Интимно

Сезонът на „женските“ инфекции

01-06-2018 09:30
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Сезонът на „женските“ инфекцииМожем да се доверим на партньора и без презерватив, но само след изследване, казва д-р Росица Денчева
Лято. Секс. Интимна хигиена. Често си задаваме важни въпроси за една изключително деликатна и важна област. И не винаги имаме възможност да попитаме личният си лекар или друг специалист. Какво е препоръчително и какво - задължително за интимната хигиена на жената? Кога, какви и колко често са изследванията, които са нужни? Можем ли да сме спокойни, когато имаме постоянен партньор, и мит ли е, че басейните през лятото носят лоши изненади. За личния ни женски комфорт се обърнахме към д-р Росица Денчева, специалист по дерматология и венерология.
Какво е PH и защо е важно? 
Срещаме го в различни продукти и сме чували, че колкото е по-неутрално, толкова по-добре се чувства кожата ни. ”PH всъщност е мерната единица, чрез която определяме киселинността в различните части на човешкото тяло и за влагалището всъщност PH-то е от основно значение. Дава възможност за запазване баланса на основните микроорганизми, които обитават влагалищната лигавица и които съответно от своя страна определят здравината на тази микросистема", обяснява д-р Денчева. По думите й характерно за влагалището е да има много ясен и строг баланс между различни гъбични и бактериални видове, а те от своя страна правят така наречената нормална флора. Тя не дава възможност на болестотворни микроорганизми да се заселят във влагалището и да се размножат и съответно водят до този т. нар. баланс на влагалището.
Нивото на PH се влияе от различни фактори. На първо място от хормоналното равновесие, хранителния режим (какво сме консумирали, до колко сме приемали течности) и от друга страна от това дали използваме менструални тампони, вагинални глобули от някакво естество, дали се използват различни сексуални уреди или играчки в хода на интимните отношения. Тоест, всяко нещо, което попада във влагалището би могло да промени PH-то. Както и всяко нещо, което влиза в тялото ни чрез храна, напитки влияе на общият баланс на тялото. 

Симптоми за промяна.
Визитка

Д-р Росица Денчева завършва медицина през 1996 година в МУ-София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология" от 2001 г. и защитена дисертация на тема: „Сифилис и бременност". Започва професионалния си път  като специализиращ лекар и аспирант в Катедрата по дерматология и венерология, след което продължава развитието си като дерматолог и мениджър на Център за сексуално здраве - София, Лекари без граници. Практикува и в УМБАЛ „Александровска", както и в Токуда, където е началник на отделението по дерматология и венерология през първите 5 години от създаването на болницата. Член е на различни научни организации, в това число Българско Дерматологично Дружество, Сдружение на частно-практикуващите дермато-венеролози, Дружество по естетична дерматология, Българска Асоциация по сексуална медицина и Световна организация по сексуална медицина.
“Нормалното влагалищно течение обикновено е много оскъдно, прозрачно по характер и в повечето случаи се появява в периоди около овулация или малко преди цикъл. В повечето случаи, когато жената е сексуално зряла (не става дума за съвсем млади момичета, а за жени над 20-годишна възраст), повечето от тях знаят какво точно е нормалното за тях влагалищно течение. Разбира се, има жени, които имат по-обилно влагалищно течение, отколкото други. В много голяма степен това зависи от индивидуални и лични фактори. Във всички периоди, в които се появи по-бяло на цвят, пенесто, пресечено под вид на мляко, зеленикаво, жълтеникаво течение, което се забелязва вече като видимо зацапване на бельото, в малко по-обилно количество, вече говорим за болестотворно влагалищно течение. То бива предизвикано от някакви микроорганизми или дисбаланс на организма и съответно трябва да бъде интерпретирано от лекари и лекувано”, пояснява специалистът. 

Гъбична инфекция.
Гъбичната инфекция е попадане във влагалището и свръхразмножаване на голямо количество гъбични причинители. Д-р Денчева обяснява: ”Обикновено това са микроорганизми от гъбичния род кандида. Това е т.нар. ендогенна инфекция. Развива се, когато имаме хормонален дисбаланс, нарушаване на PH-то на влагалището, на общото здраве на тялото, прием на различни медикаменти, след боледуване. Тогава се развива тази свръхколонизация с гъбични причинители и всъщност гъбичката от една-две колонии за цялото влагалище, се намножава до стотици и предизвиква оплаквания. Тези оплаквания са свързани със засилване на количеството на влагалищното съдържимо, което жените споделят като вагинално течение. В повечето случаи е съпроводено със сърбеж, може да бъде парене, или болка при уриниране в някои случаи, когато инфекцията навлезе към пикочния канал. Но в повечето случаи е само във влагалището. Характерно е този секрет да е белезникав, подобен на пресечено мляко или на сирене”.
Упорито ли е лечението и какви са възможностите? Д-р Денчева коментира:”Лечението не винаги е упорито. В повечето случаи след установяването на една гъбична инфекция се прави кратък курс на лечение (една или две вечери) и инфекцията се изчиства напълно. В някои случаи обаче, когато има предразполагащи фактори, които се появяват отново и отново в живота на жената, много често се развиват условия за хронифициране на инфекцията и съответно по-често се развива т.нар. хронична кандида инфекция. Освен вътрешните за организма, може да има и допълнителни инфекциозни фактори, като носителство на някои бактериални причинители, микоплазма, уреаплазма, които иначе протичат без симптоми. Те обаче могат да допринесат за нарушаване баланса на влагалищния секрет и съответно размножаване на множество гъбични причинители и клинична изява на хронична кандида инфекция”.
"Нерядко хронифицирането на бактериална инфекция, особено когато протича без симптоми, води до засилване на оплакванията. Може да се стигне до възпаление на маточните тръби, възпаление в горните отдели на гениталната система, които за съжаление много късно се диагностицират. И това стават ясно чак, когато се стигне до невъзможност за зачеване, в късен етап".

Изследвания.
“Микробиологията е всъщност основното, което правим, като тя може да бъде стандартната, която се прави при всеки рутинен гинекологичен преглед. Когато обаче имаме подозрения за хронифициране, е желателно да се направи разширено микробиологично изследване, което търси различни микробиологични причинители - като микоплазмата и уреаплазмата, за които стана въпрос. А те са полово предавани. Тоест, освен за стандартни микроорганизми, правим изследване и за полово предавани инфекции. В нередки случаи е добре да се направи изследване и за бактериалния баланс на влагалището. Дали превалират едни или други микроорганизми и съответно да се определи доколко здравата, нормална флора е адекватна и доколко пък нейния дисбаланс може да допринесе за развитие на оплаквания. Следващото, което ни определя, доколко изолираните микроорганизми са чувствителни на дадения противогъбичен или антибактериален агент, който смятаме да използваме за лечение, е антибиограмата”, казва специалистът.

Домашни животни. Басейни.
По принцип при един здрав, човешки организъм контактът с котешката козина няма да доведе до влагалищни изменения. Възможно е обаче под влияние на често използване на басейни, когато има голям брой часове престой, да се стигне до нарушаване на нормалния баланс на влагалището. Причината е, че количеството на дезонфекционните фактори в басейните е доста високо. И така се стига до дисбаланс на влагалищната флора. 

Интимни отношения. 
Възможно е да има външни симптоми при партньора, но понякога той дори не знае, че е носител на инфекция. Д-р Денчева споделя:”Възможно е, когато при една жена се развие хронична кандида инфекция, тя по механичен път да полепне върху гениталната област на партньора. И съответно той да има проявени оплаквания. Да получи зачервяване, сърбеж, белезникав секрет или налеп. И разбира се, след това той да посети лекар. Но е възможно партньорът да не развие абсолютно никакви оплаквания. Това до голяма степен зависи от неговия общ метаболизъм, от възможността да се противопостави на подобни инфекции”. 

Бацилите на Дьодерлайн. 
Това са лактобацили, “добрите” участници, които представляват около 90% от всички вагинални микроорганизми. Те се причисляват към вида Lactobacillus acidophilus. Д-р Денчева коментира така:”Това са нормалните микроорганизми, които обитават всяко влагалище. Тях трябва да ги има, тъй като те определят млечно-киселия характер и съответно киселинната среда, ниското PH на влагалището. В момента, в който те намалеят или напълно изчезнат, това води до дисбактериоза или до бактериален дисбаланс на влагалището и в такава ситуация много по-лесно се поселват всякакви бактерии и други, които са болестотворни.  Затова е по-лесно и възможно да се размножат гъбички. 

Бактериалната вагиноза.
“Тя е едно от другите така наречени ендогенни състояния, при които част от анаеробните бактерии се свръхразмножават, поради недостатъчно количество на млечнокисели бактерии. Обикновено това също е състояние, което е свързани със засилено вагинално течение. Пенесто, неприятно като миризма и е подобно на гъбичната инфекция, макар че те са доста различни като клинични изяви. Много често жената просто усеща, че има засилено  течение и не може да отграничи какво е като вид. В тази ситуация конкретно, при парнтьора много рядко се появяват оплаквания. Обикновено почти винаги протича без симптоми”.

Лятото.
Често чуваме, че лятото е причина за промени в състоянието на органимзът ни. Според д-р Денчева: ”Сам по себе си летният период не допринася за свръхразмножаването на различни микроорганизми във влагалището. Много често обаче човек прави промяна в хранителния си режим през летните месеци и съответно на това може да се промени характера на влагалищната среда и да се развият бактериална вагиноза, или гъбична инфекция. През летния период човек е малко по-склонен към увеличаване броя на сексуалните контакти. Тъй като е  по-свободен, има време за ваканция, отпуска. Нерядко въз основа на тази засилена смяна на партньори се получават оплаквания свързани с влагалищно течение.

Профилактика и хигиена.
“По отношение на профилактиката, на първо място винаги съветвам човек да използва презерватив, когато няма сто процентово доверие, че дадения контакт няма да го зарази. На първо място човек трябва да се пази и да мисли за собственото си здраве, особено, когато партньорът е рисков и не е напълно познат. Или когато знаем, че има контакт с повече от една партньорка”, съветва д-р Денчева.
По отношение на хигиената, външната хигиена е важна и достатъчна. “Не е нужно да се правят влагалищни промивки, тъй като те променят баланса на влагалището. Дори чисто механично е възможно да се промени реактивността на влагалището. Особено ако се използват различни препарати за промивки”, казва д-р Денчева.
Каква трябва да е честотата на прегледите при специалстит? Според д-р Денчева: ”Желателно е това да се случва два пъти годишно, на шест месеца. Прави се цитонамазка и колпоскопия. По-задълбочени изследвания се налагат само, когато има индикации”. Всъщност, микробиологията е част от стандартните изследвания по време на един профилактичен преглед. Желателно е периодично да правим и изследвания за полово предавани болести. Д-р Денчева посочва и различните ситуации: ”Когато човек има желание за контакт с постоянен партньор, без презерватив. Тогава е логично и двамата партньори да си направят изследвания. Това важи и за края на една интимна връзка, която е била без презерватив. Защото е добре да знаем дали излизайки от дадени контакти не носим някакви бактериални инфекции, които подлежат на лечение”. Изследванията са два типа. На първо място кръвните изследвания са за HIV инфекция, сифилис, хепатит B и C, които могат да бъдат предадени по полов път. Другите са на влагалищния секрет или на секрет от шийката на матката, които търсят специфични бактерии. Това са стандратните микроорганизми като стафилококи и стрептоки освен това изследване за кандида, за бактериална вагиноза, за някои половопредавани болести, като хламидиална инфекция , трихомони, микоплазма, уреаплазма”. Това е стандартния пакет, който позволява на специалистите да направят оценка и да са сигурни, че няма инфекция предадена по полов път. 


Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
Световъртежът не е болест

Световъртежът не е болест

Той може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо, каза д-р Димитър Сянков
Отстраниха миома с размерите на бебе

Отстраниха миома с размерите на бебе

Хирурзите в МБАЛ „Надежда" са направили сложна операция след няколко кръвопреливания
Пет деца със спинална мускулна атрофия ще се лекуват у нас

Пет деца със спинална мускулна атрофия ще се лекуват у нас

На 11 септември проф. Иван Литвиненко ще постави инжекцията "Спинраза" на две българчета
Много случаи на млади жени с рак на гърдата

Много случаи на млади жени с рак на гърдата

Става въпрос за дами на 28-33 години, съобщи управителят на КОЦ - Пловдив д-р Парашкев Цветков
Над 400 лекари от цял свят се събират на форум в София

Над 400 лекари от цял свят се събират на форум в София

На 29-тия Конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия ще бъдат представени новостите в медицината
Новите технологии с  „поглед зад ъгъла“

Новите технологии с „поглед зад ъгъла“

До една година 3d peek имплантите, които заместват липсващи черепни кости, могат да се произвеждат у нас, каза д-р Асен Хаджиянев
Три са най-лекуваните сърдечни болести

Три са най-лекуваните сърдечни болести

Това лято в клиниката по кардиология на Пирогов най-много са били пациентите с аритмии, инфаркт и сърдечна недостатъчност каза проф. Мария Миланова
Психолози ще помагат на болните в Хематологията

Психолози ще помагат на болните в Хематологията

Подкрепа ще получат и семействата на пациентите, съобщават от НСБАЛХЗ
Спасиха 11-годишно момиче в УМБАЛ Бургас

Спасиха 11-годишно момиче в УМБАЛ Бургас

Операцията е продължила пет часа, съобщиха от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019