Региони

MБАЛ-Шумен стопила загубите с 19%

03-05-2018 12:12
Сменят състава на борда на директорите по предложение на здравния министър MБАЛ-Шумен стопила загубите с 19%
Clinica.bg

press@clinica.bg
Разходите на МБАЛ-Шумен са намалели само с 1.2% или с 58 хил. лв., а загубите са се стопили с цели 19.1 на сто, което се равнява на 77 хил. лв. Отчетът на дружеството е за първото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период за 2017-а и бе представен по повод утрешното заседание на акционерите в лечебното заведение. То бе свикано по искане на здравния министър, за да гласува предложените от него промени в Съвета на директорие.
Както clinica.bg вече писа, очаква се акционерите да освободят сегашния председател на Съвета на директорите Елка Савова и изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. На техните места предстои да влязат съответно Деница Шалева и д-р Димитър Костов, който ще бъде и новият управител на МБАЛ-Шумен. Д-р Лиляна Куздова запазва досегашното си място на зам.-председател на директорския борд.
Първото предизвикателство, с което ще трябва да се справи новото ръководство, са

забавените заплати на персонала.

Заради увеличаващите се дългове към доставчици, лечебното заведение няма възможност не само да увеличи възнагражденията на медиците, но дори да ги изплаща навреме. По последни данни задълженията на болницата към края на 2017 г. възлизат на 2.51 млн. лв. в сравнение с 912 хил. лв. година по-рано. Просрочените задължения са 1.88 млн. лв., а отчетената загуба - 2 млн. лева.
В тази връзка досегашното ръководство също представи своите цифри за периода на своето управление. Според тях дружеството е било поето с реализирана за 2015г. счетоводна загуба в размер на 610 000 лева. В началото на 2016 г. са били съкратени 20 щатни длъжности от административно-стопанския блок за сметка на портиери, общи работници, шофьори, а също така са били обединени и някои длъжности в администрацията. Транспортът на консултантите и екипите на разположение пък е бил изнесен като 

 

външна услуга по договор с транспортна фирма.

 

По този начин са намалени разходите за транспорт и оптимизирани функциите между подструктурите на стопанския блок. Отчита се също оптимизация на приема на пациенти. „Извърши се преместване на приемните кабинети от южната страна на партерния етаж на хирургичния блок в северната страна, в близост до централния вход, което подобри достъпа до тях и непресичането на потоците пациенти с тези от спешното отделение", пише в отчета. В него се акцентира и на обединяване на дейността на областната „МБАЛ – Шумен" АД гр. Шумен и общинската „МБАЛ Д-р Добри Беров" ЕООД гр. Нови пазар. „В резултат на обединението общите разходи на публични средства за болнична помощ в област Шумен са намалени, без да са влошени достъпът и качеството на медицинската помощ", отчита още ръководството.

За да се оптимизира дейността и болницата да се справи с

тежкото недофинансиране на клиничните пътеки,

 

лимитите на здравната каса и непрекъснатият ръст на разходите, са предприети и структурни промени - закрит е стационарът на ІІ-ро Хирургично отделение, микробиологичната лаборатория и болничната аптека в гр. Нови пазар. Направено е също обединение на хирургични отделения, прехвърляне на дейността по фтизиатрия, вливане на отделението по ревматология в Първо вътрешно отделение и други. „По-нататъшно редуциране на разходите и повишаване на приходите не беше възможно без структурни промени с отпадане на финансово-неефективни дейности, от които обаче и до днес съществува здравна потребност. По тази причина действащият съвет на директорите не пристъпи към такива действия, въпреки увеличаващата се през 2017г. финансова загуба", обясняват от Борда на директорите.


МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 507 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ