Парламент

Още глоби за реекспорта на лекарства

22-03-2018 15:26
ИАЛ ще следи дали има недостиг на медикаменти в страната с електронна система, а експертният съвет отпадаОще глоби за реекспорта на лекарства
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Нови глоби за всички, които пестят информация за движението на медикаментите в страната и ясни правила за електронната система, която да следи има ли недостиг са част от новите промени в закона за лекарствата. Те се предлагат от председателя на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. И ще се гледат на второ четене на проекта за ремонт на закона, който изготви здравното министерство заради проблемите с паралелния износ у нас.

Събирането на информация за липсващите лекарства на българския пазар по електронен път се предвиждаше да се въведе от здравните власти, но не беше ясно разписано с промените, които те предлагаха. Вместо това в проекта на ресорното ведомство фигурираше създаването на експертен съвет към изпълнителната агенция по лекарствата, който трябваше да изготвя списък за ограничаване износа на медикаментите, които липсваха.

Определянето им пък се предвиждаше

да става по малко или много субективен път – на база сигнали от аптеките, които не са получили заявката си за лекарства след два дни от подаването й. Ако в агенцията по лекарствата постъпят подобни анонси от пет фармации в рамките на един месец, тя трябва да направи проверка и евентуално да включи медикамента в списъка, в който той ще подлежи на забрана за реекспорт. Самото определяне дали има недостиг също нямаше обективно измерение. Затова според дистрибуторите промените бяха прекалено субективни и уязвими в съда.


Те обаче са прекроени с корекциите,

които предлагат от ГЕРБ. С тях се предлага експертният съвет напълно да отпадне от закона и се детайлизира създаването на електронна система от агенцията по лекарствата в рамките на планираните 4 месеца след влизане в сила на закона. С новите поправки в нея трябва да подават информация всички участници в търговската верига – от фармацевтите до производителите на медикаменти, включително касата и министерството, за движението на лекарствата в страната.

Производителите и търговците на едро

за внесените в страната и доставени до аптеките количества медикаменти, а търговците на дребно – за получените и продадени от тях. Институциите от своя страна на базата на данните анализират количествата лекарства в страната. Ако се окаже, че за някое лекарство наличностите за половин година са по-малко от 65% от нужните за задоляване потребностите на хората през предходните шест месеца, то влиза в забранителния списък за износ. Първият списък обаче се изготвя, след като всички акумулират данни за три месеца. Това дава надежда, че през 2019 г. у нас най-накрая може да има някакъв реален и обективен контрол върху паралелния износ.


Всеки, който си позволи да наруши

новите правила пък, ще търпи по-високи санкции от досега предвижданите. В новия проект се предвижда производителите и дистрибуторите, които не подават навреме информация да търпят санкции от 50 000 до 100 000 лв. за първо нарушение и от 100 000 до 150 000 лв. Аналогични са размерите на глобите при предоставяне на неверни данни или при износ на медикаменти от забранителния списък. Какви са предложенията на опозицията, четете утре.


Забраниха износа за 297 лекарства

Забраниха износа за 297 лекарства

Сред тях са редица антибиотици, медикаменти за КОВИД и химиотерапевтици, причината е, че може да има недостиг

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Е-системата за реекспорта - 300 хил. лв.

Здравното министерство публикува правилата за създаването й месец, след като тя вече трябваше да работи

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

Паралелният внос се увеличи с 25 хапчета

По-малко от месец има ИАЛ, за да пусне системата за проследяване на реекспорта, но едва ли ще спази срока

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Паралелните търговци искат ремонт на цените

Има промяна в страните донори на медикаменти, твърдят европейските дистрибутори

Реекспортът е върхът на айсберга

Реекспортът е върхът на айсберга

Електронната проследимост на лекарствата е най-добрият вариант, казва Юлиян Узунов
Контролират реекспорта електронно

Контролират реекспорта електронно

Експертният съвет отпадна, МЗ вече работи по системата за паралелния износ

Депутатите пак подхващат реекспорта

Депутатите пак подхващат реекспорта

Здравната комисия ще обсъжда информационната система и новите правила за паралелен износ на лекарства
Трябват ни регистри и електронна система

Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

И БФС да са част от съвета за реекспорта

И БФС да са част от съвета за реекспорта

Лекарствата от забранителния списък за паралелен износ да се доставят само от най-големите търговци, искат от ВОЛЯ

140 млн. опаковки са предмет на реекспорт

140 млн. опаковки са предмет на реекспорт

Пазарът на Стария Континент е около 4.5 млрд. евро или под 3% от общия, смятат паралелните търговци

1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ