Развитие

Нови 3 болници стават университетски

13-07-2016 14:26
Нови 3 болници стават университетски
Clinica.bg

press@clinica.bg
Още 3 болници в страната получават статут на университетски. Това съобщиха днес от от пресцентъра на Министерски съвет. Клиниките, които допълват списъка на университетските, са „МБАЛ – Бургас," АД, „МБАЛ - Пловдив" АД и „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания" ЕАД.
Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са тези, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

Това е втората партида болници, които тази година се сдобиват с такъв статут. Преди няколко месеца университетски станаха три частни клиники и една държавна - МБАЛ Русе, "Пълмед", "Еврохоспитал" и "Дева Мария".

Причината толкова лечебни заведения да кандидатстват за такъв статут не е само престижът, който това носи. Фактът, че са университетски, може да гарантира и приходите им от здравната каса. След като Кабинетът прие здравната карта и селективното договаряне, касата ще избира с кои болници да сключва договори в районите, където леглата са в повече. Сред критериите, по които тя ще пресява болниците пък е сложено и условието дали могат да обучават студенти по медицина. Така придобиването на университетски статут ще даде предимство на клиниките за договор с касата.

Още болници в страната чакат на опашката да станат университетски.


Още 4 болници стават университетски

Още 4 болници стават университетски

Още 4 болници да получат статут на университетски предлага здравният министър Петър Москов. Това са МБАЛ Русе, "Пълмед", "Еврохоспитал" и "Дева Мария".
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ