Професия

Ако виждах, щях да запиша медицина

18-05-2018 09:10
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ако виждах, щях да запиша медицинаМасажът е терапия за мен самата, казва Надя и препоръчва да се ходи на процедури два пъти в месеца
Хората с увреждания неведнъж излязоха на улицата, за да поискат от властта достойни права и да се възпротивят на реформата, която смятат, че би ги ощетила допълнително. И докато жълтите павета се пълнеха с инвалидни колички, болните дадоха своя пример за това какво значи да се бориш и устояваш, дори когато не можеш да се движиш, виждаш или чуваш. Как един такъв човек може да се реализира в България, да се развива професионално и да помага на другите ни разказа Надя, която е незряща и работи като масажист.
Ако виждах, щях да уча медицина, казва Надя и следвайки порива си към „бялата престилка", се насочва към професията на масажист, защото смята, „че е част от медицината". За нея масажът носи не само препитание или усещане за социална значимост, а онова чувство на радост, при което това, което вършиш за другия, моментално се връща към теб самия. „Масажът е терапия за мен, когато усещам, че помагам на хората", казва Надя.

 

„Това, че не виждам, не ми пречи да работя

 

професионално. Човек свика със слепотата и я приема като част от себе си", допълва още тя. Професията й дава възможност да усети, че въпреки нейното увреждане, успява да помага. Удовлетворението й настъпва в момента, в който клиентите й кажат, че след масажа се чувстват по–добре, че движенията им са по свободни, могат да се завъртят и погледнат настрани. „Невероятно е, когато усетиш, че помагаш на хората и виждаш резултатите след няколко процедури", разказа още специалистът.

След средното си образование НАдя завършва медицински колеж и започва да стажува в различни лечебни заведения като ВМА, Трета градска и Окръжна болница. Младата жена е работила както с пациенти с различни заболявания, така и с хора, които искат просто да релаксират. Масажът помага на всеки, категорична е Надя. Той подпомага целия ни организъм,

 

засилва имунитета и гони стреса и депресивните

 

състояния. Проблемът, обаче е, че българинът няма културата и навика да ходи на масаж, за да си помогне и да намали товара на напрежението. Той може да даде стотици левове за алкохол и нощен живот, „за да разпусне", но може и изобщо да не му мине през ума, че би могъл да си помогне като пробва процедура, за да отпусне мускулатурата и подобри кръвообръщението си. "При стрес има силен изявен спазъм на мускулите, а чрез масажа, когато се прави бавно и дълбоко в една приятна атмосфера, човек успява да се отпусне", разказа Надя.


Основните методи в масажа са поглаждане, разтриване, намачкване и ударни движения. „Надявам се повече лекари да препоръчват масажа, защото хората просто не знаят. Нямат тази информация и култура. А когато един лекар ти каже направи си няколко процедури, ще изпиташ голямо облекчение, тогава вече доверието е по-силно", каза още Надя. Тя добави също, че масажът е важен, за да може кръвта да циркулира нормално в тялото. Процедурата спомага и т.н. детокс ефект, при който организмът изхвърля ненужните токсини. „Изтласквайки и подхранвайки цялата тъкан с нова кръв, тялото отделя ненужното", обясни масажистката.

Нейната препоръка е хората да се подлагат

 

два пъти месечно на процедура за релакс,
 

и подсилване на имунитета. Един общ класически масаж е превантивно средство при натоварено ежедневие, от което често се получават отоци в краката, както и за работещите пред компютър, които пък получават схващане в раменния пояс, ръцете и врата. Когато пък човек има дадено заболяване, процедурите са с лечебна цел и са по лекарско предписание като курсът обикновено е за 10 масажа. Преди клиентът да легне на кушетката, специалистите винаги го питат дали няма някакви здравословни проблеми, за да се съобразят с тях. Масажът протича различно, ако човекът има дископатия, например. Също така за хората със сърдечно – съдови болести, ударните похвати са абсолютно забранени, защото крият риск човекът да получи инсулт. Това разказа колежката на Надя - Жени, която също е масажист и има зрително увреждане, което обаче е по – леко. Тя се е запалила по професията, когато била манекен на свой приятел, след което записала да учи. Жени е била на държавен стаж във ВМА, където е помагала на хора с диагнози като дискови хернии и дископатия. Тя е категорична, че един масажист може да е много добър професионалист, но ако е напрегнат и има негатива енергия, то той я предава, на човека, когото разтрива. Затова според Жени, макар всички хора да имат лични проблеми,

 

един масажист няма право да е изнервен, ядосан

 

или напрегнат, докато работи. Тя е убедена, че клиентите усещат това и могат да не се върнат при същия масажист, само заради негативната енергия, която усещат.

И като повечето професии, така и тази на масажиста е подложена на изпитания. Жени сподели, че много често определени работодатели искат от служителките си, освен масаж да предлагат и т.н. „бонус услуги" за мъже. „За малко да не попадна на такова място", обясни тя. Това затваря вратата за тези, които искат да работят професионално и слага петно върху професията. „Налагало ми се е дори да гоня клиент", добави още Жени. Двете жени, обаче в момента са намерили сигурно място, в което се чувстват спокойни и работят с радост. Те са наети по проект HI TOUCH. Той е насочен към професионална реализация и развитие на социалното предприемачество за хора със зрителни увреждания. Проектът е  иницииран от Фондация Синергиа в съвместно сътрудничество с Бюро по труда за лица със зрителни увреждания, Български Център за Нестопанско Право,  ДКЦ Асцендент в партньорство с австрийската организация на незрящите масажисти Massage-Fachinstitut des Blindenverband WNB, която се намира във Виена.

 

 

Незрящите масажират по – добре

 

Масажите са една от дейностите, които незрящите правят по-добре от зрящите, поради високата чувствителност на ръцете, заявиха от HI TOUCH. По проекта е обявена и промоция до края на месеца. Затова всеки, който иска да презареди батериите, да пребори стреса и пролетната умора може да си запише предварително час на телефонните номера - 0895 42 53 40 и 0883 77 77 10. 
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020