Интервю

Проверките на прокуратурта не ни притесняват

22-03-2018 08:08
Трябва да се преразгледа финансирането, какво влиза в 8.20 лв. за спешен пациент, казва д-р Бойко МиразчийскиПроверките на прокуратурта не ни притесняват
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com

В края на миналата седмица прокуратурата обяви, че ще извърши щателни проверки в осем държавни болници, за които има съмнения за безстопанственост. Една от тях е и УМБАЛ-Бургас. Има ли ощетяване на лечебното заведение със сключени договори с частни структури за дейност, кои са проблемите и предизвикателствата пред болничните мениджъри и лекарите, попитахме д-р Бойко Миразчийски. Той е изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

- Д-р Миразчийски, от прокуратурата обявиха, че е образувано досъдебно производство в 8 болници, като сред тях е и УМБАЛ Бургас. Това притеснява ли Ви?

- Не, ще съдействаме изцяло на прокуратурата до приключване на всички проверки. До този момент официално искане за предоставяне на каквото и да било не сме получили, но ще предоставим всичко, което поискат от нас.

- Информирани ли сте какви нередности са установени при проверките във Вашата болница?

- Както казах – засега нямаме никаква официална информация.

- На територията на болницата има ли действащи частни структури и ако има, каква дейност извършват?

- Имаме помещения, предоставени под наем за дрогерия и магазин, след проведен търг. Имаме и вендинг автомати в болницата, които също са сложени след търг. Част от нашите помещения ползва Комплексният онкологичен център по договор с Община Бургас, както и още едно лечебно заведение. Отдадени са и кабинети на общопрактикуващи лекари и специалисти от доболничната помощ, както и помещения и апаратура на дъщерното дружество на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец".

Един пациент повече от три месеца живее в една от клиниките с най-скъп престой

- Припокрива ли се някаква част от дейността на частните структури с тази на УМБАЛ Бургас?

- Не се припокрива – например в онкодиспансера се провежда лъчетерапия, химиотерапия, онкохирургия и онкогинекология. Ние нямаме такива дейности. Другото лечебно заведение е за инвазивна кардиология и кардиохирургия – такава дейност също нямаме и никога не сме имали. Останалите са за извънболнична помощ.

- Колко са задълженията на болницата и каква част от тях са просрочени?

- Задълженията на болницата са около 15 млн. лв., като около 12 млн. са просрочени. Това са задължения, които болницата има повече от 10 години. Въпреки това, успяваме да покриваме част от тях.

- Имате ли план за преструктуриране на лечебното заведение? Какво предвижда той?

- Това, което би могло да промени ситуацията, е отпускане на банков кредит с ниска лихва, работим в тази посока. Както и покриване на разходите, които болницата прави за своя сметка, за да лекува неосигурени и социално-слаби пациенти. Един от последните ни примери е един пациент, който повече от три месеца живее в една от клиниките с най-скъп престой. Той няма нужда от лечение, но няма къде да отиде. Престоят му струва около 20 000 лв. на болницата. Тези пари кой ще ги плати? Преди няколко дни платихме от бюджета на болницата за издаване на лична карта на друг бездомник. Защо, когато се говори за дългове, не се повдигат въпросите откъде идват тези дългове и какво да правим в такива случаи? За миналата година имаме около 250 000 лв. разходи за такива пациенти.

- През 2017 г. намален ли беше лимитът на лечебното заведение, в сравнение с предходната година?

- За миналата година УМБАЛ Бургас има извършена надлимитна дейност за 1.300 млн. лв., които още не са платени от Здравната каса. Ако се съобразяваме с лимитите, трябва на 20-то число да затворим вратите на болницата и да отпращаме пациенти. Не сме го правили и няма да го направим, но цифрите са красноречиви – тези пациенти са преминали през нас и ние сме ги лекували.

Никога не сме връщали пациент, независимо дали сме или не сме в рамките на лимита

- Кои са най-сериозните проблеми в работата на лечебното заведение?

- Най-сериозните проблеми са хроничната липса на финансиране, което води след себе си до други проблеми – трудности със задържането на персонала, трудности с обновяването на апаратурата и подобряване на битовите условия. Въпреки това, успяваме да се справяме с проблемите – привличаме нови специалисти, стараем се да им осигуряваме мотивиращи възнаграждения. Къде със собствени усилия, къде с дарения, обновяваме и битовите условия.

- В рамковия договор за 2018 г. са увеличени цените на доста клинични пътеки. Това ще помогне ли за стабилизиране на болницата?

- Цените на клиничните пътеки не бяха увеличавани 10 години. А в същото време минималната заплата се увеличи няколко пъти, което доведе след себе си до увеличаване на разходите за осигуровки на работещите. Има пътеки, които са много недофинансирани. Добре е да се върви в тази посока, но не е достатъчно.

- Имате ли проблеми с персонала?

- Няма болница в страната, която да няма проблеми с персонала. Но сме направили необходимото, за да могат отделенията да разполагат с нужния брой специалисти. Имаме и много специализанти. 9 нови специалисти сме обучили, откакто болницата е база за специализация. Това са наши кадри, които работят тук, учат тук и сега ще продължат да работят в Бургас. Сред тях има и лекари с по две специалности. В момента при нас специализират близо 50 колеги по различни специалности. Бих искал да привлечем и назначим още медицински сестри, които не ни достигат. Както навсякъде.

- Летният сезон наближава. С колко процента се увеличава потокът от пациенти през активния сезон?

- През активния летен сезон населението на Бургаска област се увеличава до 2 млн. души. Все едно си представете, че това е цяла София, която се обслужва предимно от нашата болница. Въпреки наличието на частни здравни заведения и лекари по курортите, по-тежките случаи идват тук и натовареността се увеличава в пъти.

- Успявате ли да обслужвате всички нуждаещи се през лятото в рамките на лимитите?

- Никога не сме връщали и няма да върнем пациент, които има нужда от спешна медицинска помощ. Независимо дали сме или не сме в рамките на лимита. 80% от нашите пациенти постъпват при нас по спешност.

Според закона всички сме равни, но държавните болници трябва да поддържат отделения, които не се финансират

- Имате ли неразплатена надлимитна дейност?

- Имаме. За трите години – 2015, 2016, 2017, както и досега, тя достига 2 млн. лв.

- Очаквате ли промени в модела на здравеопазване, след като вече е доказано, че системата е неефективна?

- Бих искал да има промени. Както обяви министърът на здравеопазването, надявам се до края на годината те да се осъществят.

- Какво трябва да се промени, според Вас?

- Да се преразгледа финансирането и отношението към държавните и общински болници. Да няма понятия като „лимити" и „надлимитна дейност". Има болници като нашата, които имат важна обществена и социална функция. Те са гръбнакът на здравеопазването. Би следвало да не бъдат третирани като обикновени търговски дружества и равностойни на всички частни здравни заведения, които използват публичен ресурс. Според Закона за лечебните заведения всички сме равни, но законът задължава болниците с над 50% държавно участие да поддържат отделения по трансфузионна хематология, патоанатомия, съдебна медицина, които не се финансират или се недофинансират. Например, държавата поема изследванията на кръвта за кръвопреливанията, но излиза така, че парите, които тя плаща, стигат само до месец септември. Другите месеци са за наша сметка. Парите за спешност, които се заплащат, излизат около 8.20 лв. на преминал пациент. Кое влиза в тези 8.20 – прегледът в шокова зала, или заплатата на лекаря, или изследванията? По същия начин стоят нещата с патоанатомията и съдебната медицина, които са губещи дейности, но сме длъжни да ги имаме. И се получава така, че уж всички сме равни, но някои са по-равни.


Прокуратурата проверява Националната хематология

Прокуратурата проверява Националната хематология

Здравно министерство обмисля сливането й с държавната онкологична болница
Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Измамата позволила аптекар да източи над 365 лв. от здравната каса
Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сигналът подадоха от Майчин дом заради македонски лекар, който работел при тях на граждански договор
Анестезиолог от Разлог отива на съд

Анестезиолог от Разлог отива на съд

Той е обвинен в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия
Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Заедно с него заявление подаде и колежката му Кръстина Таскова
Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

От БСП и ГЕРБ се отказаха, от Воля още "умуват"
Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Възможна е смяна на ръководството на болница  „Свети Мина"
4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

Мотивът на съда е, че има опасност да извършат ново престъпление
ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе

ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе

Не е като „Златни пясъци", но съм доволен, казва Цецко Русинов, пациент на „Йоан Павел"

8 задържани за далавери в онкоболниците

8 задържани за далавери в онкоболниците

Организирана престъпна група е извършвала престъпленията с лекарства, каза вътрешният министър Младен Маринов
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ