Стоматология

Диамантена усмивка

22-03-2018 14:30
Избелващи пасти няма, агресивни агенти извличат минералния състав от емайла, казва д-р Евелина ПерчинскаДиамантена усмивка
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Хубавата усмивка винаги дава по-голямо самочувствие. Днес искрящо белите зъби са мания, както на Запад, така и на Изток. Брекетите, порцелановите фасети и украшения за зъби са само част от услугите, които ни водят при зъболекаря. За тях разговаряме с д-р Евелина Перчинска. Поводът е и Световният ден на оралното здраве - 20 март.
Грижата за зъбите и устата са най-важни в стремежа ни за искряща усмивка. „На първо място е хигиената. В повечето от случаите зъбите ни излизат в перфектен вид – прекрасни и здрави. Лошата грижа за тях обаче води до различни проблеми. От нас зависи колко дълго може да ги поддържаме в този идеален вид", казва д-р Перчинска.
Красивите перлени зъби са мечта на мнозина. Силните на деня – актьори, певци, политици, бизнесмени не пропускат да покажат идеално изправените си и поддържани зъби. Това обаче не става така лесно. „Важно е от най-ранна детска възраст родителите да водят малчуганите си в зъболекарския кабинет. Дали за навременна диагностика, дали за лечение. Децата трябва да свикнат. Колкото по-рано се оправи един кариес, толкова по-добре. Същото се отнася и за неправилната захапка или друг ортодонтски проблем. Добрата хигиена винаги може да се подпомогне със специална вода за жабурене, гелчета и още редица добри продукти“, допълва зъболекарката. За съжаление в много от случаите хубавата усмивка и здравите зъби често са в пряка зависимост от финансовите възможности на отделния човек.

 

Неправилната захапка

Визитка

Д-р Евелина Перчинска е завършила Дентална медицина през 1998 г. в Медицински университет - София. Първите осем годишен от денталния й стаж са в областта на детската стоматология и хирургия. Има множество сертификати от престижни международни курсове по ортодонтия и имплантология (Италия, Монако, Швейцария, Германия, САЩ). Д-р Перчинска има дългогодишен опит в извършването на дентални процедури под обща анестезия. Интересите й са свързани със съвременните методи за естетично зъбно протезиране. Тя е основател на отделението по Дентална медицина в Токуда Болница София през 2006 г., където практикува в продължение на 10 години. От началото на 2017 година поема съвременната и високоспециализирана дентална практика в Еуровита.


Ако мислите, че само вие имате неприятно разстояние между горните и долните зъби, огледайте се добре. Статистиката сочи, че в нашите географски ширини около 73% от хората се „радват“ на т.нар. дълбока захапка, при която горната челюст е съвсем леко издадена над долната. Точно обратното пък се наблюдава на Африканския континент. „Почти всяко трето дете има подобно отклонение в даден момент на растеж и развитие на зъбите. Корекцията и правилното лечение са много индивидуални и зависят от отделния случай. Колкото по-рано се разбере за проблема обаче, толкова по-лесно ще се намери решение“, казва още д-р Перчинска.


Скоби или брекети

 

И скобите, и брекетите се ортодонски апарати. Според начина на поставяне те се разделят на два вида - снемаеми и неснемаеми.
„Скобите или шините, които ние зъболекарите наричаме зъбни пластинки, могат да бъдат механични или функционални. Всичките те се свалят от устата без никакъв проблем за разлика от брекетите, които се прикрепват изцяло за зъбите.

Нито един от тези ортодонски апарати на уврежда диретно зъбите. Почистването им обаче е затруднено. Ето защо при лоша хигиена има опасност да се натрупа зъбна плака и това да породи проблем – кариеси или нещо друго. Идеята тук е и оргоноднът, и родителите да следят дали детето си почиства добре шините и брекетите, дали спазва необходимата хигиена“, съветва зъболекарката.

 

Брекетите не са запазена марка на децата.

 

Според д-р Перчинска  възрастните също могат да се възползват от тези ортодонски услуги. „Когато човек, който достигне зряла възраст 40 – 50+ обикновено се появяват пародонтални проблеми – зъбите се наклоняват, падат... В тези случаи брекетите могат да се използват като спомагателен метод, за да се запазят по-дълго зъбите като едновременно с това и се преподредят, така че дъвкателното налягане да се разпредели правилно“, обяснява тя. Когато говорим за малки метални пластини в устата, всяко дете (а и възрастен) би се интересувало колко дълго е необходимо да ги носи. „Всичко е индивидуално и зависи основно от деформацията и пътят, който оргоноднът е избрал за справяне с проблема. Пациентът също трябва да е много отговорен. Не може след като му сложат брекетите да не посещава зъболекарския кабинет в продължение на 6 месеца.
В момента т.нар. бързи брекети са изключително модерни. Тази система гарантира „по-скоростното“ придвижване и изправяне на зъбите. Те могат да останат в продължение на половин година, но след това има още доста допълнителна работа. Според мен колкото по-дълго се държат брекетите, толкова по-добър и траен резултат ще има“, съветва д-р Перчинска.


Бели, бели зъби


Едва ли има човек, който не би искал да има по-бели зъби. Това обаче не може да се случи с така широко рекламираните пасти за зъби и непрофесионални системи за промяна на цвета. „Избелващи пасти няма. Повечето от тях съдържат определени химични съединения, които могат да доведат до просветляване на зъбите, когато се използват продължително време. За избелването е необходима определена съставка, която се прилага във всички контролирани и одобрени системи, използвани само от зъболекарите. За жалост в интернет, а и не само се продават какви ли не неща с обещание да променят цвета на зъбите. Има червила, лепенки и т.н. Подобни „препарати“ или „системи за избелване“ съдържат много агресивни агенти, които извличат минералния състав от повърхностния слой на емайла. В някои случаи зъбите стават тебеширено бели, но цената, която ще заплати човек е много висока. Минералният състав на емайла гарантира неговата здравина. Когато той бъде извлечен, то зъбът се уврежда много по-лесно. Именно затова пациентите трябва да се доверяват само и единствено на професионалисти, които работят с утвърдени и сигурни системи. Има различни начини – у дома със специална шина, намазана с гел, която престоява 1 седмица. Или пък в зъболекарския кабинет с 3 процедури по 20-40 минути Въпросът е да се прави от професионалист. Ако човек си купи от интернет система за избелване за 5-10 долара, то след година, година и половина ще забележи сериозни проблеми“, категорична е зъболекарката.

 

Порцеланови фасети

 

Така бленуваните от много момичета порцеланови фасети могат да бъдат само повърхностно покритие на зъба или изцяло изработена порцеланова част върху изпилените предни зъби. „Фасетите не са поставят на дъвкателни зъби, защото се чупят и падат. Обикновено се правят на 6-те предни зъба като повърхностния слой се заменя с порцеланова обвивка“, обяснява зъболекарката. Причините за поставяне на фасети могат да са редица. Много хора търсят подобно лечение, когато на един зъб се е появил сериозен дефект – кариес, оцветяване, дисплазия... „Това са т.нар. биологични индикации. Днес вече е много популярно да се правят и поради естетични причини. Важно е обаче хората да знаят, че преди да се премине на фасети, зъбите трябва да са правилно подредени“, допълва д-р Перчинска. Според нея основният проблем пред поставянето на фасети преди години е било лесното им отлепяне. „Случваше се често да паднат или да се отчупи част от тях. Сега обаче има нови свързващи системи – много по-добри и трайни. Резултатът е отличен“, казва още зъболекарката. Тя обаче се затруднява да определи цена за тези услуги. „Диапазонът е огромен – зависи от материалите, от ортодонтската работа. За мен не е нормално да има цена под 400 – 450 лева на зъб. Несериозно е. Ако пациентът търси нещо евтино, то няма да получи керамична фасета, а нещо съвсем различно, което много бързо може да се развали.


Диамант в устата


Последният писък на модата в зъболекарските услуги е поставянето на специални украшения. „На Запад те бяха модерни преди повече от десетина години. У нас обаче се забелязва нарастване на търсенето едва през последните 3-4. Пациентите искат да им поставим различни камъчета, татуси... Това е неинвазимен метод, при който украшенията се залепят за зъба с материал, с който се правят пломбите, и така не се нарушава емайлът. За жалост има и хора, които си купуват диаманти и искат да ги вградим в самия зъб. Това го уврежда сериозно, а и ако скъпоценният камък се махне ще остана дупка. Залепените украшения падат след около година, освен, разбира се, ако пациентът не пожелае да ги свали и по-рано“, казва зъболекарката. Не толкова модерни са и татуировките. При тях върху повърхността на зъба се залепя определена картинка – дракон, пеперудка... Татусът може да остане от 3 седмици до близо година в зависимост от материала, който се използва за залепянето му.


6 606 дентални лекари в НЗИС

6 606 дентални лекари в НЗИС

Започва Фаза 3 на изграждането на с-системата, с фокус върху системите за проследяване движението на лекарствата с цел елиминиране недостига, казват от Информационно обслужване
Надяваме се новите цени  да влязат в сила от 1 септември

Надяваме се новите цени да влязат в сила от 1 септември

Преговорите по НРД за дентални дейности приключиха, чакаме решението на Надзорния съвет на НЗОК, ние от БЗС вече мислим за бюджета за 2024 г., казва д-р Николай Шарков
Пак няма готовност за е-отчитане на зъболекарите

Пак няма готовност за е-отчитане на зъболекарите

Все още има някои дефекти, затова въвеждането да стане с гратисен период от 3 месеца, през който всички дейности да се заплащат, предлагат от БЗС

Европейците с най-болни зъби

Европейците с най-болни зъби

Всеки втори от възрастното население има орални заболявания, показват най-новите данни на СЗО

Месец на денталната профилактика на децата

Месец на денталната профилактика на децата

Той ще се провежда Пловдив и започва утре с празника "Красива усмивка", съобщиха от Медицинския университет в града
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Е-отчитането ще ни създаде повече работа

Още не съм наясно, как то ще започне от 1 февруари, ще ни трябват и два – три дни да влезем в час, да тестваме и коригираме нещата, казва д-р Георги Габровски
Електронизацията при зъболекарите напредва

Електронизацията при зъболекарите напредва

От „Информационно обслужване" са потвърдили, че имат готовност през март и денталните дейности да се отчитат в НЗИС

160 000 деца със силанти

160 000 деца със силанти

Новата Национална програма за профилактика на оралните заболявания ще е до 2026 година

Базите за специализации са недостатъчни

Базите за специализации са недостатъчни

Д-р Николай Шарков беше избран отново за председател на Българския зъболекарски съюз. По кои приоритети ще работи, ще стигнат ли парите по линия на НЗОК в условията на инфлация и какво се случва с програмата за оралното здраве на децата, разказва той за читателите на clinica.
1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ