Aлтернатива

Кажете сбогом на пролетната умора

23-03-2018 08:59
С йога и правилните билки можем да влезем във форма бързо, казва д-р Мариян ИвановКажете сбогом на пролетната умора
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Въпреки това все повече хора – някои вече по традиция, се оплакват от умора, неразположение, липса на настроение и желание за работа и дори за забавления. Тялото ни, уморено от студа, грипа и дихателните инфекции, трябва да се приспособи към новия сезон. Какво да правим, за да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов, който е специалист по вътрешни болести, фитотерапевт, хомеопат и йога инструктор.

При пролетна умора действа много добре повишената двигателна активност. Причината е, че се активизират дишането, кръвообращението и съответно – снабдяването на тъканите и органите с кислород и хранителни вещества, обяснява д-р Иванов. Особено полезни са заниманията с йога. Те могат да се правят и от деца, и от по-възрастни хора, като са достъпни и удачни даже за такива, които имат проблеми със ставите или наднорменото си тегло или други проблеми, при които по-интензивни двигателни активности може да бъдат противопоказни, уточнява специалистът.


С главата надолу


Когато става дума за повишаване на тонуса и вдъхновението, то особено препоръчителни са т. нар. обърнати пози, при които главата е под нивото на сърцето. В това положение на тялото силно се активизират кръвоснабдяването и храненето на мозъка, както и на щитовидната жлеза. Това води до подобряване на паметта и настроението и до повишаване на жизнения тонус като цяло.

Визитка

Д-р Мариян Иванов е холистичен терапевт, основател и собственик на медицински център "Фитолек" в София. Той е специалист по вътрешни болести и асоцииран преподавател към катедра „Фармакология и токсикология" на Медицинския факултет на МУ-София. Автор е на книги, води курсове по терапевтична йога и преподава хомеопатия към Европейската школа по клинична хомеопатия. Повече за него може да видите на www.phytolek.com.

За да постигнем подобен резултат, са необходими само малко усилия и по възможност – постоянни тренировки. Обърнати пози са всеизвестната „свещ", при която краката и тазът се повдигат вертикално нагоре, а свитите в лактите ръце служат за подпора на хълбоците или на долната част на гърба, както и „рало" (при нея краката от свещ се отпускат над главата) или „гледащо надолу куче" (в тази поза тялото е под формата на буквата Л, като тазът е най-високо във въздуха).


Слънчевият поздрав


Той също има много добро въздействие върху организма. Изпълнението на този комплекс от йога асани оказва чудесно въздействие върху дишането и кръвообращението от една страна, а от друга – се постига леко натоварване на всички мускулни групи и огъвкавяване на всички стави в човешкото тяло, обяснява д-р Иванов. Когато човек прави слънчевия поздрав се балансират всички енергийни центрове в неговия организъм. Нещо повече, при изпълнението на тази поредица от упражнения се акумулира енергия, която чрез енергийните канали достига до всички клетки на тялото. Според йога - философията енергийните канали в човешкото тяло са 72 000 на брой.

Изпълнението на слънчевия поздрав отнема само няколко минути и е сред най-популярните комплекси в йога, като е важно движенията да се синхронизират с дишането. По принцип слънчевият поздрав се изпълнява в началото на всяка йога практика, защото действа тонизиращо, повишава жизнената енергия загрява мускулите и придава по-голяма гъвкавост на ставите. Дори след това да не продължите с други йога асани, слънчевият поздрав е достатъчен, за да стимулира целия ви организъм и да се превърне в чудесно средство за борба срещу пролетната умора.


Да активираме енергията


Д-р Иванов добавя, че много добре върху общия тонус на тялото въздействат и асаните, които активизират енергийния център в организма. Той се намира в областта на слънчевия сплит. Образно казано, това е акумулаторът на нашето тяло, от където енергията се разпределя до всички негови части. Позите, които влияят добре на тази чакра, са тези, които активизират коремната мускулатура, уточнява йога инструкторът.

Има и много дихателни техники, заимствани от йогата, които помагат за насищане на организма с кислород, а оттам – и за повишаване на работоспособността и настроението.


Природата на помощ


Разбира се, двигателната култура може много да ни помогне, но далеч не е всичко. Съществуват и много лечебни растения, които могат да ни помогнат при умора. Такива са гинко билоба, женжен, ашваганда, левзея, глог, арония, шипка, зелен чай и др. Могат да бъдат приемани под формата на чай или като хранителни добавки. Особено подходяща е комбинацията на зелен чай с гинко билоба.
Публикувани са редица изследвания, според които двете растения взаимно увеличават способността си да помагат при необходимост от повишаване на концентрацията и запаметяването. Би било добре за чая да се използва за подсладител пчелен мед. Това осигурява не само бързи калории за организма, но и му предоставя комбинация от много полезни микроелементи и витамини, които също са необходими при пролетната умора, добавя д-р Иванов. Може да се добави и сок от лимон. Цитрусовият плод е полезен заради високото съдържание на витамин С и помага за усилване на имунитета. Добре е да пием поне по един чай на ден – така ще се усети действието на лековитите съставки на билките и ще помогнем за прочистването на организма от натрупани токсини.

Необходимите и полезни витамини и минерали могат да се набавят при консумация на повече пресни плодове и зеленчуци. Добре е на трапезата ви да има и достатъчно често риба, както и да си похапвате ядки, а салатите можем да поръсваме със семена. Ако се чувствате много отпаднали, бихте могли да засилите организма и с таблетки или капсули, съдържащи селен, цинк, магнезий, витамин С, витамин В. Изключително важно е да си осигурявате и достатъчно количество течности – препоръчително е да се приемат поне 1,5 литра на ден.


Хомеопатия и КОВИД

Хомеопатия и КОВИД

Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова

Гемотерапия в България

Гемотерапия в България

При нея не се поставят диагнози, а човешкият организъм се разглежда като едно цяло, казва Ангел Ангелов

Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
1 2 3 4 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ