Акушерство и гинекология

Ранният скрининг пази майката и бебето

14-05-2018 12:26
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Ранният скрининг пази майката и бебето Можем да разпознаем около 80% от бременните, които ще имат усложнена бременност с високо кръвно, казва д-р Мария Янкова
Третият международен конгрес по майчино-фетална медицина ще се проведе между 18-ти и 20-ти май в Боровец. Той се организира от Асоциацията по майчино-фетална медицина с цел да събере на едно място специалисти от всички области на медицината, ангажирани с майчиното и детско здраве. Как световните постижения намират приложение у нас, на каква помощ могат да разчитат българските майки? Потърсихме отговорите от акушер-гинеколога, специалист по фетална медицина и председател на асоциацията д-р Мария Янкова.
Зад понятието „фетална медицина” стоят всички изследвания за откриване или отхвърляне на вродени хромозомни заболявания, както и на хипертонични усложнения на бременността. “Феталната медицина се занимава с патологията на бременността като цяло и се реализира чрез разнообразен набор от изследвания, диагностични и терапевтични процедури с крайната цел – здрава майка и здрав плод. В най-обобщен порядък това е областта от медицината, посветена на бременната жена и нейното дете”, пояснява д-р Янкова.

Съвременната фетална медицина цели на възможно най-ранен етап да разграничи

 

нормалните бременности от тези с риск.

 

“Проследяването претърпя много бурно развитие. Като върнем лентата назад виждаме, че преди бременността наистина се проследяваше с по-елементарни диагностични средства. Дори ехографията не беше сред популярните методи за диагностика. Правеха се измервания на кръвното налягане, на обиколката на корема на жената, елементарни лабораторни изследвания”, разказва експертът.

Към днешна дата специалистите могат да дадат много точна оценка на това дали една бременност протича с някакви усложнения, дори те все още да не са намерили своя клиничен израз. “Това означава, че ние можем да ги предвидим и да ги профилактираме. Скринингът за Синдром на Даун и други хромозомни дефекти, който е в първия триместър, се наложи като “златен стандарт” на скрининг. Също така Хорионбиосията и Амниоцинтезата, като диагностични, генетични изследвания за високорисковите бременности. Тези изследвания преди се правеха много късно - към 18-20-та гестационна седмица. Сега ги правим в 11-та 13-та г.с. Тоест, семействата, които имат лошия шанс бременността да е с непоправим дефект, получават тази информация много по-рано. Това е изключително постижение, тъй като могат да се вземат

Визитка

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по Фетална медицина,

председател на Управителния съвет и съучредител на Асоциацията по Майчино-Фетална Медицина. Завършила е медицина в София през 2001 г., а през 2006-а придобива специалност по Акушерство и гинекология. Има магистратура по Здравен мениджмънт от 2004 г. Ученик е на проф. Кипрос Николаидес – ръководител на водещата в световен план Фондация по Фетална медицина към King′s College Hospital в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, феталната ехокардиография, инвазивната диагностика, скрининг на бременността, доплерова диагностика. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ „Св. Петка", а от 2011 г. е асистент в Катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет и в УМБАЛ „Лозенец". През 2016 г. защитава докторантура към Катедра „Превантивна медицина" на Факултета по обществено здраве в МУ-София.

 

решения за прекъсване на бременността

 

и това да остане без последствия за майката и нейните следващи бременности, които могат да протекат напълно успешно”, акценитира д-р Мария Янкова.

На разположение вече е и вътреутробната хирургия. При двуплодна бременност на еднояйчни близнаци, например, където рискът близнаците да загинат, ако не се разделят плацентите им, беше почти 100%, сега една голяма част от тези бебета могат да бъдат спасени. „Сега можем да разпознаем и около 80% от бременните, които ще имат усложнена бременност с високо кръвно налягане и да вземем мерки много преди тя да е развила тежката клинична картина на хипертония”, допълва специалистът. Хипертонията по време на бременност е една от първопричините за майчина смъртност, а именно прееклампсията - усложнение на бременността, което може да доведе до фатален изход за майката и за плода. Препоръчва се тези изследвания да се осъществят от специалист по фетална медицина или поне акушер-гинеколог, който има допълнителна квалификация в тази област, съветва д-р Янкова.

”Бих казала с голямо задоволство, че все по-рядко се сблъскваме с жени с тежки усложнения на бременността, тъй като те обикновено директно отиват към болничните заведения. По-често работим с жени, които

 

съзнателно търсят тези изследвания,

 

за да могат да имат по-голямо спокойствие през бременността”, коментира д-р Янкова.

По думите й най-голямото постижение на колегите й е, че през последните 10-15 г. са успели да формират нов мироглед, не само по отношение на чистата медицина и съвременните средства за диагностика на бременността, но и за това с какъв морал и отговорност трябва да се отнасят към бременните, за да подобрят ситуацията в собствената си страна. „Част от основателите на Асоциацията по Майчино-фетална медицина сме възпитаници на школата на King’s College Hospital, Фондацията по фетална медицина на професор Кипрос Николаидес. И когато всеки един от нас се прибра от Лондон, обединихме усилията си, за да се включим активно в осъвременяването на феталната медицина в България. Скринингът, който въведохме - скринингът на професор Николаидес, е много безопасен за жените с нормална бременност. Старият биохимичен скрининг беше доста несъвършен, защото даваше доста фалшиво положителни резултати. В резултат много жени с нормални бременности получаваха висок риск и преминаваха ненужни амниоцинтези. Ние намалихме този брой на ненужни интервенции и продължаваме да работим в тази посока”, разказва д-р Янкова.

Разбира се, положителните промени не могат да се случат без участието на зоконотворците и без достигането до общ консенсус в гилдията по акушерство и гинекология. „За нас е важно в първия триместър

 

скринингът да стане задължителен.

 

Да разчитаме на национален скрининг за хромозомни заболявания в цялата страна”, категорична е д-р Янкова. В момента подобни изследвания се правят на 60-70% от всички бременни, но специалистите настояват те обхванат абсолютно всички бременни. „При проследяването на бременност с усложнения нещата са добре устроени. имаме специализирани клиники, в които има много добри условия, но ако искаме тези усложнения да бъдат профилактирани по-рано, бихме могли да допринесем с промени в нормативната уредба”, споделя специалистът.

Според д-р Янкова друга пречка пред по-сериозния скрининг на бременните е, че здравната каса в момента не покрива специализираните изследвания по време на бременност с малки изключения - само на двойките, които вече са имали бременности с генетични проблеми. При тях има реимбурсиране на изследвания при следваща бременност. Но конкретно по отношение на масовия скрининг за хромозомни заболявания, жените сами търсят къде и при кого да направят това изследване и се съветват или с проследяващите акушер-гинеколози, или търсят информация в интернет, или чрез свои познати, които вече са минали през тези изследвания, разказва д-р Янкова. За съжаление на този етап няма регулация, която да насочва и още при диагностицирането на ранна бременност жената да знае къде, в какъв срок и какво трябва да направи. "Това е съществен момент. Не само да се промени нормативната уредба и законите, но също и да има подготвени хора, които реално да помогнат за реализирането на тези наредби", категорична е д-р Янкова.

 

III Международен конгрес по Майчино-Фетална Медицина

Най-голямото име, което ще бъде гост на форума, е проф. Кипрос Николаидес, който ще разкаже какво се случва в момента в областта на феталната медицина в глобален план. Аудиторията ще посрещне и българския проф. Цветомир Луканов, който е ръководител на Катедра по Неонатална кардиохирургия в Хайделберг. Той работи с децата, които се раждат със сърдечен дефект и имат нужда от спешна интервенция, която е доста специфична област в кардиохирургията. Ще присъства и проф. Мария Миланова, ръководител на Катедра „Кардиология" в „Пирогов", където се проследяват жените с високо кръвно. Д-р Радка Масларска, началник на Неонатологично отделение в болница „Токуда" ще говори за деца, които се раждат преждевременно или след хирургични и интраутробни интервенции. Какви са най-новите генетични изследвания пък ще коментира проф. Алексей Савов от Национална генетична лаборатория към "Майчин дом".

„Имаме много добри приятелски контакти с професори в европейски клиники и някои от тях също ще бъдат наши гости. Професор Никола Персико от Милано ще изнесе лекция за феталната хирургия. Ще дойде професор Ранджит Аколекар , който си сътрудничи с професор Николаидес, за да сподели изводите от най-големите проучвания, които те са провели заедно в последната година. В непрекъснат контакт сме и с колеги от съседните държави - Гърция, Македония, Румъния. Проф. Никола Персико например е идвал няколко пъти в България, за да съдейства за интраутробна хирургия", допълва д-р Янкова.

„Последно бих искала да добавя с какво сме променили или помогнали на развитието на феталната медицина в България. Ние самите обучихме колеги, помогнахме за тяхната квалификация. Благодарение на нашите усилия увеличихме квалификацията и броя на хората, които реално работят медицина на високо ниво в тази област и отговарят на всички европейски стандарти в областта", споделя специалистът.Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

Бъбречните заболявания са страшни, когато не болят

На 14 март отбелязваме Международния ден за борба с бъбречните болести. Какви са най-честите усложнения, какво е лечението и колко е важна профилактиката, попитахме доц. Атанас Кундурджиев.
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Диети и лекарства отключват порфирията

Диети и лекарства отключват порфирията

В седмицата на редките болести, решихме да ви разкажем малко повече за една от тях – порфирията. Какво представлява тя, как се диагностицира, лекува ли се, колко е опасна, попитахме доц. Анета Иванова.

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието не е безобидно, идете на лекар

Главоболието е симптом, от който често хората се оплакват. Какво стои зад тази болка, какво стои зад нея и как да подходим, разказва д-р Александър Гиритлиев, началник на отделението по неврология в УМБАЛ-Пловдив.
Епилепсията е цяла палитра от заболявания

Епилепсията е цяла палитра от заболявания

В момента се оптиваме да въвеждаме методи, които не са налице в много от страните по света, каза доц. Красимир Минкин, неврохирург в столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Емболизация на простатата маха катетри

Емболизация на простатата маха катетри

Как иновативна процедура с впръскване на запушващи микросфери в кръвоносните съдове на простатата помага на възрастни пациенти да се освободят от неудобството, разказва д-р Борислав Борисов от болница "Тракия"

Хепатитът е агресивен при възрастните

Хепатитът е агресивен при възрастните

В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, за да ни разкаже повече за коварните вируси.
Анаболите са бич за сексуалното здраве

Анаболите са бич за сексуалното здраве

Диагнозата еректилна дисфункция е често срещана у нас. Защо е така и кога трябва да потърсите помощ, разказва специалистът по урология и андрология д-р Александър Заимов.
Ще изследваме депресиите при лекарите

Ще изследваме депресиите при лекарите

Хората с психически заболявания се увеличават в цял свят. В същото време от ключово значение са условията в клиниките и комплексното лечение. Каква е ситуацията у нас, какво се случва с болниците, попитахме проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в "Александровска" болница.
Увеличават се бронхиалните астми

Увеличават се бронхиалните астми

Със застудяването на времето дихателните пътища стават по-уязвими. За кои белодробни болести трябва да бъдем особено бдителни, попитахме д-р Радка Александрова. 
1 2 3 4 5 ... 30 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли държавните болници да са търговски дружества?

Март 2019