Конкурс

Нека заедно променим системата

17-04-2018 07:37
Останете, не защото ще ви е лесно, не защото е идеално, а защото тук можете всичко да учите, да се усъвършенствате, казва Тонка ЧервенковаНека заедно променим системата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да си професионалист по здравни грижи в България е дръзко начинание, на което устояват все по-малко наши сънародници. Заплахата страната ни съвсем скоро да се окаже без нужните специалисти е напълно реална. Решихме да ви покажем защо това е така, с надеждата, че решаването на проблемите минава през тяхното споделяне. "Предизвикателството да работя в България" е темата на националния конкурс за есе, който организира Clinica.bg заедно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Днес е ред да ви представим есето на Тонка Червенкова.

Младо, дребничко, слабо момиче, чисто като сълза, завършва медицинския институт с най-висок успех от випуска, защото е вложило цялото си старание, за да стане добра медицинска сестра. Готова да помага на страдащия човек, да облекчи болката му с топъл поглед и блага дума, да извърши медицинските манипулации с професионализъм. Това бях аз през далечната 1986 г.


Явих се пред комисия за разпределение


Изпратиха ме в моя роден град. Така започна моята кариера в общинската болница. Тя беше голяма и спретната и в нея практикуваха невероятни специалисти. Втурнах се в работата със страст. Исках да науча и да мога колкото се може повече неща. Бързо напредвах.

ВИЗИТКА

 

Име: Тонка Стойчева Червенкова


Възраст: 54 години


Месторабота: Главна медицинска сестра в МБАЛ-Чирпан


Трудов стаж: 31 години


Образование: Медицинска сестра, бакалавър по социални дейности, магистър по управление на здравните грижи, специалист по контрол на инфекциите


Хобита: Народни танци, йога, доброволец в БЧК


Девиз: Аз мога

Откриха отделение по хемодиализа. Имах желанието да специализирам там. Беше нещо различно от това, което бях учила и знаех. Изучавах всичко свързано с апаратурата, пациентите и моите задължения. Беше много отговорно, но това не ме плашеше, а напротив исках професионалното ми израстване да не спира до тук.

За моя голяма радост времената

се промениха и се даде възможност на медицинските специалисти да учат. След като родих и второто си дете завърших бакалавърска, магистърска степен и специализация. Заслужено, след конкурс, заех длъжността главна медицинска сестра.


Това беше ново предизвикателство


за мен – да ръководя, да контролирам, да вземам решения, да поемам отговорност за процесите, които текат в болницата, не беше лесна работа, но аз исках да успея. Започнах четене на Държавен вестник, рамкови договори, закони, наредби и какво ли още не. Имаше много трудности, но аз трупах опит и се радвах на всяко постижение.

За съжаление трудът ни – моя и на колегите ми никога не е бил оценяван достатъчно добре. Обмисляла съм десетки пъти работа в чужбина. Започнах да събирам информация, от която научих, че доходите на медицинските сестри там са по-високи от българските, но сравнявайки ги със стандарта на живот в съответната страна също са ниски. Стигнах до извода, че трудът на медицинските специалисти в цял свят е неоценен. Разликата е, че в някои страни са дадени повече правомощия на колегите, има по-добро отношение към тях, а това несъмнено носи и малко повече удовлетворение. Но дали това би било достатъчно основателна причина да напуснем своята родна страна и да оставим близки и приятели. Нима те не се нуждаят от добри специалисти, нима не са им необходими точно нашите умения, знания и грижи в даден момент?


Днес, гледайки как се съсипват


болница след болница, как младите колеги напускат, за да търсят късмета си и как оставащите изнемогват, сърцето ме боли. Затова бих казала на всички млади хора - останете. Останете, не защото ще ви е лесно, не защото е идеално, а защото тук можете всичко да учите, да се усъвършенствате, да избирате в коя област искате да работите и докъде искате да стигнете, а когато постигнете това, повярвайте ми, ще бъдете оценени и безкрайно удовлетворени. Ще се сблъсквате с много трудности, но след всяко преодоляване ще се чувствате по-успешни, по-добри в професията и по-горди от себе си. Ще се изградите като личности, които ще могат да вземат самостоятелни решения, ще сте отговорни, никога няма да се предавате, докато не постигнете желаната цел. Ще правите много избори в живота си, но те ще бъдат правилни, благодарение на опита ви в тази толкова „мъжка" и толкова „нежна" професия.

Нека заедно променим системата, да покажем на света, че специалистите по здравни грижи са отделни професии, и в същото време неразривно свързани, като всяки един орган от човешкия организъм.


Да не допускаме да ни сравнят


с когото и да било, тъй както механика не се сравнява с пилота на самолета. Ние сме необходими, за да функционира здравеопазването! Нека извоюваме авторитет и самостоятелно достойно заплащане на нашия труд. Готови ли сте да искате да направите това тук и сега?

Родете вашите деца тук, отгледайте ги на родна земя и с примера си ще ги възпитате да бъдат успели и щастливи хора. Нека всички заедно успеем. Аз вярвам!


Шест приза в конкурса за есе на БАПЗГ и clinica.bg

Шест приза в конкурса за есе на БАПЗГ и clinica.bg

Благодарим на всички участници за високото доверие и пожелаваме успех на специалистите по здравни грижи в борбата им за достоен живот

Останете да работите в България

Останете да работите в България

Вие сте предизвикателството - вашата младост и сила, казва Марияна Георгиева
За революция стига и една медицинска сестра

За революция стига и една медицинска сестра

Докторите и сестрите стават необходими, когато хората създават нездрава среда и се отдалечават от живота, казва Ваня Георгиева
Най-смели са сестрите, които остават

Най-смели са сестрите, които остават

Предизвикателството да работя в България и мотивацията си дължа на прекрасното ми семейство, казва Елена Маджарова
Знам коя съм и защо съм тук

Знам коя съм и защо съм тук

Ако си партньор в екипа, си готов да даваш и влагаш много повече, отколкото ако си само изпълнител, казва Виктория Стойчева
Устояваме и отстояваме правото си на живот

Устояваме и отстояваме правото си на живот

Стига се до парадокса, че неквалифицираният труд е по-високо платен от високо квалифицирания такъв, казва Ахинора Апостолова
Да бъдеш „сестра“ на всички хора

Да бъдеш „сестра“ на всички хора

Професията не е за слаби, неможещи и лесно предаващи се, казва Данка Динкова
Не се поколебах да продължа в медицината

Не се поколебах да продължа в медицината

Предизвикателството да работя в България е голямо и дано човешкият ресурс бъде по-добре ценен, казва Петя Минева
Не решаваме проблемите си с емигриране

Не решаваме проблемите си с емигриране

Трябва да работим тук, да се борим за оценяване на труда ни, да показваме че ни има, казва Светлана Тодорова
Младите се учат от нас, които сме в България

Младите се учат от нас, които сме в България

Най-важно условие, за да си медик, е да имаш желание да даряваш част от себе си на пациентите, казва Красимира Караджова-Тодорова
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ