На практика

Приложиха иновативен метод за лечение на рак

20-03-2018 09:06
Двама пациенти с чернодробни тумори бяха инжектирани с микросфери за първи път в БългарияПриложиха иновативен метод за лечение на рак
Clinica.bg

press@clinica.bg

Често попадаме в дъното на не една и две здравни класации и то не без основание. Едновременно с това обаче страната ни се превръща и в място на иновациите, особено при лечението на тежки хронични заболявания като онкологичните. Доказателство за това е приложението на една от най-модерните терапии в света за лечение на напреднали форми на чернодробен карцином. Първите процедури с емболизиращи микросфери вече бяха успешно проведени в болница „Тракия".

За първи път у нас иновативното лечение с емболизиращи микросфери беше приложено на двама пациенти в болница „Тракия" от български екип с участието на германски специалист. Лекарите очакват състоянието им да се стабилизира и подобри.

Двамата пациенти са мъж и жена с метастази в черния дроб, които са разпространени до степен, която не позволява ефективното им отстраняване по хирургичен път. Поради тази причина новият метод с микросфери се оказва един от малкото шансове за лечение.


Що е то емболизация

„Емболизацията (запушването) е миниинвазивна процедура, при която чрез специален, много тънък катетър, през артерия на крака или ръката лекарите достигат до чернодробната артерия на пациента и инжектират локално микросфери, които са пълни със съответния препарат", обяснява д-р Борислав Борисов, който прилага терапията в болницата. Микросферите достигат раковите тумори, като запушват кръвообръщението, а химиотерапевтикът се акумулира от туморните клетки. След около 40 минути направените от нишесте микросфери се разтварят и освобождават циркулацията на кръвта в черния дроб.

„Сега емболизирахме десния дял от черния дроб при двамата пациенти, следващата процедура ще бъде върху левия дял", обяснява д-р Борисов. Резултатът от лечението на първите двама пациенти ще стане ясен след около месец, когато ще се направи преглед и втората интервенция. Очакванията на медиците обаче са лечението да спре развитието на метастазите до положението, в което се намират в момента, а в най-добрия случай да започне процес на обратно развитие.


Чуждият опит на помощ

Провеждането на първите процедури за емболизация на чернодробни тумори в болница „Тракия" беше консултирано лично и от германския оноколог и баща на метода д-р Юрген Еберт.

„Това е терапия, която се прилага успешно от около 5 години в клиниките на Европа. Благодарение на този метод пациентите с напреднал стадий на метастази в областта на черния и белия дроб, както и в областта на ушите, носа и гърлото имат значително по-добра преживяемост", обясни д-р Еберт. Статистиката сочи, че в страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването с унищожаване на метастазите. Методиката е минимално травматична. Понася се много по-добре от стандартната химиотерапия.

Технологията е създадена на основата на по-стара, съществувала на пазара през 80-те и 90-те години на миналия век. „Когато изчезна, разработихме нов продукт с много подобрения, който вече доказва своята ефективност", допълни д-р Еберт. Способността на микросферите да се резобрират дава възможност терапията да бъде повтаряна отново през опеделени периоди от време. Препоръките са лечението да се извърши трикратно през един месец, като с компютърен томограф се следи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Ако отново се установи прогресия на заболяването, курсът може да се приложи по същата схема.


Въпрос на политика

Въпрос на политика

Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в България

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Средства за иновации само срещу доказан резултат

Прогнозата на специалистите е, че мерките за намаляване на здравния риск ще доведат до предотвратяване на 40% от раковите заболявания, казва Петър Витанов
Правят национален антираков план

Правят национален антираков план

В изготвянето му са включени лекари, пациенти и представители на фармацевтичната индустрия
Ракът на гърдата вече първи по честота

Ракът на гърдата вече първи по честота

В световен мащаб доскоро водеше карциномът на белия дроб, сочат данните на СЗО
Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво?

Какво трябва да знаем за рака на дебелото черво?

Някои от рисковите фактори са свързани с начина на живот, липсата на двигателна активност, консумирането на алкохол, червено месо, колбаси или мазни храни
Рискът за простатен карцином расте с възрастта

Рискът за простатен карцином расте с възрастта

Всеки мъж над 50-те да си прави скринингово тестване веднъж годишно, препоръчва д-р Росица Кръстева
Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Какво трябва да знаем за множествения миелом?

Това е хематологично онкологично заболяване, при което здравите кръвни клетки се изместват от болни

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Радиохирургията успява там, където скалпелът е безсилен

Линейният ускорител, с който разполага нашето отделение, е последно поколение и е със специални приспособления за мозъчна и телесна радиохирургия, каза д-р Илиана Колева
Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ