Стигма

Лекари и близки не приемат психично болните

01-07-2016 19:19
Агресия сред медиците започва да се проявява и към други пациенти, казва проф. Вихра МилановаЛекари и близки не приемат психично болните
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Обществото не приема психично болните хора. Това показват резултатите от съвместно проучване ,,Открито за психичните разстройства" между Центъра за защита правата в здравеопазването и Медицинските Университети в България. Проектът се изпълнява над 1 година, а в него са участвали 279 души , от които 152 жени и 127 мъже.

Психичноболните страдат от стигмата на обществото и това влошава сериозно състоянието им, категорични са специалистите. Резултатитее показват, че роднините на психично болните не им оказват подкрепа, а се срамуват от тях и ги отхвърлят. Най-лошо е отношението към социално изолираните пациенти и тези с по-дългогодишен проблем.
„Близките на болните изпитват чувство за срам, третират пациента като непълноценна личност и го обвиняват за семейните си проблеми, самите те имат по-ниска самооценка и се самоизолират от обществото", обясни проф. Вихра Миланова, ректор на МУ-София и ръководител на Катедра по психиатрия към УМБАЛ ,,Александровска". Най-изразените негативни нагласи са били при пациенти, които живеят самотно, страдат от личностно разстройство или шизофрения. Също така по-склонно на неприемане е по-възрастното поколение – бащи и майки, най-слабо е при най-младото поколение.

Стигма по отношение на пациентите с психични разстройства проявяват дори медицинските специалисти. Лошото отношение от страна на здравните специалисти води до отказ от лечение, което крие опасности по отношение на здравето на самия пациент, но и по отношение на безопасността на другите, каза доц. Мая Стоименова, ръководител катедра по психиатрия към МУ-Плевен.
Най-силно изразени са негативните нагласи при медицинските сестри, показва още проучването. „Нашето наблюдение обаче сочи, че медицинският персонал разгръща агресия към пациентите навсякъде, не само в психиатрията", допълни проф. Миланова.

Специалистите за пореден път повдигнаха и въпроса за неглижирането на психиатрията в здраваната система. «Основна причина за липсата на инвестиране в нашата област е липсата на точни биологични доказателства за ефективността на проведеното лечение», заяви проф. Дрозстой Стоянов от МУ-Пловдив. Той отбеляза още, че в България психотерапията все още не се реимбурсира, за разлика от много други европейски държави. ,,Това ни поставя в неравноправно отношение с другите специалисти" , категоричен е той.


Българската психиатрия все още не може да намери своя път

Българската психиатрия все още не може да намери своя път

Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) организира кръгла маса в Народното събрание за предизвикателствата и перспективите на психиатрията у нас. На форума бе представен и докладът на Европейската психиатрична асоциация за нивото на предоставяните грижи в тази област в България. Какви са най-наболелите въпроси, на които експертите трябва да намерят решение, и какви реформи са необходими в сектора попитахме доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА.
Хвалбите поощряват желанието за учене

Хвалбите поощряват желанието за учене

Първият учебен ден наближава и с него са свързани куп емоции. Oтговорите на най-често задаваните въпроси около 15 септември, дава детският психолог Лиляна Тръпчева.

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ