Професия

Ако виждах, щях да запиша медицина

18-05-2018 09:10
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Ако виждах, щях да запиша медицинаМасажът е терапия за мен самата, казва Надя и препоръчва да се ходи на процедури два пъти в месеца
Хората с увреждания неведнъж излязоха на улицата, за да поискат от властта достойни права и да се възпротивят на реформата, която смятат, че би ги ощетила допълнително. И докато жълтите павета се пълнеха с инвалидни колички, болните дадоха своя пример за това какво значи да се бориш и устояваш, дори когато не можеш да се движиш, виждаш или чуваш. Как един такъв човек може да се реализира в България, да се развива професионално и да помага на другите ни разказа Надя, която е незряща и работи като масажист.
Ако виждах, щях да уча медицина, казва Надя и следвайки порива си към „бялата престилка", се насочва към професията на масажист, защото смята, „че е част от медицината". За нея масажът носи не само препитание или усещане за социална значимост, а онова чувство на радост, при което това, което вършиш за другия, моментално се връща към теб самия. „Масажът е терапия за мен, когато усещам, че помагам на хората", казва Надя.

 

„Това, че не виждам, не ми пречи да работя

 

професионално. Човек свика със слепотата и я приема като част от себе си", допълва още тя. Професията й дава възможност да усети, че въпреки нейното увреждане, успява да помага. Удовлетворението й настъпва в момента, в който клиентите й кажат, че след масажа се чувстват по–добре, че движенията им са по свободни, могат да се завъртят и погледнат настрани. „Невероятно е, когато усетиш, че помагаш на хората и виждаш резултатите след няколко процедури", разказа още специалистът.

След средното си образование НАдя завършва медицински колеж и започва да стажува в различни лечебни заведения като ВМА, Трета градска и Окръжна болница. Младата жена е работила както с пациенти с различни заболявания, така и с хора, които искат просто да релаксират. Масажът помага на всеки, категорична е Надя. Той подпомага целия ни организъм,

 

засилва имунитета и гони стреса и депресивните

 

състояния. Проблемът, обаче е, че българинът няма културата и навика да ходи на масаж, за да си помогне и да намали товара на напрежението. Той може да даде стотици левове за алкохол и нощен живот, „за да разпусне", но може и изобщо да не му мине през ума, че би могъл да си помогне като пробва процедура, за да отпусне мускулатурата и подобри кръвообръщението си. "При стрес има силен изявен спазъм на мускулите, а чрез масажа, когато се прави бавно и дълбоко в една приятна атмосфера, човек успява да се отпусне", разказа Надя.


Основните методи в масажа са поглаждане, разтриване, намачкване и ударни движения. „Надявам се повече лекари да препоръчват масажа, защото хората просто не знаят. Нямат тази информация и култура. А когато един лекар ти каже направи си няколко процедури, ще изпиташ голямо облекчение, тогава вече доверието е по-силно", каза още Надя. Тя добави също, че масажът е важен, за да може кръвта да циркулира нормално в тялото. Процедурата спомага и т.н. детокс ефект, при който организмът изхвърля ненужните токсини. „Изтласквайки и подхранвайки цялата тъкан с нова кръв, тялото отделя ненужното", обясни масажистката.

Нейната препоръка е хората да се подлагат

 

два пъти месечно на процедура за релакс,
 

и подсилване на имунитета. Един общ класически масаж е превантивно средство при натоварено ежедневие, от което често се получават отоци в краката, както и за работещите пред компютър, които пък получават схващане в раменния пояс, ръцете и врата. Когато пък човек има дадено заболяване, процедурите са с лечебна цел и са по лекарско предписание като курсът обикновено е за 10 масажа. Преди клиентът да легне на кушетката, специалистите винаги го питат дали няма някакви здравословни проблеми, за да се съобразят с тях. Масажът протича различно, ако човекът има дископатия, например. Също така за хората със сърдечно – съдови болести, ударните похвати са абсолютно забранени, защото крият риск човекът да получи инсулт. Това разказа колежката на Надя - Жени, която също е масажист и има зрително увреждане, което обаче е по – леко. Тя се е запалила по професията, когато била манекен на свой приятел, след което записала да учи. Жени е била на държавен стаж във ВМА, където е помагала на хора с диагнози като дискови хернии и дископатия. Тя е категорична, че един масажист може да е много добър професионалист, но ако е напрегнат и има негатива енергия, то той я предава, на човека, когото разтрива. Затова според Жени, макар всички хора да имат лични проблеми,

 

един масажист няма право да е изнервен, ядосан

 

или напрегнат, докато работи. Тя е убедена, че клиентите усещат това и могат да не се върнат при същия масажист, само заради негативната енергия, която усещат.

И като повечето професии, така и тази на масажиста е подложена на изпитания. Жени сподели, че много често определени работодатели искат от служителките си, освен масаж да предлагат и т.н. „бонус услуги" за мъже. „За малко да не попадна на такова място", обясни тя. Това затваря вратата за тези, които искат да работят професионално и слага петно върху професията. „Налагало ми се е дори да гоня клиент", добави още Жени. Двете жени, обаче в момента са намерили сигурно място, в което се чувстват спокойни и работят с радост. Те са наети по проект HI TOUCH. Той е насочен към професионална реализация и развитие на социалното предприемачество за хора със зрителни увреждания. Проектът е  иницииран от Фондация Синергиа в съвместно сътрудничество с Бюро по труда за лица със зрителни увреждания, Български Център за Нестопанско Право,  ДКЦ Асцендент в партньорство с австрийската организация на незрящите масажисти Massage-Fachinstitut des Blindenverband WNB, която се намира във Виена.

 

 

Незрящите масажират по – добре

 

Масажите са една от дейностите, които незрящите правят по-добре от зрящите, поради високата чувствителност на ръцете, заявиха от HI TOUCH. По проекта е обявена и промоция до края на месеца. Затова всеки, който иска да презареди батериите, да пребори стреса и пролетната умора може да си запише предварително час на телефонните номера - 0895 42 53 40 и 0883 77 77 10. 
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Търсач на артефакти

Търсач на артефакти

Хобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020