Стоматология

Зъбното здраве на майката и бебето

23-05-2018 10:32
Посещението при стоматолог не предизвиква контракции, успокоява д-р Евелина ПерчинскаЗъбното здраве на майката и бебето
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Какви са възможностите и правилата за зъболечение при бременната жена? Кога в този важен период е възможно да посещава зъболекар и има ли рискове? Какво трябва да знаят бъдещите родители за денталното здраве и хигиена на децата си? За съвременните възможности и важните стъпки от зачеването, до раждането и първите години на детенцето, попитахме д-р Евелина Перчинска.
Добре би било да можем да се похвалим със стриктно поведение по отношение на оралната ни култура. Но това не е така. Редовното посещение при зъболекар е действие, с което не се гордеят голяма част от съгражданите ни. А митовете, че бременната жена не трябва да прави “нищо”, както и простичката идея ”като родя, ще отида”, все още са факт. Но факт е и нуждата от повишено внимание в този деликатен период. Д-р Перчинска обяснява защо: ”Най-честите проблеми, които се появяват при една жена в такова състояние са проблемите, свързани с повишеното ниво на женски полови хормони - естроген и прогестерон, които по време на бременността се удвояват и утрояват. Оплакванията са повишена сетивност на зъбите, лесно кървене от венците, подувания, стрелкащи, нетипични, нелокализирани болки”.

Флуорните таблетки - “за” и “против”. 

“Трябва да напомним на всички бременни, че залагането на зъбните зародиши се случва в 7-та ембрионална седмица. Това е много рано - в първия триместър на бременността. Всяка мама трябва да си дава сметка и за това, че малкото човече в нея ще формира едни твърди емайлови структури, каквито са зъбите. А те служат на човек през целият му живот”, подчертава д-р Перчинска. Още от съвсем ранните седмици на бременността са важни разнообразното и балансирано хранене, микроелементите и поливитамините, калций, фосфор.
”Флуора е нещо, което ние зъболекарите много обичаме, но напоследък оценките са крайни - от “много е полезен”, до “ужас, убива ни”. Затова не смея да кажа с лека ръка, че бъдещите майки задължително трябва да приемат флуорни таблетки. А всъщност флуора е навсякъде около нас, приемаме го достатъчно с минерална вода, с храна. Той е единственият микроелемент, който повишава здравината на зъбите, тъй като участва в кристалната решетка на зъбите”. Храната, разбира се също е важна. И най-вече мляко, яйца и месо, които са богати на калций и фосфор.

Държавната и частната “грижа”.
Визитка

Д-р Перчинска е завършила Дентална медицина през 1998г. в Медицински университет - София. Първите осем годиниот денталният ѝ стаж са в областта на детската стоматология и хирургия. Има множество сертификати от престижни международни курсове по ортодонтия и имплантология (Италия, Монако, Швейцария, Германия, САЩ). Д-р Перчинска има дългогодишен опит в извършването на дентални процедури под обща анестезия. Интересите й са свързани със съвременните методи за естетично зъбно протезиране. Тя е основател на отделението по Дентална медицина в Токуда Болница София през 2006 г., където практикува в продължение на 10 години. От началото на 2017 година тя поема съвременната и високоспециализирана дентална практика в Еуровита.Според Националния рамков договор за 2018 г. всяка бременна жена има право по НЗОК на един допълнителен преглед. И това е всичко. ”Което касае съзъбието, за жалост не. Всичко е оставено изцяло в ръцете на частния сектор, няма предвидено финансиране от НЗОК. Останалото е въпрос на грамотност, на обща култура, на желание на майката. Което от наша, стоматологична гледна точка не е добре, защото всеки малко или много се страхува, когато става дума за толкова деликатно състояние, каквото е бременността. Нашият ресор е свързан с болки, или поне първата асоциация е свързана с това, че ще боли. А реално това отдавна не е така. Добре е, ако може една дама, по време на бременността си да посети стоматолог, за да направи един профилактичен преглед. Всички колеги са достатъчно подготвени и знаят, кога може да се интервенира”, допълва д-р Перчинска.

Пломба, вадене на зъб, упойка

Наистина ли е възможно те да са причина за контракции? Д-р Перчинска разделя възможните интервенции на следните периоди: ”Ако трябва да спазя клишето, трябва да кажа, че в първия триместър и последния триместър на бременността, тоест до трети месец включително и от седми месец нагоре е редно да бъдат избегнати денталните процедури. Разбира се, ако не става дума за спешнос т(не е подута, няма остра болка). През целият друг период, тоест 4-7 месец, стига да не става дума за козметика и някакви своеволни желания, всичко друго е допустимо. Детето, което носим, е достатъчно защитено с плацента в този период. През плацентата не минават зъбните упойки (бъдете спокойни), така могат да се правят процедури, които няма да увредят плода”.
Рискът да бъдат провокирани контракции, заради болка или дискомфорт е другата причина бъдещите майки да се въздържат от посещение при стоматолог. И наистина, възможно е да се случи. Но стоматолозите са опитни и също така използват обезболяващи средства, което намалява риска от контракции.

От 0-3 годинки. Млечните зъбки. 

Появата на детенце идва и с много грижи около неговото израстване. ”Да, акселерацията, която вече е почти легендарна, касае и нашата област. Нормалния пробив на зъби е около шестия месец. Разбира се от втория нататък, би могло родителите да усетят дискомфорта от напъващи или пробиващи зъбки на своето детенце. Това включва повишено слюноотделяне, дразнене, венците стават по-подути, децата са нервни, ревливи и естествено не могат да кажат какво ги мъчи”, казва д-р Перчинска. По правило започва пробива на първите два долни резеца, и после на горните два. Това е един процес, който за жалост свършва на две години с пробива на петите зъби. Млечното съзъбие има 10 зъба. "Ако го сравним със зрялото съзъбие на нас, на големите хора, няма премоларна група, тоест няма четвърти и пети зъб, те не са представени в детска възраст”, обяснява специалистът. Все още сме свидетели на спорове дали млечните зъбки трябва да се лекуват, има ли смисъл от пломби в толкова ранна възраст, защото “важни са постоянните зъби”. Д-р Перчинска е категорична: ”Зъбите на децата са точно толкова важни и пълноценни, колкото и на големите хора. Голяма грешка е да се игнорира тяхната санация, тяхното поправяне. Това, което млечните зъби носят, като патология е толкова важно, колкото и на голям човек”.

Правилно или грешно? Бибероните. 

“Митологията по темата биберони, залъгалки, все още я има. Много е далече времето, в което биберона с мед беше задължителен, но тук стигаме и до другата крайност. Залъгалката е нещо много важно, много полезно, тъй като нормално психологическия рефлекс на едно новородено е сукателния рефлекс. Тоест, детето трябва да суче, тъй като психологически се чувства добре. Една анатомична залъгалка в новородена възраст е важно да присъства, да я има.Когато се роди едно бебе е нормално долната челюст да е по-малка и по-назад, по-дистално разположена. Единствената функция, която нормализира растежа на двете челюсти, това е сученето. Дали майките избират да кърмят или да не кърмят, това е друга голяма тема. Но сукателният рефлекс от една страна е психологически комфорт за бебето, от друга страна за нас, като стоматолози е много важен за хармоничното развитие и на двете челюсти”, разказва д-р Перчинска. Залъгалката трябва да е съобразена с възрастта на детето, родителите да проверят нейната форма, размер и материал. Та помага не само, за да не плаче бебето. Но от друга страна внушенията, че тя е вредна, ще изкриви захапката, или ще му развали зъбите също се оказват прекалени. Важно за родителите е да бъдат достатъчно адекватни и грамотни, да знаят в каква възраст и какво може да ползва и приема детето им.

Хигиената от появата на първото зъбче.

“Има ли зъби, трябва да се почистват. Естествено това не значи да му купите най-съвременната четка. Нашето задължение, като родители е да поддържаме хигиената на детето си, включително и орална. Това е възможно с обикновена марля, кислородна вода, или сода. В кърмаческа възраст, в устата на детето има мляко, което е лесно разпадаем въглехидрат, който пък води до появата на гъбички. Почиства се езика, а и първите две зъбчета, които са пробили. Затова най-нормално е да почистим устната лигавица и новопробилите малки зъбенца, с нещо, което ще неутрализира лесния въглехидрат. Това е първото, което един родител трябва да направи. Нататък, когато започва да се запълва съзъбието, трябва да започне приучване на хигиенни навици, да се включат четки, дентални продукти, съобразени с възрастта, да нямат абразив, да бъдат пенести, приятни на вкус. Но това е след година, годинка и половина”.

Първото посещение на зъболекар.

Съветът на д-р Перчинска е то да се случи около две годишна възраст. "За жалост често идват родители, които водят много по-малки деца, защото вече имат зъбни проблеми, но ако всичко се развие по канон, добре е детето да бъде малко по-социализирано. След 1,5 - 2г. е добре детето да бъде прегледано рутинно , тъй като попълването на съзъбието вече е много вариабилно, много индивидуално и това се случва все по-рано. Добре е зъболекар да погледне млечните зъби, челюстите. Това е периода, в който може да насочи родителите, ако установи, че е необходимо. Естествено стоматолозите са наясно кое е временно и какво трябва да наблюдаваме”.

Първите кариеси. Лекуват ли се.

“В живота на човек има само две съзъбия. Първото е млечното и на него гледаме, като едни грамотни хора, съвсем пълноценно. Никой не може да предвиди първия кариес. И е добре той въобще да не се появи в млечно съзъбие. Но ако това се случи сигналът, който трябва да получим ние идва от родителя. Банално е да обвиняваме за всичко начина на живот, храненето, лесните въглехидрати, но разпространението на кариес в млечно съзъбие е много по-високо сега. И това е факт. Няма доказуем материал, на какво се дължи. Все по-често наблюдаваме деца на около 1,5 - 2г. с висок процент разпространение на кариес. Това е диагноза, почти митологична, казва се меланодонтия. Свързана е с бързото разпадне на млечни зъби. Наблюдава се в определени зъбни групи. Първо резците, след това дъвкателните зъби. Няма статистика в България, но в последните години тази диагноза се среща често. Около едно на пет деца е засегнато от кариес на млечните зъби. И то бързо прогресиращ кариес, който е свързан с деструкцията на млечните зъби”, споделя д-р Перчинска.

Силантите. 

”Това са нисковискозни, композитни материали, които се поставят на новопробили постоянни зъби. Те не засягат млечните зъби. Трябва да се отбележи, че на 6 години, когато зъбчетата на горна и долна челюст са попълнени, пробива 6-я зъб. Много често родителите бъркат и решават, че отново пробива зъб, но това не е млечен зъб, а е първия постоянен зъб, който няма аналог в млечното съзъбие. Първият дъвкателен зъб прилича много на млечния, като анатомия. От 6г. нататък е показано да се поставя силант в най-ниско минерализираните зони, които са браздичките по дъвкателната повърхност на зъба. Силанта е композитен материал, с нисък вискозитет, който помага зоните, които са най-уязвими от кариес да се доминерализират и да се профилактика наличието на риск от кариес в тези зони. Обикновено годността на силанта е от 6м. до 2г. След това той се разпада”.
Силантите съществуват от около 15-20 години. Поставянето не е свързано с третиране, извън самото почистване, тоест, не боли. Могат да бъдат в различни цветове - розов, син, забавен. Силантът не е пломба.

Захапката

”Често се игнорира периодът, в който се залагат зародишите на постоянните зъби, развиват се челюстите. Дава се матрицата, на зъбите, които ще дойдат после. Тоест, на постоянните зъби. Ако има няколко деформации, които се хващат между 2-3 годинка, там трябва да се наблегне на профилактиката. Има ортодонтски апарати, които се прилагат в много ранна възраст. Има две отклонения, които са мъчителни за лечение в зряла възраст, но могат да бъдат профилактирани още в този, ранния преглед. Да се види дали детето ще обърне захапката, дали ще бъде от едната страна, дали долната челюст ще остане развита или недоразвита. Всичко това трябва да се хване в много ранен етап”.
С порастването идват и другите грижи, но и новите възможности. ”За снемаеми шини е време между осмата и дванайсетата година. Но ако някой реши да поставя брекети в този период, според мен има момент на комерсия. До 12-13 годишна възраст е време, когато децата трябва да носят силиконови апарати и снемаеми шини и после идват брекетите или лайнерите (невидими шини). Още първия преглед на детето е важен”.
Затова не се колебайте. Посещението на зъболекар на бъдещите майки и на дечицата след това не винаги означава лечение, а болката е сведена до минимум. Но профилактиката, наблюдението могат да спестят на всички по-големи грижи впоследствие.

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
Само ентусиазъм за донорството не стига

Само ентусиазъм за донорството не стига

Неонатален скрининг би решил въпроса за ранната диагностика и лечение на имунодефицитите, чакаме го вече година, казва проф. Елисавета Наумова
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ