работата и организацията на ЦАР. Новите редакции са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, а общественото им обсъждане ще продължи от 1 до 30 юни.
Проектът въвежда облекчения при кандидатстването за финансиране, без да променя нововъведените в началото на годината критерии, така че и новосформирани центрове за асистирана репродукция да могат да се възползват от публичния ресурс. Достатъчно е към момента на кандидатстването да разполагат с

екип от специалисти, постигнали висока успеваемост

на ин витро процедурите в опита си досега в други лечебни заведения. "Важно е да отбележим, че носители на достигнатото ниво на професионализъм и професионален успех в медицината, при осигурени всички други условия, регламентирани в медицинските стандарти по отделните медицински специалности (оборудване и апаратура), са екипите от специалисти, осъществяващи съответната медицинска дейност", посочват в мотивите си от здравното министерство. 
Промените на практика ще позволят на всяка клиника, която отговаря на изискванията за финансиране, но досега не е извършвала дейности по асистирана репродукция, да получи договор с ЦАР, ако назначи добър екип. Досега това не беше възможно, тъй като новите правила изискваха доказан опит и минимално постигната успеваемост в ин витро процедурите. 
За да не се разпадат вече създадени екипи пък, се въвеждат допълнителни изисквания за персонала. Според тях

минимум 2/3 от специалистите трябва да са работили заедно 

в друго лечебно заведение преди да бъдат наети в клиниката, която ще кандидатства за финансиране пред ЦАР. По този начин новосформираните болници няма да могат да "крадат" единични кадри от свои конкуренти, за да сформират нови екипи. В хипотезата на новия правилник те ще трябва да наемат цяла група хора, които се познават, работили са заедно и са постигнали конкретни резултати в областта на асистираната продукция.
"В същото време, за да се предотврати възможността за превратно тълкуване и прилагане на тази правна възможност, с предложените промени в Правилника се предвижда резултатите, постигнати от медицинските екипи, да се отчитат

само от лечебното заведение, в което те работят към момента

на кандидатстване за договор с Центъра за финансиране на дейността по асистирана репродукция, но не и от лечебното заведение, в което тези екипи са работили преди това", уточняват от Министерството на здравеопазването. 


Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2018