Портрет

Съдбата ме заведе при отец Иван

11-07-2016 08:01
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Съдбата ме заведе при отец ИванД-р Павлина Маринова има 40-годишен стаж като стоматолог и помага с мерак на хората от дома в Нови Хан
Обитателитe в Дома за сираци „Св. Николай" на отец Иван са на път да се сдобият с възможността да ходят на зъболекар благодарение на ентусиазма и желанието да помогне на д-р Павлина Маринова. Тя е поела ангажимент да лекува благотворително зъбите на малчуганите и родителите им, които живеят в дома. Затова решихме да ви запознаем с нея - един човек, който не е забравил да прави добро и в трудните времена, в които живеем.

Сякаш самата съдба се е намесила, за да срещне д-р Павлина Маринова с отец Иван от Нови Хан. Не толкова далечната 2012 г. се оказва точният момент за това, разказва днес зъболекарката.

,,Аз си имах резервна стоматологична машина от стария ми кабинет и се чудих какво да я направя. Нямам деца. Тогава реших да правя кабинет в манастира ,,Св. Мина", но след това си казах ,,Кой ще лекувам там?". По същото време при мен дойде пациент, счетоводител, който ми каза, че отец Иван от Нови Хан може би има нужда от стоматологичен кабинет, съответно и от машина. Така, покрай тази подхвърлена случайно идея, се стигна до запознанството ни.", споделя началото на историята д-р Маринова.

Отива в дома, за да предложи услугите си, а там я приемат много радушно. Тогава разбира, че самият отец Иван вече има идея за създаването на стоматологичен кабинет и дори има машина за него. „Явно беше чакал човек като мен, който да започне дейността. Намерихме помещение и разговаряхме с Центъра по хигиена. Директорът каза, че отец Иван вече е идвал няколко пъти, но са го връщали, защото няма акт 16», разказва д-р Маринова. Той обаче е упорит и казал на чиновниците, че кабинетът е направен и няма да разруши нищо в този дом. «Тогава директорът извика подчинени служители и всички като с магическа пръчка се съгласиха да ни помогнат", спомня си тя.

Така започва историята на зъболекарския кабинет, който днес вече официално функционира в дома в Нови Хан. Желанието да прави нещо добро и полезно за хората, у стоматологът с 40-годишна практика, обаче е от по-рано. Преди да намери своето място в дома, тя се пробва сама да направи училищен стоматологичен кабинет в Подуене. За съжаление идеята не се осъществява.

„Бях твърдо убедена, че исках да лекувам деца. В един момент започнаха да ми се случват нещастия и вече бях сигурна, че трябваше да направя нещо добро. Този кабинет беше именно това. Казах на отец Иван, че съм склонна и със свои средства да действам, въпреки че имам 200 лева пенсия. Правя всичко с много желание. От НЗОК изискват сериозна документация за всичко, но ще я подготвя стриктно", обяснява д-р Маринова. Минималният пакет услуги, който се поема от здравната каса обаче е недостатъчен, за да се покрият нуждите на децата. Затова д-р Маринова планира преговори с директора на НЗОК.

В дома има и много възрастни хора, които нямат здравни осигуровки, но въпреки това ще получат стоматологична грижа. Както и досега, зъболекарят ще работи изцяло безвъзмездно, помагайки на близо 300 души, от които 103 деца.

„Боря се, защото виждам, че имат нужда от мен. Някой от пациентите ми там имат много сериони пулпити - и децата и възрастните. При други е по-леко - по няколко пломби на кариеси при децата, а при възрастните корени за вадене. Но работа има, а аз съм много жизнена още и мога да работя», казва тя. Меракът на жената е толкова голям, че е съгласна дори вечер да работи в своя кабинет в Подуене, а през деня в центъра. «Автоклавът ми е най-спешен, имам инструменти. Децата ги боли - не мога да ги оставя така.Твърдо съм решила този кабинет да работи и не ме интересуват парите. Виждам смисъл в това», обяснява специалистът. При такова желание за работа няма как и първите резултати вече да не са налице.

«Деца, които бяха страхливи идвайки при мен, вече са спокойни. Има една Ивелина - не искаше да седне на стола, но се е сбила с други деца и беше счупила зъбче. Сега стои спокойно и идва сама при мен", споделя зъболекарката с гордост.

Сега д-р Павлина Маринова мечтае, да има възможност занапред да обучава децата, които имат интерес към стоматологията. Така един ден ще могат да получат нужното образование и да наследят професията й. За да остане и да помага, зъболекарката е мотивирана и от друго – искрената любов, която има у отец Иван към децата.

„Трогната съм от голямата любов на отец Иван към тези деца - той ги обича наистина много, истински. Няма да забравя една случка - когато катастрофира, сложи около себе си леглата на децата. А те лежаха върху него и го прегръщаха. Тази любов се предаде и на мен, както и желанието аз да я дарявам. Исках и аз като него, да помагам на децата и да ми е по-лек остатъкът от живота, да ме помнят с добро», признава тя.

Хората от селото също имат желание да помогнат, разказва още д-р Маринова. „Постоянно идват коли, натоварени с различни дарения. Отец Григорий сега е приемник на баща си (на отец Иван) и той много помага за дома."

За съжаление домът в Нови Хан среща и много други трудности. ,,Имаме нужда от всичко, най-вече от храна и лекарства, за да са здрави дечицата ни", казва отец Иван и допълва ,,всеки обещава, че ще помогне, но забравя′′. Отец Иван се тревожи и за състоянието на къщите в село ,,Якимово". Покривите трябва да бъдат ремонтирани и заздравени преди зимния сезон, защото в селото има силни ветрове. Всеки, който желае, може да помогне с цимент и керемиди и други строителни материали. Банковите сметки са посочени в сайта на дома ,,Свети Николай" на адрес http://svetinikolai.org/.За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020