Темида

Днес решават за лечението в чужбина

22-03-2018 07:30
Бюрокрация спъва процедурите и пречи на пациентите да си възстановят парите, дадени зад границаДнес решават за лечението в чужбина
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Ще бъдат ли облекчени процедурите за лечение в чужбина е поредният въпрос, чието решение е в ръцета на ВАС. Днес магистратите трябва окончателно да се произнесат по жалбата на Асоциация «Пулмонална хипертония» срещу Наредба 12 на МЗ. Организацията не оспорва целия акт, а само текстовете, които създават излишна бюрокрация и спъват бързото и обективно разглеждане на заявленията за финансова помощ при терапия зад граница.

Асоциацията атакува всички прекомерни условия и изисквания, които се поставят, както към заявителите, така и към различни органи и институции. Такива са, например, набавянето на допълнителни справки и издаването на документи, които в повечето случаи

 

удължават с 3-4 месеца разглеждането на заявления  

 

за покриване на разходите за лечение в чужбина. Според пациентите най-порочен е чл. 26а от Наредбата, който пряко касае трансплантациите. По силата на този текст след като Комисията за лечение в чужбина вземе «принципно положително съгласие» за финансиране на терапия зад граница, изпраща допълнително запитване до Агенцията по трансплантации, за да провери дали лицето е включено в листата на чакащите. Изисква и три различни оферти, за да се види къде другаде може да се извърши операцията. «Отделно се разпитват различни външни експерти и на практика разглеждането на едно заявление може да продължи няколко месеца. Но хората, които се нуждаят от белодробна трансплантация, например, не могат да чакат толкова дълго. Заболяването е бързо прогресиращо, а пациентите могат рязко да се влошат от най-обикновен вирус», споделя Христина Николова, адвокат по делото. Освен това по думите й в правото

 

няма термин «принципно положително съгласие»,

 

тоест комисията или трябва да одобри, или да отхвърли дадено заявление. «Докато нямат решение, било то и отказ, пациентите не могат да кандидастват за DMS и няма как да организират благотворителна кампния за набиране на средства. Поставени са в патова ситуация“, допълва адвокат Николова.

Министерството на здравеопазването вече е подсъдимо за забавяне на лечение в чужбина, след като в началото на годината съпругата на починал пациент подаде иск за 500 000 лв. обезщетение. Жената твърди, че именно късният отговор от Комисията за лечение в чужбина е отговорен за смъртта на съпруга й. От здравното ведомство назначиха светкавична проверка по случая, но вече трети месец по нея няма резултати, твърди адвокат Николова. Междувременно здравното министерство премахна изискването националният консултант по трансплантология задържително да се произнася по заявленията за операции в чужбина, за да не се блокира процедурата, когато той не може да присъства на редовно заседание. 

Асоциация «Пулмонална хипертония» оспорва и текстовете, които изискват

 

документацията на чужд език да бъде легализирана.

 

Става дума за медицинските експертизи, фактурите и всички оферти или официални становища, които постъпват от чуждите клиники. «Достоверността на тези документи лесно може да бъде доказана, тъй като се издават от лечебни заведения, с които Министерството на здравеопазването може да осъществи контакт. Освен това натоварва с излишни разходи пациенти, които нямат пари и събират всяка стотинка, за да финансират терапията си – в повечето случаи животоспасяваща», коментира адвокат Николова. По думите й точно заради този текст в Наредбата има хора, които повече от 4-5 години не могат да получат обратно средствата, заплатили собственоръчно зад граница.

Тричленният състав на ВАС вече се е произнесъл, че не са спазени основните изисквания по издаването на самата Наредба, а именно липсват мотиви, финансова оценка и обосновка за въведените изисквания. Ако петчленният състав потвърди заключението на тричленката, оспорените текстове ще спрат да се прилагат от датата на обнародването на съдебното решение. Наредбата ще продължи да действа, но без административните затруднения, които сега бавят лечението в чужбина.  


Отменен е и стандартът по очни болести

Отменен е и стандартът по очни болести

Документът е обнародван без мотиви, само с докладна-записка без име и подпис, казват от ВАС
Защо са нужни медицинските стандарти

Защо са нужни медицинските стандарти

Те гарантират качеството, има ги в много държави, казват от министерство на здравеопазването

ВАС осъди лимитите

ВАС осъди лимитите

Здравната каса незаконно е удържала 52 млн. лв. надлимитна дейност от болниците, решиха магистратите
И здравната карта остана в историята

И здравната карта остана в историята

Нормативът не е публикуван в "Държавен вестник" и не поражда правни последици, реши ВАС
ВАС гледа наредбата за лечение в чужбина

ВАС гледа наредбата за лечение в чужбина

На 2 октомври предстои делото за медицинския стандарт по очни болести

Окончателно: Подборът на болници падна

Окончателно: Подборът на болници падна

Петчленка на ВАС отмени наредбата за критериите, по които НЗОК решава с кои да сключи договор
Падна и стандартът по ендокринология

Падна и стандартът по ендокринология

Решението на ВАС е окончателно, един съдия го е подписал с особено мнение
Санкциите на касата незаконни

Санкциите на касата незаконни

Пловдивският съд ги обяви за нищожни до 1 април тази година, чакат решението и на ВАС

Тричленка на ВАС отмени Здравната карта

Тричленка на ВАС отмени Здравната карта

Ако решението се потвърди окончателно, болниците ще могат да съдят държавата за понесени вреди
ВАС отмени окончателно отпечатъците

ВАС отмени окончателно отпечатъците

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ