Навици

Бездимните цигари - модерни, но вредни

11-05-2018 08:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
 Бездимните цигари - модерни, но вредни Алтернативните продукти не са безопасни и трябва да имат същата регулация, както традиционните тютюневи продукти, казва Патриша Ламбърт
Традиционната цигара вече има много заместители, кои от кои по-модерни. Пристрастените пушачи често прибягват до тях в борбата да преодолеят зависимостта си или поне да намалят вредата за здравето си. Доколко обаче алтернативните продукти могат да подпомогнат този процес, безопасни ли са и как законите трябва да се "отнасят" към тях. Затова разказва Патриша Ламбърт, директор на Международния правен консорциум. Тя беше на посещение в София със специална лекция, посветена на темата.
Нова мода за пушачите залива пазара. Алтернативни и привлекателни продукти под формата на различни лъскави устройства заместват традиционните цигари, с претенцията, че са по–безвредни. Те обаче не са безопасни и имат нужда от същата регулация и ограничения каквато важат и за традиционните цигари – по отношение на реклама, акцизи, такси и забрана на ползването им в закрити помещения. Този послание отправи Патриша Ламбърт по време на визитата си у нас.

 

„Тютюневата индустрия се движи

 

с големи темпове напред и ние трябва да реагираме също толкова бързо, за да се справим с това", призова тя.

Новите продукти са характерни с това, че се нагряват, но не изгарят и не отделят дим, а производителите им изтъкват, че са по – безвредни и щадящи здравето ни. Патриша Ламбърт обаче е категорична, че тази теза трябва да се постави под въпрос. Тя сравни традиционните цигари и алтернативите продукти с цяла и половин чаша отрова и заяви, че новите продукти са рискови и също могат да ни разболеят. „Това е бъдеще без дим, но не и без тютюн", категорична е тя. За нея се води агресивна и мощна рекламна кампания на новите продукти, които могат да „зарибят" дори и непушачите, лансирайки внушението, че не причиняват вреда за здравето. „Това е много опасно, означава, че точно този продукт се възприема като нещо нормално и обичайно", заяви тя.

Патриша Ламбърт, директор на Международния правен консорциум

В момента има много нашумели алтерантивни продукти на цигарите като IQOS на тютюневата компания Philip Morris. Те обаче съвсем не са безопасни, както производителите им се опитват да обясняват. Дизайнът им наподобява този на айфона и айпада, като това подсъзнателно внушава на мозъка ни, че устройството е нещо впечатляващо.

„Ако искаш да откажеш някого от тютюна,


няма да създадеш толкова привлекателен и красив на външен вид продукт, а ще помогнеш на хората да избегнат вредата. По този начин всъщност се привличат нови хора, някои от които ще са деца. И дори сега младите хора да не могат да си позволят тези продукти, те ще продължават да изглеждат толкова привлекателно и ще дойде момент, в който вместо нови кецове за 300 долара, те ще си пожелаят алтернативна цигара", коментира още Патриша Ламбърт.

Изобретението на Philip Моrris няма нищо общо с познатите електрoнни цигари, пушачът отново пуши тютюн, обработен по специална технология. Той е част от нагреваемия стик, който се слага в устройството. По време на пушенете се поддържа температура, която е достатъчно висока, за да отделя тютюн, но не и пушек. Нагряването е при температура под 350 градуса, като при стандартните цигари то надвишава 600 градуса, но крайният ефект е нездравословен.

С цел популяризирането на новите цигари се води и агресивна рекламна кампания, като продуктът се промотира на концерти, фестивали и масови събития в различни държави по света, като основен таргет са младите хора.

 

Агресивни кампании се водят и в социалните мрежи

 

като Facebook и Instagram. Повечето държави, в които може да се намерят новите продукти са в Европа. Иновативациите все още не са стъпили на пазара в САЩ и Канада, а в Австралия били забранени, разказа още Патриша Ламбърт. Цитирайки стратегията на Philip Morris тя каза, че компанията не иска да нарича тези продукти тютюневи или никотинови, а ниско – рискови.

Подобен продукт е пуснал и друг тютюнев гигант – British American Tobacco, който наподобява касета, в която се поставя на тютюнев стик. Japan Tobacco пък предлага Ploom Tech. Устройството прилича на писалка. То работи по различен принцип, защото изпарява течност, преминаваща през тютюневи капсули с различен аромат, наподобяващи капсули за кафе и също не е безвредно. 

Патриша Ламбърт апелира политиците и адвокатите на различните държави съвестно и внимателно да разгледат всички правни рамки и да третират алтернативните продукти със същите регулации както и цигарите. Тя призова да не се поддават на внушението, че новите продукти са по-безвредни и да не приемат закони, с които да ги промотират.

Новите цигари в моловете у нас

 

Новите цигари  вече могат да се намерят в 3-4 мола в страната, разказа д-р Маша Гаврилова от сдружение „България без дим". В магазините консултантите отделяли по 30–40 минути, за да представят продукта на клиентите, допълва тя. Проблемът е, че в тях се съдържа както тютюн, така и никотин, и употребата им чрез устройство също е рискова за здравето. „Това не е средство за отказване на цигари", категорична е Гаврилова.

По думите й сдружението ще преговаря със здравно министерство за поправки в чл. 56 от Закона за здравето, така че на регулация да подлежат тютюневите и свързаните с тях изделия.

Тя обърна внимание на това, че на новите цигари липсват предупредителните надписи, рисковете от пушенете, както и плашещите снимки, които фигурират на кутиите с цигари.

Тя е категорична, че новите устройства не служат за мисията пушачите да се откажат от вредния навик, а ги насърчават да заменят цигарата с други алтернативи.

 

И целта на всичко това не е здравето на хората,

а финансова печалба за въпросните компании. Тя припомни, че целта на СЗО е да намали консумацията на тютюн в каквато и да е форма и добави, че няма никакви доказателства, че модерните устройства ще понижат употребата.

„И когато видите, че хората се насърчават да използват тези продукти, просто си мислете за половината чаша отрова", каза Патриша Ламбърт.

Различни здрави организации са на двата полюса в отношението си към използването на новите устройства като заместители на традиционната цигара. Така например Кралският колеж на лекарите във Великобритания препоръчва да се насърчава употребата на алтернативните продукти. Основните им мотивите са, че новите устройства значително намаляват риска от вредата за здравето от тютюна, помагат на пристрастените да откажат вредния навик и не водят до пропушване от страна непушачи. На противната позиция са експерти от Испания. Там продажбата на алтернативните продукти се приема по – скоро като заплаха, а не като нещо положително. Комитетът по обществено здраве към Междутериториалния съвет на Националната здравна система на Испания издаде предупреждение относно здравните рискове от употребата на тютюневи изделия с нагряване без. Препоръката е те да не се използват.

 

 
Пушачите намалели с 10%

Пушачите намалели с 10%

МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Искат по-строг контрол на пушенето

Искат по-строг контрол на пушенето

Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция "България без дим"
Момичетата ни-първенци по пушене

Момичетата ни-първенци по пушене

12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето

Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

Нов вид бездимни цигари на пазара

Нов вид бездимни цигари на пазара

Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
СЗО нищи рекламата на цигари

СЗО нищи рекламата на цигари

Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара

Искат въвеждане на такса за пушене в бара

Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала

Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала

Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия

Няма по-лош закон от неприложимия

Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2019