Отчет

С 4% намалели пациентите в болниците за година

11-07-2016 19:26
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 4% намалели пациентите в болниците за година НЗОК приключила 2015 г. на плюс заради икономии в лекарствата и клиниките
За първи път от години здравната каса се похвали, че е приключила бюджета си на "плюс". Положителен финансов резултат от 7.3 млн. лв. декларира фондът в отчета си за 2015 г., който прие на последното си заседание Правителството. Зaтова рещихме да видим какво се крие зад цифрите.

Общо НЗОК е похарчила 3.12 млрд., а приходите й са били 3.13 млрд. лв. Положителното салдо обаче е за сметка на милиони левове, които не са платени за лечение и медикаменти, показват цифрите в отчета на Касата за2015.

С 4.2% са намалели хоспитализациите през миналата година в болниците, а парите на клиниките – с 4.9%, в сравнение с 2014 г. Причината е в налагането на твърди лимити, които не позволяваха на болниците да лекуват всички желаещи пациенти, както и непризнаването на надлимитната им дейност от касата. Над 1.5 млрд. лв. е платил фондът на болниците през 2015, което е със 79.3 млн. по-малко в сравнение с 2014 г, отчитат от касата. В същото време фондът не е признал и платил на болниците дейност за над 53 млн. лв., тъй като това лечение е надхвърляло месечните им лимити, показва отчетът. Според документа намаление има и в провеждането на високоспециализирани медицински дейности, каквито са сцинтиграфията на кости, щитовидна жлеза и др. за сметка на това от касата отчитат увеличение на хрониохемодиализата с 18 хил. процедури и на интензивното лечение с механична вентилация - с 12 хил. процедури, които се заплащат извън месечните лимити. За сметка на това има спад при интензивното лечение без механична вентилация с 11.7 хил. процедури. Въпреки понижението на парите за болници, те остават най-голямото перо в бюджета на касата, заемайки над 48% от плащанията. Една от причините за това е големият брой на клиниките у нас и генерирането на свръхпредлагане на услуги, смятат от касата. Нарастването на договорните партньори за болнична помощ на касата обаче не спира. През миналата година те е имало 11 нови клиники, отчитат от фонда.

Вместо орязването на парите за болниците, от НЗОК са дали повече средства за джипита, специалисти и медикаменти. Малко над 185 млн. лв. или с 3.7% повече в сравнение с 2014 г. са парите общопрактикуващите медици. При специалистите касата е дала над 204 млн. лв. или с 6.5 млн. лв. и 9 хил. дейности повече в сравнение с 2014 г.

Най-голямо обаче е увеличението за лекарства. С 8% по-високи са средствата за медикаменти за домашно лечение в сравнение с 2014 г., а ръстът в онкопродуктите е 16%. Над 641 млн. лв. е са били харчовете за лекарствата в аптеките, но фирмите върнаха като отстъпки 43.4 млн. лв. за онколекарства касата е дала 245.9 млн. лв. Разходите на касата за медикаменти общо възлизат на над 27% от всички и непрекъснато се увеличават. Основната причина за това е навлизането на нови молекули, застаряването на населението и липсата на адекватна контрол, което води до полипрагмазия.

Като цяло разходите за здравноосигурителни плащания на касата са по-малки от тези през 2014 г., показва още отчетът. Общественият фонд е дал с 113.59 млн. лв. по-малко пари за лечение, отколкото през 2014 г. Сред икономиите освен парите на болниците са и плащания към чужди клиники в размер на 33.8 млн. лв. за лечение на българи зад граница. Също така касата е реализирала спестявания от отлагането на суми към аптеките в размер на 13.7 млн. лв. за ноември.

Касата пред дефицит за 2016 г

 

През тази година болниците отново са с твърди лимити, но парите на касата може да не стигнат. За първите пет месеца на годината - от януари до май, клиниките са усвоили 600 млн. лв. от 1.3 млрд., които им се полагат без разпределението на парите от резерва. Това показва отчетът на НЗОК за 2016 г. Очаква се от 316-те млн. лв. в резерва, 200 да отидат при клиниките, за да им се плати годината. Останалите пари обаче няма да стигнат, за да се доплати за медикаментите и да се реализира обещаното увеличение на извънболничната помощ. Бюджетът на касата за лекарства без пари от резерва е 749 млн. лв., а към края на май фондът вече е изплатил 397 млн. Това означава, че реалният разход за годината ще е над 900 млн. лв. и на касата ще й бъде трудно да смогне с финансирането дори след връщането на отстъпките от фармабранша.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Ангелов се отказа от реформа

Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

БЛС срещу е-контрола в анекса

БЛС срещу е-контрола в анекса

От съсловната организация подкрепят отпускането на повече средства, но искат отлагане на електронното отчитане

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

1 2 3 4 5 ... 223 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020