На практика

Приложиха иновативен метод за лечение на рак

20-03-2018 09:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Приложиха иновативен метод за лечение на ракДвама пациенти с чернодробни тумори бяха инжектирани с микросфери за първи път в България

Често попадаме в дъното на не една и две здравни класации и то не без основание. Едновременно с това обаче страната ни се превръща и в място на иновациите, особено при лечението на тежки хронични заболявания като онкологичните. Доказателство за това е приложението на една от най-модерните терапии в света за лечение на напреднали форми на чернодробен карцином. Първите процедури с емболизиращи микросфери вече бяха успешно проведени в болница „Тракия".

За първи път у нас иновативното лечение с емболизиращи микросфери беше приложено на двама пациенти в болница „Тракия" от български екип с участието на германски специалист. Лекарите очакват състоянието им да се стабилизира и подобри.

Двамата пациенти са мъж и жена с метастази в черния дроб, които са разпространени до степен, която не позволява ефективното им отстраняване по хирургичен път. Поради тази причина новият метод с микросфери се оказва един от малкото шансове за лечение.


Що е то емболизация

„Емболизацията (запушването) е миниинвазивна процедура, при която чрез специален, много тънък катетър, през артерия на крака или ръката лекарите достигат до чернодробната артерия на пациента и инжектират локално микросфери, които са пълни със съответния препарат", обяснява д-р Борислав Борисов, който прилага терапията в болницата. Микросферите достигат раковите тумори, като запушват кръвообръщението, а химиотерапевтикът се акумулира от туморните клетки. След около 40 минути направените от нишесте микросфери се разтварят и освобождават циркулацията на кръвта в черния дроб.

„Сега емболизирахме десния дял от черния дроб при двамата пациенти, следващата процедура ще бъде върху левия дял", обяснява д-р Борисов. Резултатът от лечението на първите двама пациенти ще стане ясен след около месец, когато ще се направи преглед и втората интервенция. Очакванията на медиците обаче са лечението да спре развитието на метастазите до положението, в което се намират в момента, а в най-добрия случай да започне процес на обратно развитие.


Чуждият опит на помощ

Провеждането на първите процедури за емболизация на чернодробни тумори в болница „Тракия" беше консултирано лично и от германския оноколог и баща на метода д-р Юрген Еберт.

„Това е терапия, която се прилага успешно от около 5 години в клиниките на Европа. Благодарение на този метод пациентите с напреднал стадий на метастази в областта на черния и белия дроб, както и в областта на ушите, носа и гърлото имат значително по-добра преживяемост", обясни д-р Еберт. Статистиката сочи, че в страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването с унищожаване на метастазите. Методиката е минимално травматична. Понася се много по-добре от стандартната химиотерапия.

Технологията е създадена на основата на по-стара, съществувала на пазара през 80-те и 90-те години на миналия век. „Когато изчезна, разработихме нов продукт с много подобрения, който вече доказва своята ефективност", допълни д-р Еберт. Способността на микросферите да се резобрират дава възможност терапията да бъде повтаряна отново през опеделени периоди от време. Препоръките са лечението да се извърши трикратно през един месец, като с компютърен томограф се следи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Ако отново се установи прогресия на заболяването, курсът може да се приложи по същата схема.Адронен ускорител ще лекува рак

Адронен ускорител ще лекува рак

Възражда се идеята у нас да бъде построен протонен център за лечение на онкозаболявания
Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

След 50 фиброколоноскопията е задължителна

Наличието на съдов хирург в онкохирургията дава по–голям шанс за болния, казва проф. Панайот Куртев
Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Всеки ден 11 жени чуват диагнозата рак на гърдaта

Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Какво може да направи една жена, за да се предпази от заболяването, кога трябва да се обърнем към лекар, попитахме проф. Иван Гаврилов.
Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Имаме шанс да обърнем съдбата на човек с рак

Въпреки напредъка на медицината, онкологичните заболявания продължават да всяват ужас във всеки човек. Има ли шанс за пациентите с тумори в късен стадий, попитахме проф. Александър Юлиянов.

Тайните на коварния меланом

Тайните на коварния меланом

Когато се каже меланом на кожата, най-често хората го свързват с ултравиолетовите лъчи на слънцето и с бенките. Но дали е толкова просто, отговаря проф. Георги Чернев.

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Раковият регистър идва при нас до три месеца

Ще поискаме подаването на информация за него да се вкара в клинична пътека, казва доц. Христо Хинков

Прецизността е ключова за раковия регистър

Прецизността е ключова за раковия регистър

Той е от голямо значение за разработването на Национална програма за контрол на онкологичните заболявания, казват от СЗО

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Раковият регистър увисна в правен вакуум

Здравното министерство го премести в НЦОЗА, там още нямат готовност за него

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изпробват ДНК тест за рак на простатата

Изследване на слюнката открива високорискови гени, способни да засегнат един на всеки 100 мъже
1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019