Ноти

В ритъма на щастието

20-04-2018 08:30
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
В ритъма на щастиетоМузикалната психотерапия помага при проблеми във взаимоотношенията и работи за изграждане на личностни умения, обяснява Лилия Ахтарова
Напоследък все повече се заговори за лечебните свойства на музиката. Нежната мелодия, която може да ни помогне да намалим стреса, да подобрим взаимоотношенията, дори да накараме тялото да ускори процеса на лечение при някои заболявания. За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.

„Музикотерапията се развива като научна дисциплина от средата на миналия век. В нея се употребяват основните характеристики на музиката като инструменти в терапевтичното поле и превенцията", казва Лилия Ахтарова.

Според най-разпространените схващания това е метод, който работи с терапевтичното използване на музиката и музикалните елементи – звук, ритъм, мелодия, хармония и др. Тя е допълнителна форма за терапия, която се осъществява със сесии по музикотерапия. Всяка сесия може да бъде индивидуална или групова , според целите, които се преследват, а най – добре, двете форми да вървят успоредно.
Понякога „музикотерапия" звучи атрактивно и лесно достъпно. Обичайно обучението по музикотерапия продължава между четири и шест години. „Всеки специалист, завършил съответно обучение за музикотерапевт, отговарящо на изискванията на Европейската конфедерация по музикотерапия, може да практикува в тази сфера", казва Ахтарова. Самото обучение в повечето случаи включва - основната подготовка за музикотерапевтичните школи, подготовка по основните психотерапевтични модалности и едно от най-важните неща - личен психотерапевтичен тренинг. „Обучението се допълва и от лична психотерапия в група и индивидуална психотерапия, работа с клиенти и пациенти под наблюдение", казва тя.

ВИЗИТКА

Лилия Ахтарова е бивш председател на Българска асоциация по музикотерапия (БАМ), сега директор на Музикотерапевтичен институт – софия, кинезитерапевт , регистриран психотерапевт. Сертифициран терапевт в Арттерапевтичен институт-Сан Франсиско, САЩ. Квалифициран член – учередител на Българска асоциация по музикотерапия. Член на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността Квалифициран член на БАП – Българска асоциация по психотерапия.

Обикновено то се предлага в частни центрове и институти, като изключение правят Австрия, Великобритания, американският университет Меривил в щата Мисури , вече и в Латвия.


Без стрес и напрежение


„Различните музикотерапевтични школи отговарят и запълват различни потребности и проблеми. Клиничната музикотерапия обхваща соматични заболявания при деца и възрастни, както и поведенчески и когнитивни затруднения. Музикалната психотерапия е особено подходяща при психосоматични заболявания, проблеми във взаимоотношенията, както и като превенция - а именно в работата за изграждане на личностни умения", обяснява Лилия Ахтарова.

В повечето случаи този метод на лечение помага на хора, страдащи от тревожност и стрес, с определени психични разстройства, емоционални и поведенчески затруднения, някои хронични заболявания, езикови нарушения и нарушения в речта, проблеми с храненето, зависимости. Музикотерапията е в полза и на хора, които търсят начин за изразяване. има място във фамилната терапия проблеми във взаимоотношенията, партньорски и други.

Има музикотерапия в хирургията, неврологията, при работата с бременни и в психологията и психотерапията.

Още през 2012 г д-р Ханне Метте (предишен председател на Европейската конфедерация по музикотерапия) публикува няколко статии, а след това и научни трудове за помощта на музикотерапията при лечението на деменция, както и някои други неврологични заболявания.


Вслушай се в ритъма


"Клиничната музикотерапия в повечето случаи употребява така наречената „Клинична музикална импровизация", а някои от музикотерапевтичните подходи употребяват готови записи на музикални произведения", разказва още Лилия.

Има схващания от древността , че всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти. А когато работата му се наруши, той променя своя ритъм, честотата и силата на своите вибрации. Болното сърце е най-яркият пример за това. И за да се възстанови, на помощ идва музиката. Можем да включим в работа лечебната мощ на определен инструмент, от чиито вибрации душата има нужда и така постепенно тя влиза в синхрон. За тези твърдения обаче все още няма категорични доказателства. Ето защо съвременната музикотерапия не базира работата си върху тях, но те винаги се вземат предвид.

Според Лилия Ахтарова най-голямото противопоказание при този метод на лечение е да попаднеш на неподходящия специалист. „Опасно е да ви лекува не достатъчно компетентен музикотерапевт или дори самозванец", казва тя.

Музикотерапията е подходяща за хора на различна възраст както за лечение, така и за превенция. Терапевтичните мероприятия с експресивни изкуства са лесно достъпни до всички под различни форми. Според Лилия музикотерапията за деца е от съществено значение в ранното детско развитие, при поведенчески проблеми, проблеми свързани с когнитивните умения при децата, както и при някои заболявания като например при деца от аутистичния спектър, затруднения в комуникацията, говорни проблеми и куп други.

Има ли противопоказания обаче? Специалистите са категорични, че не всеки може да се подложи на тази терапия. „В някои случаи е възможно да се употребят неподходящи похвати към съответното заболяване или симптоматика и така да се навреди или да не бъдем максимално ефективни в работата си", казва още специалистът. Госпожа Ахтарова е категорична, че човек може да види резултат от лечението почти веднага. „Предимствата на психологическата работа с изкуства и особено с музика е това, че бързо се стига до сферата на емоциите, това прави процеса приятен и по-кратък, сравнение с други по-вербални подходи", казва тя.

Според нея у дома, можем единствено да слушаме приятна за нас музика, с цел да повлияем на настроението си, без да имаме идеята, че си провеждаме музикотерапевтична сесия", допълва тя.


Историята


Първите писмени сведения относно приложението на музикотерапията с лечебна цел са открити в стари египетски папируси, а възникването на първите теории за музикотерапия е свързано с разцвета на гръцката антична култура. Платон от своя страна разглежда музиката като средство за възпитание на душата. Аристотел разработва тезата за катарзисното действие на музиката и смята, че чистата музика имат трайно въздействие върху характера и душата. В древния Рим са познавали успокояващото и възбуждащо действие на музиката за оздравяване на лошото и подтиснатото настроение и за овладяване на гнева и омразата.

По-късно през Ренесанса се е препоръчвало като лечебно средство при меланхолия активното музициране на китара, лира, а също така и пеенето. "Музиката лекува душата и тялото"– този надпис може да се прочете върху някои италиански инструменти от тази епоха.

Китайските лечители също вярвали, че музиката има власт над болестта и предписвали "музикални рецепти", насочени към един или друг орган.

През 18-ти век музикотерапията е утвърден метод за лечение на афективните разстройства. До втората половина на 19-и век, когато настъпва отлив, поради сериозното развитие на фармацефтичната индустрия.

Музикотерапията преживява истински разцвет след Втората световна война, който води до създаването на голямо разнообразие от школи и насоки в развитието й.Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Кожата започва да старее на 35 години

Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Сиренето менте на отделен щанд

Сиренето менте на отделен щанд

Отпушиха реда за отпуска при осиновяване на дете до 5 години
Бързото отслабване - мит или реалност?

Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

Водна гимнастика за всеки

Водна гимнастика за всеки

Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Бъдете център на света си

Бъдете център на света си

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. Това е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова.

Филър – що е то?

Филър – що е то?

Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
Бягането - лекарство за модерния живот

Бягането - лекарство за модерния живот

За рисковете от маратона и ползите от бягането в умерени граници, обяснява физиотерапевтът Димитрина Сивкова.
1 2 3 4 5 ... 7 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020