Психология

Секс за първи път – голямата крачка

16-05-2018 13:43
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Секс за първи път – голямата крачкаМладите хора трябва да се научат да не предприемат стъпки само, защото „всички вече са го правили“, казва Наталия Кобилкина
Учениците завършват училище, предстоят абитуриенските балове, лятото е на прага. Щастливите емоции са предпоставка за луди влюбвания и, разбира се, много секс. Кога обаче е нормално да направим първата крачка, има ли определена възраст или всичко зависи от вътрешното чувство, разговаряме със сексолога Наталия Кобилкина.
Загубата на девствеността не е нещо, което може да се планира с точност. „Важното е да го усетиш вътрешно, да знаеш, че си готов или готова на тази крачка. Това е момент, който ще помниш цял живот. Има деца, които изпитват необходимостта и осъзнават какво правят още на 15 години, има такива на 20, дори такива, които пристъпват към това доста по-късно. Много е индивидуално. Важна е психическата зрялост. Едно момиче или момче може да се впусне в това начинание, когато има ясен отговор на чувствата си, знае че може да се справя сам или сама, не прехвърля отговорността, а поема тежестта на действията си“, казва Наталия.

Много момичета и момчета смятат, че вечерта на бала е Денят на първия секс, ако до този момент не са загубили девствеността си. В градската митология това е почти задължително. Според сексоложката обаче подобна крачка по въздествие на приятелски натиск или външно мнение е изключително погрешна.

„Стартираме безплатен проект за деца, с които ще работим върху социалните им умения – как да комуникират с другия пол, как да ухажват, как да изграждат отношения без да обиждат, да притесняват обекта на своите чувства. Важно е още от малки – 15-16-годишни момчетата да знаят как да се държат като истински мъже, а момичетата – като истински жени“,  допълва Наталия.


Визитка

Наталия Кобилкина е клиничен психолог, семеен терапевт, сексолог и е завършила психология на бизнеса. Ту е магистър по НЛП, Ериксонов хипнотерапевт и водеща на семейни констелации на френската школа на Идрис Лаор. Наталия е обучавана от водещи учители от Русия, Европа и Америка. Работила 5 години като бизнес-треньор, HR-мениджър в Cosmopolitan, Top Gear, Men′s Health и личен консултант по управление на персонал на мениджъри на световни компании. Преди 8 години напуска сферата на бизнеса и отваря собствена компания Happy Woman Academy.

Мама и татко

 
Това обаче оказва се в днешно време никак не е лесно. Стандартите са изкривени и все повече в обществото ролите се разменят. „Нормално е на определена възраст ученикът да изпитва нагон. Тогава има милувки, целувки. Не бива да се притесняваме от това. При всеки обаче е различно. Няма критерий за възраст“, казва още тя. Тук обаче идва ключовата роля на родителите. Според сексоложката въпреки широко разпространената практика майката или бащата да обяснят в подробности сексуалните преживявания, това не е препоръчително. Натилия съветва това да го направи по-голяма сестра, брат или дори психолог, терапевт. Когато младите хора разговарят на тема „секс“ често се притесняват, не могат да зададат всички въпроси, които ги вълнуват. Същото се случва и с родителите. В повечето случай те просто маркират темата. „Майката и бащата могат да помогнат на този етап от развитието на детето като показват любовта помежду си. Жената да е добра, да знае как да зарадва своя мъж, той от своя страна да се грижи за нея, да й дава всичко, от което се нуждае. Тук говорим за нежност, за уважение, за дълбоки чувства. По този начин родителите най-добре могат да предадат своя опит на децата си.

 

Никога не е късно


Колкото по-рано загубиш девствеността си, толкова по-отворен и готин се чувстваш. Ако закъснееш пък, влизаш в групата на задръстеняците. Така ли е обаче в действителност. „Младите хора трябва да се научат да не се влияят от мнението на околните, да не предприемат стъпки само, защото „всички вече са го правили“. Това не е състезание. Трябва да си готов, да имаш подходящ партньор, да знаеш какви са последствията от секса. Какво от това, че съучениците или състудентите ти имат други виждания на нещата. Сексът е нещо интимно и прекалено лично. За съжаление много от тийнейджърите се влияят предимно от мнението на другите около тях. Те нямат достатъчно добро самочувствие, за да се изправят и да защитят избора си. Именно това е едно от нещата, които ще се опитаме да научим младежите. Това е и работата на родителите. Моят съвет е - правете го така, както сте решили, когато сте решили. Следвайте максимата: Аз съм си аз, другите са други. Само вие знаете кое е най-доброто“, съветва Натилия.

Първият секс, първата любов

Според сексоложката да загубиш девствеността си в първата брачна нощ е съвсем естествено. „Има много бракове, които са започнали така. Партньорите никога не са били с друг човек и са щастливи. Трябва да избягаме от клишето, че сексът с един и същи партньор е скучен. Загубата на дествеността не винаги е само лъст и нагон. В много случаи тя е породена от силни чувства, които се запазват дълги години“, казва още тя.

 

Прекалено срамежлив? Няма такова нещо


Ако се чудите дали някой ви харесва, направете първата крачка като му се усмихнете, задържите погледа си. Жените са по-обиграни и знаят какво да правят. Изследванията показват, че най-добрият начин за привличане на вниманието на един мъж е като дамат го погледне в очите, задържи погледа си за няколко секунди, след това го отмести и накрая сведе очи. Този сигнал обаче не винаги се осъзнава от мъжа и е необходимо дамата да го повтори два, дори три пъти. Специалистите казват, че ако докато гледате някой леко, почти незабележимо повдигнете вежди и отворите широко очи, без съмнение ще ви забележат.
„Ако момчето е прекалено срамежливо, момичето трябва да направи първата крачка – да му се усмихне, да отиде при него, да му покаже по фин начин, че го харесва, дори да го покани на кафе или разходка. Има мъже, които се страхуват да се приближат до обекта на своята любов, защото не знаят какво ще последва. В някои от случаите се налага момичето да е по-агресивно, за да го хване.
Спомням си една интересна история. Бях завършила училище, омъжена, живеех в България, когато по някаква случайност срещам мой съученик. Той винаги седеше на чина зад мен. В разговора ми каза: „През всички тези години, докато бяхме в училище аз съм те обичал. Фантазирах си как ще се оженим, ще имаме деца, ще живеем заедно, ще бъдем щастливи.“ Шокирах се, защото той никога не направи и малка крачка към мен. Дори не ме беше канил на танц. Как можех да разбера неговия интерес? Отвърнах му – „Но, ти никога не ми показа, че имаш чувства към мен“, а той отвърна, че се е страхувал, че ще му откажа или ще го отблъсна. Мислех си, че е направил грешка, защото дори не се беше опитал. Днес не знам как бих реагирала на неговото обяснение в любов, но нищо не се знае. Може би щяхме да сме заедно, той беше добро момче, интелигентно, но срамежливо. В практиката си съм чувала много такива истории. За жалост никой не печели от тях. Ако човек има интерес към представител на другия пол, нека го покаже, дори с дребни крачки, поглед, усмивка, каквото и да е. Така ще вдъхнем увереност на обекта на нашата любов“, съветва още Наталия.
Зъбното здраве на майката и бебето

Зъбното здраве на майката и бебето

Какви са възможностите и правилата за зъболечение при бременната жена? Кога в този важен период е възможно да посещава зъболекар и има ли рискове? Отговаря д-р Евелина Перчинска.
Паник атаката не е болест, а симптом

Паник атаката не е болест, а симптом

Задух, сърцебиене, световъртеж, придружени от неописуем страх от неизвестното. Симптомите на паник атаките са много и обикновено са неизбежни. Как да се справим, попитахме д-р Велислава Донкина.
Очните алергии са опасни за зрението

Очните алергии са опасни за зрението

Окото е може би най-атакуваният орган. Очите ни доставят радостта от красотата на пролетта и лятото, но стават жертва и на множество алергени. Как са пазим зрението си, разказва д-р Бисера Самсонова.
Ранният скрининг пази майката и бебето

Ранният скрининг пази майката и бебето

Знаем ли какво е фетална медицина и как помага за здравето на новородените още докато са в утробата? Потърсихме отговора от специалиста д-р Мария Янкова.
Важно е какво дишаме

Важно е какво дишаме

Белият дроб се влияе не от пиковите, а от целогодишното замърсяване на въздуха около нас, предупреждават специалистите. Как да се пазим здрави, въпреки мръсния въздух, попитахме д-р Александър Симидчиев. 
Лековитата сила на кристалите

Лековитата сила на кристалите

През последните години алтернативните начини на лечение навлизат все повече в ежедневието ни. За кристалотерапията и традиционната китайска медицина, разговаряме с терапевта Дарина Димова.
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Човечността има лице - твоето

Човечността има лице - твоето

Приключи кампанията "Повече българчета за България". Представяме ви историите на няколко майки, с които кръгът на човечност стана по-голям и по-смислен. Радина. Юлия. Росица.
Хрущял „назаем“ от коляното за глезена

Хрущял „назаем“ от коляното за глезена

Износеният хрущял може да се превърне в проблем както за млади, така и за стари. Защо повечето килограми и липсата на мускули са сред рисковите фактори за износването, разказва д-р Михаил Вулджев.
Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 5 ... 25 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2018