Лица

Да победиш множествената склероза

25-05-2018 08:50
Това е битка за цял живот, която трябва да бъде спечелена, казва Мат ЕмбриДа победиш множествената склероза
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Хубавите неща идват бавно като костенурка, лошите ни сполетяват бързо като ястреб. Това казват старите хора и в много случаи са напълно прави. Не един или два са случаите, когато животът на човек се преобръща, покосен от страшна болест. Как обаче ще се пребори с нея, как ще продължи напред е личен избор. Днес разговаряме с невероятния Мат Ембри, който съвсем млад получава диагнозата „множествена склероза", но не се отказва да се бори и продължава напред.

Началото на дългия път в битката със страшното заболяване бил много труден за Мат. „Един след друг се появяваха най-различни неврологични симптоми. Всичко се случи много бързо и почти веднага разбрах, че нещо не е наред. Както повечето хора в моето състояние, веднага отидох на лекар. Записах си час при невролог, който не се поколеба и ме изпрати на ЯМР. Резултатите не бяха добри. Изследването показа, че имам множество лезии в мозъка и гръбначния стълб. Казаха ми, че имам множествена склероза и прогнозите не са добри", разказва младият мъж.

Въпреки страшната диагноза той не се предава. Напротив, мобилизира се и осъзнава, че това е

битка за цял живот,

която трябва да спечели. „Бях истински късметлия, че баща ми, д-р Аштън Ембри, е научен сътрудник. Почти непосредствено след като ми поставиха диагнозата, той отиде в медицинската библиотека в близост до нас и започна да прави проучвания. Не му трябваше много време, за да разбере, че диетата и начинът на живот вероятно имат огромно влияние върху развитието на множествената склероза. Така той-създане възможно най-добрата диета за хора с моето заболяване. Започнах да се придържам към нея още през първите шест седмици след диагозата и оттогава не съм променял нищо. Убеден съм, че тя има огромно значение върху развитието на болестта и тя ми помогна, за да не изпитвам почти никакви симптоми вече 23 години", споделя Мат. 

Разбира се, първите няколко години са истинско предизвикателство пред него. Той трябва изцяло да промени живота си и да се нагоди към болестта без това да му влияе на качеството на живот. „Мисля, че се справих добре. Знаех, че трябва да се откажа от някои неща, да променя други, но от това зависеше животът ми. След като симптомите си отидоха, реших, че не искам повече да страдам и ще направя всичко възможно тази ситуация да се запази. Така започнах да контролирам моята множествена склероза. Не оставих болестта да вземе връх над мен. Внимавах с какво се храня, прекарвах много време в басейна или салона. Промених се, но към по-добро", допълва той.


Диетата
Хранителният режим, който от години Мат прилага е едно от основните наща, които му помогат да се справи. „Всеки може да намери повече подробности за нея на сайта www.mshope.com. Проучванията, пътят и как успяхме да разработим тази диета е на www.direct-ms.org. Цялата информация е безплатна и всеки може да се възползва от нея. Целта ни не е да печелим от това, а да помагаме. Това е начин на живот и нищо не пречи на човек да опита, за да види дали ще се почувства по-добре", споделя още Мат.
"Ако сте 100% сигурни, че искате да подчените болестта, ако сте 100% сигурни, че искате да контролирате симптомите, то трябва на 100% да се посветите на диетата. Изключете от хранителния си режим всички млечни храни, тези които съдържат глутен и захар, соевите храни, както и всички храни, които може да предизвикат алергична реакция. Четете внимателно всеки етикет, за да сте сигурни, че приемате правилните храни", съветва младият мъж.

Единственото лекарство, което той приемам, е ниска доза аспирин всяка сутрин. Мат взема и няколко билки, след като посещава лекар, специализирал се в китайската медицина, но казва, че това не е постоянното му лечение, а само от време на време.

Голямата промяна

„След като разбрах за множествената склероза реших, че няма да се предам. Започнах да се упражнявам, отказах се от определени храни, но най-вече промених своя мироглед за живота. Когато се сблъскваш с това заболяване, винаги има момент, в който спираш и се замисляш за бъдещето. Променя се перспективата ти. Днес вече не мисля как да се изкача по корпоративната стълба в работата си или как да постигна материален успех. Фактът, че все още мога да ходя и да използвам ръцете си 23 години след като ми поставиха диагнозата, е достатъчно, за да се чувствам щастлив от избора, който направих. Усилията ми имат резултат и той е видим", казва Мат.
„Дните ми не се различават от тези на всеки здрав човек. Ставам, хапвам нещо здравословно, водя децата на училища, тренирам, ходя на работа. Аз съм телевизионен продуцент и работата ми е натоварена. Благодарен съм на успешната си кариера, но това не е всичко, което искам от живота. Посветил съм се на най-важното, на здравето си. Повечето хора нямат представа, че имам множествена склероза", допълва той.

Не се отказвайте!

Днес Мат намира време да се среща с много болни хора и да разказва за своята борба, за своя начин на успех. „Аз не съм лекар, нито предоставям някакви здравни услуги. Не бих искал да съветвам хората, болни от множествена склероза какво да правят. Вярвам, че всеки трябва сам да проучи заболяването, да разбере всички възможности и да стигне до най-правилния за него начин на лечение. Знам, че болните от множествена склероза трябва разберат значението на диетата, спорта и високата доза витамин D. За жалост години наред има компании, които се опитват да продадат най-различни скъпи продукти и лекарства на уплашените и отчаяни пациенти. Мисля, че те трябва да са наясно с тази реалност", категоричен е Мат."Живото доказателство" Канадският продуцент и режисьор Мат Ембри пристига в България по покана на неправителствената организация Фондация Фондация "МС – Мога сам", за да представи за първи път в Европа документалния си филм "Живо доказателство", посветен на борбата му с множествената склероза (МС) и надеждата за живот с извън системата.

 

Днес той е един от хората, благодарение на които хиляди пациенти с МС по целия свят, намират надежда за пълноценен и щастлив живот. Филмът проследява пътя на Мат и неговия баща, от Англия до Айова, в търсене на отговори от най-добрите специалисти относно възможностите за лечение на МС. Вместо това откриват противоречия и дори твърдения за конфликт на интереси между големите фармацевтични компании, благотворителните организации и лекуващите невролози.

"Живо доказателство" ни среща и с други пациенти, диагностицирани с МС, които споделят своите начини да се справят със заболяването.

Представянето на "Живо доказателство" с вход свободен е от 14 ч. на 26 май в кино Люмиер, София. След прожекцията ще се проведе среща-разговор с Мат Ембри от 15:30 ч.

Визитка

Мат Ембри от 23 години живее с диагнозата множествена склероза и се радва на пълноценен живот без прием на скъпоструващите медикаменти, одобрени за употреба при МС. Неговата формула за живот е стриктен режим на хранене, сън и физически упражнения. "Living proof" е неговият разказ за пътя, от Англия до Айова, който изминава заедно със своя баща, в търсене на отговори от най-добрите специалисти по МС – медицински професионалисти, учени, рехабилитатори и пациенти – за ефективността на лечението на МС, което традиционната медицина и фармацевтичната индустрия поддържат, и възможностите на холистичните методи за лечение на множествена склероза.


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ