Отчет

С 4% намалели пациентите в болниците за година

11-07-2016 19:26
НЗОК приключила 2015 г. на плюс заради икономии в лекарствата и клиникитеС 4% намалели пациентите в болниците за година
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
За първи път от години здравната каса се похвали, че е приключила бюджета си на "плюс". Положителен финансов резултат от 7.3 млн. лв. декларира фондът в отчета си за 2015 г., който прие на последното си заседание Правителството. Зaтова рещихме да видим какво се крие зад цифрите.

Общо НЗОК е похарчила 3.12 млрд., а приходите й са били 3.13 млрд. лв. Положителното салдо обаче е за сметка на милиони левове, които не са платени за лечение и медикаменти, показват цифрите в отчета на Касата за2015.

С 4.2% са намалели хоспитализациите през миналата година в болниците, а парите на клиниките – с 4.9%, в сравнение с 2014 г. Причината е в налагането на твърди лимити, които не позволяваха на болниците да лекуват всички желаещи пациенти, както и непризнаването на надлимитната им дейност от касата. Над 1.5 млрд. лв. е платил фондът на болниците през 2015, което е със 79.3 млн. по-малко в сравнение с 2014 г, отчитат от касата. В същото време фондът не е признал и платил на болниците дейност за над 53 млн. лв., тъй като това лечение е надхвърляло месечните им лимити, показва отчетът. Според документа намаление има и в провеждането на високоспециализирани медицински дейности, каквито са сцинтиграфията на кости, щитовидна жлеза и др. за сметка на това от касата отчитат увеличение на хрониохемодиализата с 18 хил. процедури и на интензивното лечение с механична вентилация - с 12 хил. процедури, които се заплащат извън месечните лимити. За сметка на това има спад при интензивното лечение без механична вентилация с 11.7 хил. процедури. Въпреки понижението на парите за болници, те остават най-голямото перо в бюджета на касата, заемайки над 48% от плащанията. Една от причините за това е големият брой на клиниките у нас и генерирането на свръхпредлагане на услуги, смятат от касата. Нарастването на договорните партньори за болнична помощ на касата обаче не спира. През миналата година те е имало 11 нови клиники, отчитат от фонда.

Вместо орязването на парите за болниците, от НЗОК са дали повече средства за джипита, специалисти и медикаменти. Малко над 185 млн. лв. или с 3.7% повече в сравнение с 2014 г. са парите общопрактикуващите медици. При специалистите касата е дала над 204 млн. лв. или с 6.5 млн. лв. и 9 хил. дейности повече в сравнение с 2014 г.

Най-голямо обаче е увеличението за лекарства. С 8% по-високи са средствата за медикаменти за домашно лечение в сравнение с 2014 г., а ръстът в онкопродуктите е 16%. Над 641 млн. лв. е са били харчовете за лекарствата в аптеките, но фирмите върнаха като отстъпки 43.4 млн. лв. за онколекарства касата е дала 245.9 млн. лв. Разходите на касата за медикаменти общо възлизат на над 27% от всички и непрекъснато се увеличават. Основната причина за това е навлизането на нови молекули, застаряването на населението и липсата на адекватна контрол, което води до полипрагмазия.

Като цяло разходите за здравноосигурителни плащания на касата са по-малки от тези през 2014 г., показва още отчетът. Общественият фонд е дал с 113.59 млн. лв. по-малко пари за лечение, отколкото през 2014 г. Сред икономиите освен парите на болниците са и плащания към чужди клиники в размер на 33.8 млн. лв. за лечение на българи зад граница. Също така касата е реализирала спестявания от отлагането на суми към аптеките в размер на 13.7 млн. лв. за ноември.

Касата пред дефицит за 2016 г

 

През тази година болниците отново са с твърди лимити, но парите на касата може да не стигнат. За първите пет месеца на годината - от януари до май, клиниките са усвоили 600 млн. лв. от 1.3 млрд., които им се полагат без разпределението на парите от резерва. Това показва отчетът на НЗОК за 2016 г. Очаква се от 316-те млн. лв. в резерва, 200 да отидат при клиниките, за да им се плати годината. Останалите пари обаче няма да стигнат, за да се доплати за медикаментите и да се реализира обещаното увеличение на извънболничната помощ. Бюджетът на касата за лекарства без пари от резерва е 749 млн. лв., а към края на май фондът вече е изплатил 397 млн. Това означава, че реалният разход за годината ще е над 900 млн. лв. и на касата ще й бъде трудно да смогне с финансирането дори след връщането на отстъпките от фармабранша.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ