Кампания

Човечността има лице - твоето

30-04-2018 08:45
Представяме ви историите на няколко майки, с които кръгът на човечност стана по-голям и по-смислен. Радина. Юлия. Росица.Човечността има лице - твоето
Милена
Милена
Златкова
zlatkovamilena5@gmail.com
Кампанията "Повече българчета за България" 2018 е посветена на МАЙЧИНСТВОТО. За 13-та поред година, сутрешното шоу на радио "Витоша", "Тройка на разсъмване" реализира една от най-мащабните инициативи нас, в подкрепа на българските семейства. С много стъпки на помощ - от репродуктивни центрове, АГ болници, тъканна банка, високоспециализирани скрининги за новородени и дечица до една годинка, различни курсове, дори детска кухня...За да са по-леки важните крачки. Интервюта със специалисти и хора преминали през различни трудности. И дарителска инициатива "Човечността има лице", в която едни от най-добрите специалисти даряват помощ. Заради майчинството. Представяме ви историите на няколко майки, с които кръгът на човечност стана по-голям и по-смислен. Радина. Юлия. Росица.
Радина Велчева е създател на фондация “Искам бебе”, дългогодишен партньори на кампанията “Повече българчета за България”. Радина е майка на две деца - Йоанна и Симеон. “Виновник” за стотици родени дечица в България. Двойките с репродуктивни проблеми намират в нейно лице личност, която застава зад каузата. В резултат имаме активно работещ Фонд за асистирана репродукция, десетки общини, които отделят средства за семействата, които се нуждаят от медицинска помощ, за да имат дете, безплатни групи за психологическа подкрепа и...стотици инициативи в името на МАЙЧИНСТВОТО и СЕМЕЙСТВОТО. 

Имам две прекрасни деца. Жадувах много, много дълго за тях. Повече от 15 години случвах мечтата си за дете всеки ден и съм сигурна, че този дълъг път ме промени изцяло. Срещна ме с хора с моята съдба, свързахме заедно сърцата и ръцете си. Всичко това направи животът ми смислен. Бях на 40 години, когато в домът ни затупка сърцето на 10-месечната Йоанна. Струваше ми се, че всичко е приказка. Дълго време будувах над креватчето й и докато спеше, си спомням колко много сълзи изплаках от радост. Докосвах я, не исках да живея и секунда без нейното присъствие. Йоанна влезе във вселената ми като пролетен вятър, в началото на март, и събуди всичките ми сетива. С времето, нейното порастване слагаше отпечатък на всичко около мен. И така... до появата на брат й. Симеон пък, този малък истински 11-месечен мъж, беше семейният ни подарък за Рождество миналата година. Нашата зимна приказка с него беше белязана с една от най-студените зими в София. Почти два месеца не успявахме да му покажем новия свят, защото навън беше -20 градуса. Затова пък, заедно с Йоанка, бавно, но сигурно, привиквахме един към друг. Сменяхме памперси, учихме се да се държим на крака - Симо на проходилката, кака му държеше ръчичките, а ние – вече на по 45 години – усещахме, че отново раждаме от сърцата си още една дългоочаквана среща.

 
Кога започва майчинството?
За мен лично майчинството започва от момента, в който пожелаеш с цялото си сърце, да споделиш живота си с децата. Да растете заедно – в началото само в мислите и сънищата, а после – с прегръдките и преживените усмивки и сълзи! Майчинството е мисълта за един дълъг процес, в който има очакване, случване, търпение, адекватност, смирение, прошка, умение да чуваш и даваш безрезервно. Майчинството не е положителният тест за бременност. То е извън това, което можеш да контролираш и манипулираш. Майчинството е обич и свобода едновременно.
 
На какво искаш да научиш децата си?
Да обичат семейството и родината си. Да приемат хората около себе си с цялата любов, на която са способни. Да гледат отвисоко на страха, злобата и завистта. Да се смеят всеки ден и да заразяват другите с искрен смях и усмивка. Да са активни хора – да правят нещо за другите и да променят към добро света около тях. Да бъдат добри хора!
 
Какво означава „предай нататък“ и лично ти, с какви свои действия го свързваш?
„Предай нататък“ е формулата на щастливото бъдеще, която ние предаваме на нашите деца. Тя съдържа много прости неща – едно направено Добро се умножава само тогава, когато го сториш на някой друг, а той – предаде на следващия. Доброто разгръща своя потенциал само тогава, когато го направиш „заразно“ и то се разпространява със зашеметяваща сила пред теб и нагоре. Аз лично смятам, че ИСКАМ БЕБЕ (организацията, която създадохме с мои близки приятели преди години) е една приказка, която вместо да завършва с „И всички заживели щастливо“, носи посланието „Предай нататък щастливата емоция от твоята сбъдната мечта!“
 
Личната ти мисия в помощ на другите?
С много вяра и търпение се моля за всяко семейство, което мечтае за рожба. Опитвам се да бъдем заедно – от мечтата до случилото се Чудо!
 
Какво е участието ти в Повече българчета за България? Откога датира, как и защо се случи?
„Повече българчета за България“ е част от моята лична мисия в помощ на хората, жадуващи за деца. С Милена, Кирил и Тодор се запознахме преди около 10 години и съм безкрайно благодарна за упорития им труд и вярност към каузата. В днешното ни сложно време на „бързи“ идеи, „бързи“ кредити и „бърза“ храна, рядко срещаш хора, с които да свържеш в едно мислите си, дарителството и почтеността. Кампанията ни упорито продължава да я бъде. И упорито продължава да ражда живот. ТРОЙКАТА имат уникалната способност да търсят и намират време и място, за да даряват истинско щастие и кураж на всички, които имат нужда от това. Правят го с невероятното си чувство за хумор и уважение към достойнството на хората. Родиха се много дечица, помогнахме заедно за лечението на деца с бъбречни проблеми и недоносени бебета. Сега пък заедно помагаме в грижата за децата с диабет. И още не е свършила тази кампания, а вече мислим за следващата. Предаваме нататък стореното Добро!
 
“Човечността има лице” – чие е лицето на човечността според теб?
Моят личен стремеж е да правя така, че хората да повярват в собствената си смелост, мъдрост и исконна доброта! За да имаме всички заедно силата да бъдем хора. Да бъдем добри човеци. Или както казваме в ТРОЙКАТА – „Човечността има лице – Твоето!“ Ако си повтаряме това няколко пъти на ден, във времето, в което иначе бихме се оплаквали от държавата, продавачката в магазина или чиновничката на гишето в данъчното, то наистина Родината ни ще се напълни с човечни хора!


Юлия Живкова, майка на Славян. Юлия печели инвитро от кампанията “Повече българчета за България”. Създател на “От бебе за бебе” - инициатива, в която майки набират средства и помагат на други жени да стигнат до МАЙЧИНСТВОТО. Юлия започва тази инициатива, запознавайки се с друга майка спечелила помощ от кампанията на “Тройка на разсъмване”. Двете със Стефка Василева се срещат гостувайки на радио шоуто и решават да направят своите крачки. 

След доста дълъг и трънлив път, с помощта на кампанията "Повече българчета за България" и МБАЛ “Надежда” от четири години съм горда майка на едно прекрасно ангелче Славян. След три неуспешни опита ин витро в друга клиника и след изчерпани три неуспешни опита по фонда със съпругът ми решихме, че е време да стягаме куфарите за Истамбул. Ровейки в нета за още и още информация попаднах на кампанията "Повече българчета за България" и на шега решихме да се включим. На 25 март 2013 г.прекрасният глас на Миленка от Тройката ми каза, че нашият номер и изтеглен и два дни по-късно имах записан час при д-р Персенска в МБАЛ “Надежда”. Всичко там се случи, като на сън и след два месеца вече бях бременна в очакване на чудото. Нямахме търпение да споделим радостта си тях - виновниците за нашето неземно щастие!
Толкова дълго очакван момент, толкова лишения и болка и изведнъж - лъч светлинка! Има много жени, които като успеят и сбъднат мечтата си забравят или не искат да си спомнят през какво са преминали. Аз за себе си реших, че ако с опита си успея да помогна поне на една жена да сбъдне мечтата си ще съм още по-щастлива и пълноценна. След като разбраха наши познати и роднини за нас, че сме на път да станем родители започнаха да ми звънят и да ме поздравяват. Други пък на кръстопът се нуждаеха от помощ, утеха, някой да ги изслуша и да ги разбере.
И така след дълги 9 месеца на легло най-после чудото се случи! Едно малко мишле проплака и се вкопчи с мъничките си ръчички в мен. Аз бях МАМА! Исках целият свят да разбере, да изкрещя "Аз успях!Ще успеете и вие!"
По време на миналогодишното теглене на печелившите номера на кампанията "Повече българчета за България" по Радио “Витоша” се запознах с още една мама, която е успяла благодарение на Д-р Персенска. Решихме да направим група във Фейсбук, където да се съберат повече дечица и да я изненадаме, като и се покажем накуп. За отрицателно време се събрахме над 150 семейства и на 15 август 2017 г.ѝ организирахме среща-изненада за рождения ѝ ден с торта, подаръци, деца и безброй щастливи усмивки.
Емоцията беше неописуема за всички! На празника ѝ подарихме и една кутия, ръчно направена и по идея на друга мама от групата с послание "От бебе за бебе", в която вместо да купуваме цветя, сложихме парички и я помолихме да избере двойка в трудно финансово положение, на която да помагаме.
Първата двойка не издържа и се отказа, но втората, която подкрепихме очаква първите си рожби! Това на всички ни действа супер мотивиращо и сега сме в очакване на нова двойка,с която да се борим заедно в мечтата за дете. В групата имаме благотворителен базар "От бебе за бебе", паричките от който са изцяло за кутията, както и правим персонални чаши и сумата, която остава от тях също са изцяло за кутията. Когато питам майките искат ли да спрем и да се откажем, отговорът е "Неееее"!
Всички боготворим хората, които са отговорни за нашето щастие!
За мен човечността е умението да съчувстваш, да помагаш,да влагаш сърце и душа в желанието си да помагаш, да сбъдваш и разбира се да умееш да казваш една проста думичка, но пълна със смисъл:"Благодаря!" И в този ред на мисли едно огромно БЛАГОДАРЯ на всички, които раздават любов! На всички,които загърбват собственото си лично време и щастие, за да го дадат на нас! За Тройката, която толкова години е неотлъчно зад нас - обикновените хора, с нашите несъвършенства и понякога безумни желания!


Росица Илиева, майка на Михаела. Дългогодишен участник в “Повече българчета за България”. Неведнъж преживява неуспех, но не се отказва от мечтата си за детенце. Печели различни стъпки за помощ в кампанията. И вярва, че човек не трябва да спира да търси и да опитва.

Аз съм един от късметлиите  печелили няколко награди!
Участвам от 2010г и спечелих инвитро процедура от клиника "Св. Иван Рилски", Тутракан при д-р Бойчев. Всичко започна през 2010г. Един приятел ни запозна с Милена и нейна близка и от дума на дума разбрах за кампанията "Повече българчета за България" и Фонд асистирана репродукция. Кандидатствах за фонда и се регистрирах за участие в кампанията . Така спечелих инвитро процедурата , за съжаление неуспешна. След това ми излезе заповедта от Фонда и реших да е в Пловдив при д-р Ставрев. За мое съжаление и там имахме неуспешен опит.
На следващата година пак участвах в “Повече българчета за България”, но не ме изтеглиха. Аз  обаче съм постоянна и участвам всяка година и така до 2016, когато спечелих ваучер за 1500 лв. от “РепроБиоМед”, София при д-р Николов - годината, в която спечелих нещо хубаво... и загубих нещо много ценно. Загубих майка си.
След това излезе заповедта и  с ваучера от “РепроБиоМед” направихме инвитро на 27.01.2017. Най-накрая разбрахме, че ще станем родители!
Същата година спечелих от кампанията още няколко награди - абонамент за списание 9 месеца, абонамент за списание Кенгуру, фотосесия от “Калина ме снима”и проследяване на бременност, с всички изследвания и раждане в “Шейново” при д-р Велев!
И така днес си имаме едно малко човече -  нашата прекрасна Михаела! Така започна майчинството -  най-великият стимул за живот!
Откакто станах майка разбрах, какво значи да се бориш, да отстояваш, да печелиш, да понасяш житейския товар с радост и гордост.
Да си майка е риск, предизвикателство, отговорност, болка и щастие.
Да си майка значи Всичко.
МАЙЧИНСТВОТО е призвание, дълг и съдба.
Майчинството учи на всичко, дава всичко и взема много, гради целият ни живот.
Защото детето ни е това, което ние сме възпитали да бъде.
То е част от нас, но част принадлежаща и на света. Даваме му крила, но посоката на полет избира то. Отваряме му врати пред живота, но то само избира собствения си път. Може да го подкрепяме, разбираме и обичаме.
Само така можем да изградим личност и тази личност да бъде Човечна.
Има смисъл да запазим човечността, да научим децата си, че тя няма националност, раса, че най-красивата дреха е ЧОВЕЧНОСТТА, а когато тя има и лице, нещата се случват и живота е по-Щастлив.
Благодаря на радио “Витоша”, на Милена, Кирил и Тодор от “Тройка на разсъмване” за кампанията "Повече българчета за България", че днес съм горда майка на едно Българче:-) 
Това са само няколко срещи с майчинството. Няколко истории. Личности, които извършват своите(и наши), малки и големи революции! Няколко светлинки, които променят. Защото времето отсява безсмислените битки. И учи. Че, за да имаме гражданско общество не трябва да спираме да настояваме. Да търсим начините за промяна. Да притискаме институциите. Да създаваме свой кръг на човечност. За да ни има.

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

У нас 17% от жените до 60 г. страдат от понижената й функция, казва проф. Русанка Ковачева
Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Родителите трябва да знаят ползата от неонаталния скрининг, за да може всички деца с увреждания да бъдат открити възможно най-рано, казва доц. Петър Руев
Синузитът е свързан с алергичната хрема

Синузитът е свързан с алергичната хрема

Идеалната чистота у дома и чести промивки на носа са обичайната превенция, възможна е и имунопрофилактика, казва проф. Румен Бенчев
Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана Йорданова
Неинвазивни тестове сменят ендоскопиите при ВЧЗ

Неинвазивни тестове сменят ендоскопиите при ВЧЗ

Преди 18 години разполагахме само с две лекарства за тях, а сега имаме много възможности за лечение, казва доц. Петко Карагьозов
1 2 3 4 5 ... 60 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ