Позиция

Картата реже още приема в болниците

18-04-2018 15:18
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Картата реже още приема в болниците Реформа не означава да повториш грешките, а да премахнеш това, което води до лоши резултати, казва Стойчо Кацаров
Финансирането на 6000 легла за активно лечение е поставено под въпрос с новата Национална здравна карта. Няма и достатъчно специалисти в извънболничната помощ, да не говорим за медицинските сестри. Дали промяната е в ущърб на системата и пациентите, коментира д-р Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
Предложеното съкращаване на легла за активно лечение в приетия проект на Национална здравна карта е поредният лимит върху дейността на болниците. И няма нищо общо с креватите. Това е ограничение не на броя на хората, които могат да бъдат приети, настанени и лекувани, а на тези, които могат да бъдат отчетени към НЗОК. Сега болниците имат финансов лимит, над който касата не им плаща, независимо колко и какви дейности за извършили. С картата им се налага втори лимит – този път за броя на пациентите. Сега като има 2000 легла по-малко в София, лечебните заведения ще трябва да отчетат и 2000 души по-малко. По-големият проблем е, че силно се редуцират и леглата и от най-високото трето ниво на компетентност. А това означава, че болниците ще отчитат

по-малко пациенти и по скъпите клинични пътеки,

които се изпълняват в тези лечебни заведения. Там намалението е драстично – почти три пъти. Тоест, намалява се три пъти броят на болните, за чието скъпо лечение НЗОК ще плати.

Този втори лимит ще бъде наложен върху лечебните заведения в цялата страна. А най-грозното в цялата ситуация е, че администрацията ще разпредели на кой колко ще плати, т.е. тя ще разпредели тези лимити на отделните лечебни заведения. Така Министерството на здравеопазването въвежда още един инструмент за намаляване на плащанията за болнично лечение. А когато публичните разходи за терапия се свиват, растат разходите на гражданите.

Сега ще има обществено обсъждане на това, което е приела комисията, но няма да има обществено обсъждане на методиката, по която е стигнала до това решение. Приложените коефициенти, обосновката им и обективното основание да се изберат те, а не някои други, не са публично достояние и незнайно защо се пазят в тайна.

 

Всички сме поставени пред свършен факт.

 

Дават ни едни числа и ни казват – обсъждайте ги. Но аз не искам да обсъждам тях, а методиката, по която са стигнали до тях. Искам да обсъждам въобще необходимостта от приемане на Национална здравна карта. Защо вътре са заложени 4700 лични лекари, а не 6 000, например? И защо е прието съотношението между лекарите и медицинските сестри да бъде 1:1, а не се ползва европейското, според което на един лекар трябва да се падат по четири сестри? Всичко това трябва да е публично достояние и да бъде подложено на обществено обсъждане. Но вероятно авторите ги е срам да кажат в прав текст какви лоши неща приемат за хората.

Интересува ме също кои са участниците в комисията, одобрила проекта. Там има представители на пациентски организации, на лекарския и зъболекарския съюз, на болнични асоциации. Всички те единодушно ли са одобрили въвеждането на тези нови лимити? И ако МЗ и НЗОК ги мързи да разработят модел на финансиране, при който парите следват пациента, тъй като им е по-лесно да сложат лимити, защо представителите на съсловните и пацинтски организации подкрепят нещо (ако действително са го подкрепили, разбира се), което

 

не е в интерес нито на лекарите, нито на сестрите,

 

нито на болниците и болните? Тези неща не бива да се пазят в тайна.  

И друго не мога да разбера. Непрекъснато се оплакваме, че здравната ни система е лоша и че се нуждае от промени. Защо тогава поставяме един механизъм, който е отговорен за това лошо състояние? Тази здравна карта функционираше и преди, от години се борят да я вкарат и да ограничат болниците. Очевидно резултатите не са добри. Лимитите водят до лоши резултати и това се вижда. Вместо да ги махнат, те ги правят още по-строги, въвеждат и нови. Само че промяната не означава да повториш грешките, а да се освободиш от това, което води до лоши резултати и ти пречи да вървиш напред.Касата с още по-голям пакет

Касата с още по-голям пакет

Правителството предвижда да бори доплащането с разширяване на дейностите, които плаща фондът

Надявам се новата здравна карта да се замрази

Надявам се новата здравна карта да се замрази

През есента здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи дълго очаквания модел за реформа, успоредно с това в ход ще е подготовката за бюджета на касата за догодина, ще тръгнат и преговорите за нов рамков договор с медиците. Какво очаква съсловието, разговаряме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

555 млн. лв. повече от вноски

555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите

Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити

Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане

Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт

Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
МЗ пак коригира методиката си

МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Финансирането на болниците да се определя на брой легла вместо с лимити, обсъждат надзорниците

1 2 3 4 5 ... 99 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2018