Пазар

Паралелният внос у нас се увеличи

14-07-2016 09:01
10 пъти са нараснали регистрираните лекарства в страната ни за последните 2 годиниПаралелният внос у нас се увеличи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Наред с паралелния износ у нас се увеличава и паралелният внос. Това показват данните на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). По сметки на търговците вносът помага да се свалят цените на тези медикаменти в аптеките с около 10%.

Само 4 медикамента се доставяха чрез паралелен внос в страната ни преди две години. Сега броят им е 10 пъти по-голям и продължава да се увеличава, показват регистрите на ИАЛ. Само за първите шест месеца на тази година са регистрирани 17 нови лекарства, а за цялата 2015 г. паралелните търговци са започнали да внасят още 18. Сред тях са най-вече медикаменти, без рецепта като болкоуспокояващи, хапчета против настинка и възпаление, капки за очи. Освен това обаче има и доста антибиотици, както и лекарства за диабет и сърце, които реимбурсира касата.

Какво означава паралелна търговия?

 

Паралелната търговия на медикаменти е възможна благодарение на разликата в цените на лекарствата в различните страни. При нея търговци на едро купуват едно лекарство в държава, където цената му е по-ниска и го внасят в страна, където се продава по-скъпо. Така техните доставки се оказват „паралелни" на тези на фирмата производител. Най-често обект на подобна търговия са иновативни медикаменти за сериозни заболявания в онкологията, неврологията, хематологията, ендокринологията и други.

Имаме желание да увеличаваме вноса още, особено на сериозни лекарства по здравна каса, но има нормативни пречки, обясни Христофор Иванов, председател на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Основната пречка идва от нормативните изисквания за регистриране на цена при лекарства, които се реимбурсират от НЗОК. Според изискванията дори да ги пуснат на свободен пазар търговците трябва да сравнят цените на медикаментите със стойностите им на производител в други европейски държави, за да се регистрират за продажба с най-ниските. Проблемът е, че при паралелен внос дистрибуторите не разполагат с цена на производител, а с крайна цена за продажба. Така, въпреки че тя е по-ниска от стойността на лекарството в аптеките, при регистрацията се оказва по-висока от цената на производителя, върху която не са начислени надценките и ДДС.

Борим се за промени в наредбата за цените, но досега нямаме успех, призна Христофор Иванов. В Съда обаче търговците вече са завели няколко дела срещу осуетени регистрации на медикаменти, които могат да доведат и до нормативни промени.

Паралелният внос е възможен само за лекарства, които се продават по-евтино в други държави, отколкото в нашата. С доставките падат и цените им у нас. Основните дестинации, от които се внасят 40-те лекарства в момента са Румъния, Полша, Литва, Гърция, Унгария, Латвия. Има и единични продукти от Франция, Италия и Германия.

Засега обаче обемът на паралелни износ от страната особено в стойност остава по-голям, по официални оценки той възлиза на 10% от общия или 250 млн. лв. за 2015 г. От страната ни се изнасят над 40 медикамента най-вече за сериозни заболявания, каквито са онкологичните, ревматологичните, за нервната система. Проблемът е, че по тази начин се получава дефицит на местния пазар и пациенти остават без терапията си. От здравно министерство не успяха да се справят досега с проблема. Нови помени в закона за лекарствата трябва да регламентират по-добре правилата за паралелен износ. Най-вероятно те ще се гледат от депутатите на есен. Сред тях е възможността да се създаде списък с дефицитни лекарства за страната, чийто износ да се забранява при нужда.


Какъв е размерът на паралелната търговия в ЕС, откъде се изнасят най-много медикаменти, може да прочетете утре.


Забраниха износа за 297 лекарства

Забраниха износа за 297 лекарства

Сред тях са редица антибиотици, медикаменти за КОВИД и химиотерапевтици, причината е, че може да има недостиг

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Здравното министерство публикува правилата за създаването й месец, след като тя вече трябваше да работи

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Има промяна в страните донори на медикаменти, твърдят европейските дистрибутори

Реекспортът е върхът на айсберга

Реекспортът е върхът на айсберга

Електронната проследимост на лекарствата е най-добрият вариант, казва Юлиян Узунов
Контролират реекспорта електронно

Контролират реекспорта електронно

Експертният съвет отпадна, МЗ вече работи по системата за паралелния износ

Депутатите пак подхващат реекспорта

Депутатите пак подхващат реекспорта

Здравната комисия ще обсъжда информационната система и новите правила за паралелен износ на лекарства
Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

И БФС да са част от съвета за реекспорта

И БФС да са част от съвета за реекспорта

Лекарствата от забранителния списък за паралелен износ да се доставят само от най-големите търговци, искат от ВОЛЯ

Още глоби за реекспорта на лекарства

Още глоби за реекспорта на лекарства

ИАЛ ще следи дали има недостиг на медикаменти в страната с електронна система, а експертният съвет отпада

1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ