Атака

Двоен скок на лаймска болест

03-05-2018 08:11
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Двоен скок на лаймска болестНашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
Повече от двоен е скокът при заболелите от лаймска болест тази година спрямо миналата. От началото на 2018 г. са регистрирани 74 случая, в сравнение с 31 за същия период на 2017. Това съобщи за clinica.bg. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Подобна е динамиката и при марсилската треска – 12 случая тази година срещу 6 за миналата. И двете болести се пренасят на хората от кърлежите. Основна причина за „нашествието" е климатът – влажната пролет и рязкото затопляне.
Шест са случаите на лаймска болест само в столицата от началото на годината по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София. Първоначалните симптоми на инфекцията са грипоподобни - леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли.

 

Характерен за болестта е и обривът по ухапаното

 

място. В тези случаи незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. В следващия стадий заразата преминава в кръвта, а оттам и в други органи, като най-често засегнати са ставите, мозъкът и нервната система, сърцето и черният дроб.
Основна мярка срещу нападението от кърлежи е обработката на тревните площи, която се извърша от общините. През този сезон експерти на столичната РЗИ са извършили 31 проверки, като част от тях са били в ключови обекти като Борисова градина, Южен парк, Западен парк и Северен парк. „Отчита се много добра ефективност – в голяма част от посочените райони след обработката не са уловени кърлежи, а на някои места има уловени единични екземпляри, предимно в лесопарковата част на зелените площи", казаха от РЗИ. Също така са разпоредени допълнителни обработки срещу кърлежи след 20 дни на местата, където има уловени кърлежи или подадени сигнали от граждани към еколозите на съответните райони.

За да се намали вероятността от ухапване от кърлежи,

 

е добре да се спазват някои основни правила

 

От РЗИ -София препоръчват да се избягва посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност през май и началото на юни. За почивка сред природата е добре да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места. Облеклото също трябва да е подходящо - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. В превенцията е добре да се включи и използването на репеленти.

След разходка или работа в градина е нужно да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи. Същото важи и за домашните любимци, за които е препоръчително да се разхождат с каишка и само в определените за целта зони.

При засичане на кърлеж по тялото трябва да се потърси лекарска помощ, за да бъде отстранен. Препоръчително е след това да се наблюдава и ухапаното място и при наличие на симптоми или данни за инфекция, да се потърси личния лекар.Над 1800 на тест за хепатит В и С

Над 1800 на тест за хепатит В и С

44 от тях са се оказали с положителни проби, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Увеличават се случаите на Хепатит Е

Увеличават се случаите на Хепатит Е

Почти всяка седмица се лекува такъв пациент във ВМА
По 1 милион с полови зарази ежедневно

По 1 милион с полови зарази ежедневно

Най-тревожни са нивата на инфекциите с хламидия и гонорея, сочи доклад на СЗО
Половин училище с морбили

Половин училище с морбили

В кюстендилското село Раждавица учат 40 деца, 27 от тях са болни
Пролетният вирус атакува поетапно

Пролетният вирус атакува поетапно

Закъснялата пролет и ниските температури са причина мнозина да са болни, каза проф. Тодор Кантарджиев
Издирили 7000 деца без ваксини

Издирили 7000 деца без ваксини

Всички те са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола
Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Да се вземат строги мерки срещу морбили в болниците

Случаите на морбили у нас продължават да растат. Защо се стигна до епидемичните взривове в няколко области, има ли вече опасност от национална епидемия и за какви други заразни болести, трябва да бъдем нащрек със затопляне на времето, попитахме проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.
Морбили покоси и медици

Морбили покоси и медици

10 души от медицинския персонал на бившата Окръжна болница в София са се разболели от морили, каза доц. Ангел Кунчев
124 станаха случаите на морбили

124 станаха случаите на морбили

Продължават противоепидемичните мерки, последните заболели са от Самоков, каза доц. Ангел Кунчев
Купуваме по-лесно ваксини за грип

Купуваме по-лесно ваксини за грип

Ще правим съвместни обществени поръчки с останалите страни от ЕС
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019