Повече бебета в "Майчин дом" до средата на година

06-07-2016 13:04
Повече бебета в
Clinica.bg

press@clinica.bg
Със 78 бебета повече, в сравнение със същия период на миналата година, са проплакали в Университетската АГ болница „Майчин дом". Общо 1973 са новородените за първите 6 месеца от 2016 г., съобщиха от лечебното заведение.Момчетата отново са повече - 1042, а момичетата - 931. Двойките близнаци за този период са 67, докато през 2015-та са били 60.
На фона на отчетения спад на броя новородени в страната от началото на годината по данни в официалния регистър на МЗ, „Майчин дом" запазва челната позиция по брой раждания за поредна година.

За съжаление се запазва тенденцията при недоносените бебета, като броят им и тази година е 347. Новородените под 800 гр. са 12, докато през 2015-та са били 13. Най-малкото бебе спасено в «Майчин дом» е момче, родено на 25 май ( в 24 г.с.), с термин 9 септември. Детето е с тегло 750 гр. и за него се полагат всички интензивни грижи.

На всяко новородено дете, не само на недоносените, когато се роди, се прави първична реанимация. Всяко новородено бебе се поставя на реанимационна маса с лъчисто отопление. Осигурява се топлинен комфорт, тъй като при новородените бебета терморегулацията е незряла и нестабилна, разяснява неонатологът д-р Таня Праматарова. Лекарите осигуряват и проходимост на дихателните пътища – аспирира се носоглътка и стомах и ако детето не изплаче, тоест няма ефективно дишане, то се стимулира или чрез механична стимулация или чрез обдишване с АМБУ. Ако и това не даде резултат, се налага интубация и поставяне на изкуствена вентилация. При недоносените деца, дори и да има собствено дишане, то е неефективно. Затова при тях често се налага интубация. Реанимационният детски кът е оборудван с много модерна техника – с реанимационни маси, с апарати за обдишване. Децата, които са в тежко състояние – интубирани, с някаква патология, се транспортират в интензивно отделение, където се провежда продължителна дихателна реанимация на апарат, следят се всички жизнени показатели, те са под мониторен контрол и наблюдение. При недоносените бебета това продължава понякога и месеци, особено при екстремно недоносените – тези, които са родени под 1000 грама.


Всяко бебе с монитор

Всяко бебе с монитор

Три нови монитора за проследяване на недоносените бебета получи Клниката по неонатология на "Майчин дом". Колко деца годишно преминават от там, кои са най-сериозните им проблеми и как жените да се предпазват от преждевременно раждане, разказва началникът клиниката проф. Боряна Слънчева.
Москов търси шестима директори

Москов търси шестима директори

Шестима нови директори за здравни заведения търси Петър Москов.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ