Лица

Успехът да спреш цигарите

04-05-2018 08:00
От една страна се борех с желанието да припаля, от друга трябваше да се откажа от всички неща, които обичам, казва Минко АкимовУспехът да спреш цигарите
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Тютюнопушнето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО) от миналата година. България е на първо място в Европа по брой активни пушачи, като именно цигарите са причина за смъртта на 18 000 българи годишно. Над 2 милиона са нашенците, които пушат и за жалост броят им се увеличава. За пристрастеността към цигарите, за борбата с тях, за проблемите и успехите, разговоряме с един бивш пушач - Минко Акимов.

Минко посяга към цигарите още в училище. Като всяко момче и той иска да е в крак с модата, да не изостава от другите. За съжаление обаче точно като много деца  се пристрастява. Купува кутия след кутия. Вредният навик го преследва и в университета и след това на работа. „Това, с което се занимавах беше много стресиращо. Налагаше ми се да пътувам извън София, водех по десет, двайсет телефонни разговора на ден с клиенти, имах купища отговорности.

Цигарите ме успокояваха

и ми помагаха да се съсредоточа, да избутам още един ден. Всеки, който е пушил знае, че една цигара сутрин с кафето ти отваря очите и те стимулира“, разказва младият мъж. През годините то се е опитвал няколко пъти да се откаже от вредния навик, но за жалост така и не успява.

Малко преди да навърши 30 години той се омъжва за момичето, с което дълги години споделя живота си – Наталия. След сватбата обаче стресът и напрежението се увеличават с отговорностите и купищата промени.

„Не се чувствах добре. Кръвното ми налягане беше високо, задъхвах се, уморявах се лесно. Тялото ми сякаш отказваше да работи нормално. Реших, че съм прекалено млад, за да се тъпча с хапчета и трябва да променя начина си на живот. Цигарите бяха първата крачка“, разказва Минко. Той обаче дори и не подозира колко труден път му предстои.

 

Първите крачки

Визитка

 

Минко Акимов е на 35 години и 12 от тях се занимава с професионално управление на имоти. На 25 е оперативен мениджър на една от водещите пропърти мениджмънт фирми в България. Отговарял е за безпроблемната експлоатация на имоти за стотици милиони евро.

„След като изчетох всички възможни методи за спиране на цигарите, реших, че трява да следвам няколко прости правила, които ще ми помогнат да се справя с никотиновия глад“, разказва той.
Първоначално постепенно намалява цигарите и посяга към тях само в много трудни моменти.  Изкушението обаче е голямо.
След няколко седмична борба Минко разбира, че ще има нужда от помощ и прибягва до заместители на никотина. Изследванията сочат, че седем секунди, след като човек вдиша цигарения дим, той бавно навлиза в белите му дробове и оттам се освобождават химични вещества в мозъка, които активират различни нервни центрове. Именно това е моментът, към който човек се пристрастява. Доказано е, че колкото повече пуши човек, толкова по-лесно мозъкът му създава „никотинови центрове“, които засилват желанието да припали цигара. „Бях свикнал с ежедневните дози никотин и буквално изпаднах в абстиненция – бях уморен, нервен, стресиран. Пробвах няколко заместители – лепенки, друг вид цигари. Но нищо не помогна. Затова реших, че изходът е в хапчетата. Консултирах се със специалист и започнах да ги пия. Ден след ден, час след час тялото ми се прочистваше от никотина, а мозъкът ми вече не искаше така отчаяно да запаля цигара“, разказва Минко.
Приятели го посъветвали да промени дневния си режим. „Знаех, че пуша, когато съм под стрес и напрежение, когато чакам някъде или на чашка с приятели. Опитах се да избягвам именно тези ситуации. Разбира се, когато ежедневието те притиска не е лесно, но все пак ако си последователен и знаеш защо го правиш, нещата се получават.


Куп пастички и тортички


Като всеки пушач обаче и Минко започва да запълва празнината от цигарите със сладки неща. Гладът, който го преследва още от началото е ужасен. Постепенно без дори да усети качва десетина килограма. Това обаче не го демотивира, дори напротив. „Реших да си купя фитнес уреди и да започна редовно да тренирам. Килограми не се свалят лесно, особено когато са следствие на спирането на цигарите. Хем се отказах от пушенето, хем трябваше да спазвам стриктен хранителен режим и да спортувам. Осъзнах обаче, че ако го правя за удоволствие като разтоварване, не ми беше толкова тежко. Направих си собствена програма и ден след ден я следвах“, допълва младият мъж.

В продължение на месеци той се отказва от всичко сладко, бялото брашно, всякакви въглехидрати. Започва да консумира повече белтъчини и мазнини. Купува си везна, за да може внимателно да мери всички продукти, които слага на масата. Прави свое собствено меню, което да пасне на режима му на живот. „Няма смисъл да спазваш някакви диети в интернет. Отслабването е чиста математика – трябва да приемаш по-малко калории, отколкото изразходваш. Така постепенно тялото ти започва да се променя“, съветва той. Сладките изкушения, бонбоните, белият хляб изчезват от кухнята. Минко и съпругата му купуват само здравословни храни и се стремят да готвят с възможно най-малко мазнина.


Свалянето на килограмите

се отказва тежка задача особено след спирането на цигарите. „От една страна се борех с желанието да припаля, от друга трябваше да се откажа от всички неща, които обичам, да се кача на колелото, да се занимавам с коремни преси, лицеви опори. Изисква се воля и постоянство, но когато знаеш защо го правиш, нищо не може да те спре“, допълва той.
В борбата му помагат стрес топките. Те са неговото оръжие срещу изнервящото чувство, че ръцете му са празни. Винаги, когато изпите нужда от цигара, стрес топката е спасението.
Минко разчита и на подкрепата на близките и приятелите. „Казах на възможно най-много хора. Исках всички да знаят, че спирам цигарите. Приятелите вече не ми предлагаха да си дръпна, съобразяваха се къде ще седнем на по бира. У дома проявяваха търпение към промяната в настроението ми, защото знаеха, че това е просто период, през който трябва да премина", споделя той. Спортът, балансираната храна 

и пълният самоконтрол

помагат на Минко освен да спре цигарите, да отслабне, да оформи тялото си, да спре лекарствата за кръвно. Нивата му на холестерол и кръвна захар влизат в норма. „Чувствах се много по-добре. Дишах леко, не се задъхвах, докато тичам или изкачвам стълби. С всеки изминал ден, през който тялото ми се стягаше, а здравето подоряваше и самочувствието ми се показваше“, споделя още Минко.

Днес младият мъж казва, че никога повече не би запалил цигара, независимо в каква стресова ситуация е изпаднал. Продължава да внимава за храните, които слага на масата, и периодично спортува. „Сега съм на поддържаща система. Хапвам сладко, баница, но не непрекъснато. Когато усетя, че отново тръгвам по наклонената плоскост, просто ограничавам малко храната и увеличавам тренировките. Лесно е, когато го приемеш не като наказание, а като начин на живот, който ще те направи много по-щастлив“, категоричен е Минко.


Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

“Нуждаем се от храна, не от тютюн”

Това е мотото на Световния ден срещу пушенето, който отбелязваме на 31 май
Скъсайте с тютюневите покани

Скъсайте с тютюневите покани

Такъв апел за медицинска, управленска и гражданска доблест изпратиха от „За живот без тютюнев дим" до президента Румен Радев и министрите на здравеопазването и околната среда
За да няма рак - Европа без тютюн!

За да няма рак - Европа без тютюн!

Ако не се вземат незабавни мерки, загубените от заболяването човешки животи  в континента ще се увеличи с над 24% до 2035 г., казват от Европейската мрежа за превенция на пушенето
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ