Отчет

С 4% намалели пациентите в болниците за година

11-07-2016 19:26
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 4% намалели пациентите в болниците за година НЗОК приключила 2015 г. на плюс заради икономии в лекарствата и клиниките
За първи път от години здравната каса се похвали, че е приключила бюджета си на "плюс". Положителен финансов резултат от 7.3 млн. лв. декларира фондът в отчета си за 2015 г., който прие на последното си заседание Правителството. Зaтова рещихме да видим какво се крие зад цифрите.

Общо НЗОК е похарчила 3.12 млрд., а приходите й са били 3.13 млрд. лв. Положителното салдо обаче е за сметка на милиони левове, които не са платени за лечение и медикаменти, показват цифрите в отчета на Касата за2015.

С 4.2% са намалели хоспитализациите през миналата година в болниците, а парите на клиниките – с 4.9%, в сравнение с 2014 г. Причината е в налагането на твърди лимити, които не позволяваха на болниците да лекуват всички желаещи пациенти, както и непризнаването на надлимитната им дейност от касата. Над 1.5 млрд. лв. е платил фондът на болниците през 2015, което е със 79.3 млн. по-малко в сравнение с 2014 г, отчитат от касата. В същото време фондът не е признал и платил на болниците дейност за над 53 млн. лв., тъй като това лечение е надхвърляло месечните им лимити, показва отчетът. Според документа намаление има и в провеждането на високоспециализирани медицински дейности, каквито са сцинтиграфията на кости, щитовидна жлеза и др. за сметка на това от касата отчитат увеличение на хрониохемодиализата с 18 хил. процедури и на интензивното лечение с механична вентилация - с 12 хил. процедури, които се заплащат извън месечните лимити. За сметка на това има спад при интензивното лечение без механична вентилация с 11.7 хил. процедури. Въпреки понижението на парите за болници, те остават най-голямото перо в бюджета на касата, заемайки над 48% от плащанията. Една от причините за това е големият брой на клиниките у нас и генерирането на свръхпредлагане на услуги, смятат от касата. Нарастването на договорните партньори за болнична помощ на касата обаче не спира. През миналата година те е имало 11 нови клиники, отчитат от фонда.

Вместо орязването на парите за болниците, от НЗОК са дали повече средства за джипита, специалисти и медикаменти. Малко над 185 млн. лв. или с 3.7% повече в сравнение с 2014 г. са парите общопрактикуващите медици. При специалистите касата е дала над 204 млн. лв. или с 6.5 млн. лв. и 9 хил. дейности повече в сравнение с 2014 г.

Най-голямо обаче е увеличението за лекарства. С 8% по-високи са средствата за медикаменти за домашно лечение в сравнение с 2014 г., а ръстът в онкопродуктите е 16%. Над 641 млн. лв. е са били харчовете за лекарствата в аптеките, но фирмите върнаха като отстъпки 43.4 млн. лв. за онколекарства касата е дала 245.9 млн. лв. Разходите на касата за медикаменти общо възлизат на над 27% от всички и непрекъснато се увеличават. Основната причина за това е навлизането на нови молекули, застаряването на населението и липсата на адекватна контрол, което води до полипрагмазия.

Като цяло разходите за здравноосигурителни плащания на касата са по-малки от тези през 2014 г., показва още отчетът. Общественият фонд е дал с 113.59 млн. лв. по-малко пари за лечение, отколкото през 2014 г. Сред икономиите освен парите на болниците са и плащания към чужди клиники в размер на 33.8 млн. лв. за лечение на българи зад граница. Също така касата е реализирала спестявания от отлагането на суми към аптеките в размер на 13.7 млн. лв. за ноември.

Касата пред дефицит за 2016 г

 

През тази година болниците отново са с твърди лимити, но парите на касата може да не стигнат. За първите пет месеца на годината - от януари до май, клиниките са усвоили 600 млн. лв. от 1.3 млрд., които им се полагат без разпределението на парите от резерва. Това показва отчетът на НЗОК за 2016 г. Очаква се от 316-те млн. лв. в резерва, 200 да отидат при клиниките, за да им се плати годината. Останалите пари обаче няма да стигнат, за да се доплати за медикаментите и да се реализира обещаното увеличение на извънболничната помощ. Бюджетът на касата за лекарства без пари от резерва е 749 млн. лв., а към края на май фондът вече е изплатил 397 млн. Това означава, че реалният разход за годината ще е над 900 млн. лв. и на касата ще й бъде трудно да смогне с финансирането дори след връщането на отстъпките от фармабранша.Искат отчет от д-р Дечев за контрола

Искат отчет от д-р Дечев за контрола

НС настоява управителят на НЗОК да предложи мерки за подобряване ефективността от проверките
Специализациите по дентална медицина проблемни

Специализациите по дентална медицина проблемни

Това отчитат от МЗ, като допълват, че проблем се наблюдава и при специалността по обща медицина
Нова наредба ще утвърди всички стандарти

Нова наредба ще утвърди всички стандарти

До момента са обнародвани медицински стандарта по 7 специалности
Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

В психиатричните клиники за малчугани се чака с месеци за преглед, предупредиха лекари
61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

Близо 26 хил. умират от заболяването, съобщиха експертите при откриването на Световната седмица за борба със заболяването в НС
Военен хеликоптер транспортира родилка

Военен хеликоптер транспортира родилка

Става дума за 35 годишна родилка, която е с опасност за живота
Увеличени заплати в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Увеличени заплати в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

От 1 януари 2020г. трудовите възнаграждения на всички служители в болницата скачат с 10 на сто
Хирургията е най-желаната специалност

Хирургията е най-желаната специалност

Това сочи анкета за най-желаните специалности за младите лекари от Випуск 2019 година на МУ- София
Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

Обсъждат по-ефективен контрол от НЗОК

До края на февруари, болниците ще се отчитат по стария НРД, очаква се новият да бъде обнародван в петък
Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Искат увеличение на КП за лицеви аномалии

Отделението по пластична хирургия в „Св. Георги" предлага да стане национален център
1 2 3 4 5 ... 200 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020