Професия

Ако виждах, щях да запиша медицина

18-05-2018 09:10
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ако виждах, щях да запиша медицинаМасажът е терапия за мен самата, казва Надя и препоръчва да се ходи на процедури два пъти в месеца
Хората с увреждания неведнъж излязоха на улицата, за да поискат от властта достойни права и да се възпротивят на реформата, която смятат, че би ги ощетила допълнително. И докато жълтите павета се пълнеха с инвалидни колички, болните дадоха своя пример за това какво значи да се бориш и устояваш, дори когато не можеш да се движиш, виждаш или чуваш. Как един такъв човек може да се реализира в България, да се развива професионално и да помага на другите ни разказа Надя, която е незряща и работи като масажист.
Ако виждах, щях да уча медицина, казва Надя и следвайки порива си към „бялата престилка", се насочва към професията на масажист, защото смята, „че е част от медицината". За нея масажът носи не само препитание или усещане за социална значимост, а онова чувство на радост, при което това, което вършиш за другия, моментално се връща към теб самия. „Масажът е терапия за мен, когато усещам, че помагам на хората", казва Надя.

 

„Това, че не виждам, не ми пречи да работя

 

професионално. Човек свика със слепотата и я приема като част от себе си", допълва още тя. Професията й дава възможност да усети, че въпреки нейното увреждане, успява да помага. Удовлетворението й настъпва в момента, в който клиентите й кажат, че след масажа се чувстват по–добре, че движенията им са по свободни, могат да се завъртят и погледнат настрани. „Невероятно е, когато усетиш, че помагаш на хората и виждаш резултатите след няколко процедури", разказа още специалистът.

След средното си образование НАдя завършва медицински колеж и започва да стажува в различни лечебни заведения като ВМА, Трета градска и Окръжна болница. Младата жена е работила както с пациенти с различни заболявания, така и с хора, които искат просто да релаксират. Масажът помага на всеки, категорична е Надя. Той подпомага целия ни организъм,

 

засилва имунитета и гони стреса и депресивните

 

състояния. Проблемът, обаче е, че българинът няма културата и навика да ходи на масаж, за да си помогне и да намали товара на напрежението. Той може да даде стотици левове за алкохол и нощен живот, „за да разпусне", но може и изобщо да не му мине през ума, че би могъл да си помогне като пробва процедура, за да отпусне мускулатурата и подобри кръвообръщението си. "При стрес има силен изявен спазъм на мускулите, а чрез масажа, когато се прави бавно и дълбоко в една приятна атмосфера, човек успява да се отпусне", разказа Надя.


Основните методи в масажа са поглаждане, разтриване, намачкване и ударни движения. „Надявам се повече лекари да препоръчват масажа, защото хората просто не знаят. Нямат тази информация и култура. А когато един лекар ти каже направи си няколко процедури, ще изпиташ голямо облекчение, тогава вече доверието е по-силно", каза още Надя. Тя добави също, че масажът е важен, за да може кръвта да циркулира нормално в тялото. Процедурата спомага и т.н. детокс ефект, при който организмът изхвърля ненужните токсини. „Изтласквайки и подхранвайки цялата тъкан с нова кръв, тялото отделя ненужното", обясни масажистката.

Нейната препоръка е хората да се подлагат

 

два пъти месечно на процедура за релакс,
 

и подсилване на имунитета. Един общ класически масаж е превантивно средство при натоварено ежедневие, от което често се получават отоци в краката, както и за работещите пред компютър, които пък получават схващане в раменния пояс, ръцете и врата. Когато пък човек има дадено заболяване, процедурите са с лечебна цел и са по лекарско предписание като курсът обикновено е за 10 масажа. Преди клиентът да легне на кушетката, специалистите винаги го питат дали няма някакви здравословни проблеми, за да се съобразят с тях. Масажът протича различно, ако човекът има дископатия, например. Също така за хората със сърдечно – съдови болести, ударните похвати са абсолютно забранени, защото крият риск човекът да получи инсулт. Това разказа колежката на Надя - Жени, която също е масажист и има зрително увреждане, което обаче е по – леко. Тя се е запалила по професията, когато била манекен на свой приятел, след което записала да учи. Жени е била на държавен стаж във ВМА, където е помагала на хора с диагнози като дискови хернии и дископатия. Тя е категорична, че един масажист може да е много добър професионалист, но ако е напрегнат и има негатива енергия, то той я предава, на човека, когото разтрива. Затова според Жени, макар всички хора да имат лични проблеми,

 

един масажист няма право да е изнервен, ядосан

 

или напрегнат, докато работи. Тя е убедена, че клиентите усещат това и могат да не се върнат при същия масажист, само заради негативната енергия, която усещат.

И като повечето професии, така и тази на масажиста е подложена на изпитания. Жени сподели, че много често определени работодатели искат от служителките си, освен масаж да предлагат и т.н. „бонус услуги" за мъже. „За малко да не попадна на такова място", обясни тя. Това затваря вратата за тези, които искат да работят професионално и слага петно върху професията. „Налагало ми се е дори да гоня клиент", добави още Жени. Двете жени, обаче в момента са намерили сигурно място, в което се чувстват спокойни и работят с радост. Те са наети по проект HI TOUCH. Той е насочен към професионална реализация и развитие на социалното предприемачество за хора със зрителни увреждания. Проектът е  иницииран от Фондация Синергиа в съвместно сътрудничество с Бюро по труда за лица със зрителни увреждания, Български Център за Нестопанско Право,  ДКЦ Асцендент в партньорство с австрийската организация на незрящите масажисти Massage-Fachinstitut des Blindenverband WNB, която се намира във Виена.

 

 

Незрящите масажират по – добре

 

Масажите са една от дейностите, които незрящите правят по-добре от зрящите, поради високата чувствителност на ръцете, заявиха от HI TOUCH. По проекта е обявена и промоция до края на месеца. Затова всеки, който иска да презареди батериите, да пребори стреса и пролетната умора може да си запише предварително час на телефонните номера - 0895 42 53 40 и 0883 77 77 10. 
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020