Консулт

Има ли безплатни протези

19-03-2018 08:43
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Има ли безплатни протезиКасата ще плати труда само за най-евтините пластмасови изделия, подходящи за хора без нито един зъб, казват специалистите
Представяте ли си живот без зъби? Трудно е, нали. За съжаление обаче статистиката сочи, че 62 790 българи между 65 и 69-годишна възраст нямат нито един зъб. Промените в новия Национален рамков договор за 2018 г. предвиждат от септември по-възрастните да получат безплатни зъбни протези. За необходимостта от тях и дали пациентите наистина няма да вадят нито лев от джоба си, разговаряме със зъболекаря д-р Лидия Дарашка.

Според новите правила здравната каса ще плаща само за изработката на най-обикновените, така наречените „плакови", зъбни протези. Те се поставят тогава, когато човек има определен брой липсващи зъби или е напълно обеззъбен. Разнообразието от протези обаче в момента е голямо.

„Протезата може да е тотална (в случаите, когато човек няма нито един зъб) или частична. Съществуват „силиконови" и такива от по-твърд материал като обикновена пластмаса. Различни са и начините, по които една протеза се закрепва за челюстта, както и тяхната поддръжка", разказва д-р Лидия Дарашка. В момента в България има няколко вида протези в зависимост от това, как се поставят в устата:

- без никакви опорно задържащи средства
- чрез обикновени телени куки, пелоти и др.
- чрез моделно лети куки
- със стави, траверси, копчета и др.
- посредством метални кепета върху опорните зъби
- протези, които се задържат върху импланти


Защо са нужни

Визитка

Д-р Лидия Дарашка завършва Стоматологичния факултет на Медицинска академия в София през 1992 г. Дълги години работи в ДКЦ 5 (бившата студентска поликлиника) в София.
Започва частна практика преди повече от 20 години. Притежава поливалентна специалност, която обхваща терапия, изработването на коронки, мостове, протези, лека ортодонтия и хирургия. Ежегодно посещава конгреси и семинари в областта на стоматологията.


При хора без зъби протезата е единственото помощно средство, за да се хранят нормално. Освен това обаче тя помага за артикулацията и произношението при говорене особено, когато протезата замества предните зъби. Според специалистите протезите подобряват естествено излъчване на лицето, но най-вече поддържат устните и бузите и коригира деформациите в мимиките.


Време е за зъболекар


„Човек трябва да посети зъболекаря си пет пъти, за да получи така желаните протези. Има колеги, които ги изработват само след две, но за мен това е непрофесионално. Първият етап е вземане на мярката. След това пациентът идва за т.нар. „индивидуална лъжица" – прави се второ вземане на мярка изцяло по челюстта на пациента. При третото посещение се снема височината на захапката, след това се прави проба с наредените зъби и накрая се поставя готовата протеза", обяснява д-р Дарашка.

За съжаление първите няколко дни след поставянето им в повечето случаи са трудни и е нужно търпение пациентът да свикне с тях. Зъболекарите предупреждават, че до 24 часа, а може и повече слюноотделянето ще се повиши. Причината е, че мозъкът на човек възприема първоначално протезата като храна и изпраща „съобщения" към съответните жлези да повишат количеството слюнка.

Гаденето е проблем, който се среща по-рядко. Причините могат да са: хлабава, твърде дебела или широка зъбна протеза, която опира в задната част на небцето. В някои случаи неприятното чувство е резултат и на сериозния стрес, на който е подложен пациентът.

Едно от най-неприятните усещания при поставянето на протези за първи път е загубата на вкус и повишената чувствителност. За щастие те отминават с времето.


Безплатно, но не съвсем


В НРД 2018 година е записано, че НЗОК ще плати само зъболекарския труд на специалистите, поставящи цели плакови протези. „Говорим само за най-евтините пластмасови изделия, подходящи за хора без нито един зъб. Трябва обаче да се отбележи, че пациентите ще плати както материала, от който се изработват изделията, така и зъботехническия труд. Цените на зъботехническата част са доста широки. Изработването на протезите може да струва както 100, така и 500 лева. Това е пазарната икономика. Чувала съм, че на места вземат и 50 лева. Всичко зависи от качеството на материала, от работата. Зъботехниците, с които аз работя вземат около 200 лева, което е нормално за такова изделие", казва д-р Дарашка.

„Термосенса или т.нар. силиконови протези са доста по-скъпи и касата не плаща за тях. Цената им може да стигне до 700 лева, дори малко повече", допълва зъболекарката. Според нея с промените в НРД 2018 здравната каса просто си измива ръцете. „Хората между 65 и 69 години в повечето случаи нямат нужда от протези. Те все още не са напълно обеззъбени. С новите правила обаче касата хем няма да плаща повече, хем ще твърди, че се грижи за денталното здраве на българите", категорична е д-р Дарашка.


Поддръжката


„Зъбите протези трябва да се свалят и мият с четка и паста за зъби поне два пъти дневно, подобно на грижата за естествените зъби. Желателно е пациентът да не спи с тях, защото през нощта може да попаднат в дихателните пътища и да ги запушат. Съветвам пациентите да поставят протезата във вода. Има и специални таблетки за почистване, които дезинфекцират. Все пак те не са задължителни", съветва д-р Дарашка.


Българският пенсионер


За съжаление в кабинета на д-р Дарашка рядко идват пенсионери. „Повечето от тях са изключително запуснати или обеззъбени. Липсата на зъби често се дължи на неправилната им поддръжка, не редовното ходене на зъболекар, а и на възрастта. Не може да обвиним гените, че човек на 80 няма зъби. На тези години повечето пациенти страдат от парадонтит", разказва зъболекарката.
Кабинетът й се посещава най-вече от хора с болки и доста по-рядко от такива, решили да си направят протези. „В повечето случаи правим т.нар. ребазиране – това е подобрение на старо изделие. Ако човек скоро си е правил протеза, но рязко е отслабнал, тя няма да е подходяща за устата и лицето му. В такива случаи препоръчваме ребазиране, а не направа на нов артикул. За жалост има и хора, които идват в кабинета с 20-годишни протези и искат само да ги подобря. Това е почти невъзможно, защото самият материал се е износил и не подлежи на обработка. Твърди се, че на 10-15 години човек трябва да сменя всичко пломби, мостове, протези... Но ние в България не го правим. Аз лично сменям тогава, когато видя, че е необходимо – независимо дали една пломба е на 2 или на 12 години. Важно е винаги да се съобразяваме с индивидуалния човек, а не строго да робуваме на правилата", споделя д-р Дарашка.Дискриминация с протезите за възрастни

Дискриминация с протезите за възрастни

Административният съд в София потвърди решение на Държавната комисия
Повече пари за зъболечение

Повече пари за зъболечение

С 12 % са увеличени цените на две дейности- вадене на зъб и пломби
Хвърлят амалгамата разделно от НГ

Хвърлят амалгамата разделно от НГ

РЗИ ще контролира спазването на новата разпоредба
Намаляват кариесите при децата

Намаляват кариесите при децата

18 годишните са с повече проблеми със зъбите, отчете Националната програма за профилактиката на оралните заболявания
Хвърлят амалгамата разделно

Хвърлят амалгамата разделно

Новите разпоредби на МЗ ще охарчат стоматолозите
Диамантена усмивка

Диамантена усмивка

Днес искрящо белите зъби са мания на Запад и на Изток. Брекетите, порцелановите фасети и украшения за зъби са само част от услугите, които ни водят при зъболекаря. За тях разговаряме с д-р Евелина Перчинска.
Изобилие от зъболекари в градовете

Изобилие от зъболекари в градовете

В сектора има скрита безработица, твърди председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Зъболекарите подписват рамков договор утре

Зъболекарите подписват рамков договор утре

От септември касата ще плаща част от протезирането на пенсионерите

Един зъб изпили ли се, след време загива

Един зъб изпили ли се, след време загива

Кога се налага слагането на импланти, по-добри ли са те от протезите, попитахме ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология в лечебното заведение доц. Желю Димов.

Поставят зъбни импланти в „Св. Анна”

Поставят зъбни импланти в „Св. Анна”

Клиниката по лицево-челюстна хирургия внедрява американска система за дентални операции

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020